Mina 12 favoriter

Har du ont om tid? Morningstars analyschef har valt ut de tolv mest läsvärda, bland det senaste årets 52 krönikor.

Jonas Lindmark | 02-08-01 | E-mail Article


Den största fördelen med att skriva på internet tycker jag är att texterna fortsätter att vara tillgängliga, både för sökning och för hänvisningar via länkar. Men samtidigt ger det en snabbt ökande mängd texter, som ingen har en chans att hinna läsa.

Efter ett år som analyschef och redaktör på Morningstar Sverige tycker jag därför att det är lagom med en gallring och sammanfattning. Under året har jag skrivit ungefär 300 signerade texter på Morningstar, varav 52 krönikor. Bland dem har jag valt ut tolv, som jag tycker är de mest läsvärda för alla som vill hitta bra fonder (länkar finns här till höger).

De tre egenskaper hos fonderna som ständigt återkommer är avkastning, risk och avgifter. Om dessa tre ämnen har jag förstås skrivit mycket under det senaste året. Den krönika om avkastning som jag är mest nöjd med heter ”Tro inte som Pia Nilsson” och handlar om att det inte alls är säkert att aktiefonder kommer att ge högre avkastning än räntefonder, ens på lång sikt.

”Välj rätt sorts risk” påpekar att det inte heller är sant att högriskfonder ger högre avkastning än breda aktiefonder, de ger bara större osäkerhet om det framtida resultatet. Särskilt vill jag varna för att tro att IT-aktier ger högre avkastning bara för att branschen troligen kommer att växa snabbare än resten av ekonomin, se ”Tyngre ansvar för IT-förvaltarna”.

I krönikan ”Avgifterna spelar visst roll” granskar jag påståendet att man bör strunta i fondernas avgifter när man väljer fond. Min slutsats är att detta kan vara vettigt så länge fondspararen är aktiv och gör ett nytt fondval minst en gång om året, men att avgifterna är mycket viktiga för de som räknar med att stanna i samma fond i många år.

Ett sätt att få hjälp att ta hänsyn till både avkastning, risk och avgifter är att studera de fondbetyg som bland annat Morningstar sätter. ”Fondbetygen klarar tre av fyra syften” tycker jag är en viktig text att läsa för alla som vill använda fondbetyg på ett bra sätt.

Dessutom finns förstås mycket annat som är viktigt att kolla när man väljer fond. För den som orkar finns många viktiga basfakta i fondernas årsrapporter, vilket jag skrivit om i ”Så här läser du din fondrapport” där jag ger en checklista med 10 punkter.

Fast de flesta fondsparare vill nog slippa jämföra olika nyckeltal, de vill att något direkt ska tala om vilken fond de ska köpa. Därför är artiklar med köptips alltid populära. Men tyvärr finns det flera skäl att inte lita på köptipsen. Det grundläggande problemet är att ingen kan säga något säkert om framtiden. I krönikan ”Lär dig av mitt misstag” varnar jag för några vanliga fallgropar.

Det senaste året har jag blivit allt mer skeptisk till de optimister som påstår att deras aktiefonder alltid är köpvärda. Jag varnar för dåliga råd från fondbolagen i ”Lita inte på papegojorna” och från tidningarna i ”Någon borde granska alla köptips”.

Bortom alla nyckeltal och köptips så sköts fonderna av människor. Därför gäller det att lista ut vilka människor som är bäst på att förvalta fonder och vilka fonder de prioriterar. Det händer ofta att vissa fonder gynnas på de andras bekostnad, vilket jag beskriver i ”Hyperaktiva fonder vinner alltid”. Samtidigt finns det tyvärr en obönhörlig logik som gör att de flesta fondförvaltarna lyckas sämre än index, se ”Minoritet av förvaltarna gör verklig nytta”, vilket betyder att det normalt hade varit bättre för fondspararna att välja en indexfond med låga avgifter.

Jag vill även nämna den krönika som har givit flest läsarreaktioner, ”Kapitalförsäkringar är dyra och dumma”, även om den inte handlar särskilt mycket om fonder. Genom att ange tre argument för och sju argument emot att köpa fonder via en försäkring, lyckades jag reta upp både säljarna och vissa av dem som köpt.

Till sist vill jag passa på att tacka alla de läsare som under året har hört av sig med frågor och givit mig förslag på vad jag ska skriva om. Tack. Utan er skulle mitt jobb ha blivit trist och mina texter ha blivit mycket sämre. Så fortsätt skicka e-post till mig!

Jonas Lindmark är sedan augusti 2000 analyschef och redaktör på Morningstar i Sverige. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. You can contact the author via this feedback form.
© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar