Oro över hög värdering

Många IT-bolag i USA lyckas väl, men allt fler investerare oroas över att aktierna är så högt värderade. Det är inte en bubbla som år 2000, men ändå stor risk för besvikelser.

Jonas Lindmark | 30-06-11 | E-mail Article

På flera olika ställen i internationella media har jag de senaste veckorna sett varningar att aktier i olika typer av amerikanska IT-bolag som Apple, Google och Intel har blivit alltför högt värderade av de senaste två årens branta uppvärdering. Här i Sverige ser vi inte kursuppgången på börserna i New York alls lika tydligt, eftersom dollarkursen samtidigt har fallit brant. Även svenska media har skrivit om oron, som kan vara svårbegriplig eftersom hela Stockholmsbörsen har återhämtat sig lika starkt.


Skillnaden mot uppgången på Stockholmsbörsen är dels att svenska kronan har stärkts, så börsbolag som har en stor del av sina tillgångar i kronor ska gynnas. Dels ger svenska exportbolag ofta en bättre exponering mot tillväxtmarknaderna än USA-bolag som har större del av sin försäljning på hemmamarknaden.


Dyster höst


Å andra sidan är det viktigt att ha ett längre perspektiv. Sett över de senaste tio åren är fortfarande USA-aktier i allmänhet och IT-aktier i synnerhet långt efter resten av den globala aktiemarknaden. Visst var värderingen av amerikanska storbolags aktier med facit i hand uppenbart för hög 2001, men nu tio år senare finns även en del av de gamla positiva argumenten kvar. Världens största ekonomi som hemma marknad ger en tydlig fördel och en stor del av världens mest framgångsrika forskare finns på universiteten i USA. Kombinera detta med att dollarn har försvagats och att världen rimligen kommer att fortsätta ha ett växande behov av nya IT-lösningar, så ser tillväxtmöjligheterna goda ut.


Men bra argument finns även för andra branscher, så både tidpunkten för köp och valet av bransch kräver eftertanke. Att investera i smala fonder som branschfonder är främst rimligt för aktiva fondsparare, som försöker nå högre avkastning genom att på ett smart sätt gå med eller mot strömmen av globalt finansiellt kapital. Därför är det viktigt att ha koll på hur stämningen förändras bland internationella investerare och just nu är mitt intryck att optimismen är betydligt större i USA än i Europa och resten av världen. I så fall är risken större att framtida kvartalsrapporter gör investerare besvikna på de amerikanska IT-bolagen. Har jag rätt så kan det bli en dyster höst, som också ger ett bättre köptillfälle – kanske efter rapporterna i oktober.

Jonas Lindmark är sedan augusti 2000 analyschef och redaktör på Morningstar i Sverige. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. You can contact the author via this feedback form.
© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar