Rapporterna kan överraska

Starkare dollar och stabilare storbolag gör att IT-fonderna har klarat sig nästan oskadda genom den senaste tidens börsras. Nu kan dessutom kvartalsrapporterna överraska.

Jonas Lindmark | 06-10-11 | E-mail Article

Branschfonderna klarade sig bra under september, särskilt de populära kategorierna IT-fonder och läkemedelsfonder. Den direkta orsaken är att USA-dollarn stärktes kraftigt och lyfte börserna i New York när deras aktiekurser räknas om till svenska kronor, eftersom mer än hälften av dessa aktier är amerikanska.


Svenska IT-fonder har i snitt 60 procent placerat i New York och det syns tydligt att de två som inte alls placerar på andra sidan Atlanten (Swedbank Robur Ny Teknik och Cicero MÖ Time) också är de som har utvecklats sämst de senaste månaderna. Läkemedelsfonderna är bredare allihop och i snitt är 56 procent av fondförmögenheten placerad i USA.


Dessutom finns tecken på att den stabilare utvecklingen för branschfonder hänger ihop med ett annat trendbrott, nämligen att aktie i småbolag har backat mer. Skillnaden är liten på Stockholmsbörsen, men småbolagsfonder som placerar i USA har backat betydligt mer. Och branschfonder placerar normalt största delen av kapitalet i stora företag. Under de senaste tio åren har det skett en stark uppvärdering av småbolagsaktier, men i ett längre historiskt perspektiv brukar storbolagen klara sig bättre under börsnedgångar.


Tidpunkten viktig


Som jag har påpekat tidigare så kräver både tidpunkten för köp och valet av bransch eftertanke. Att investera i smala fonder som branschfonder är främst rimligt för aktiva fondsparare, som försöker nå högre avkastning genom att på ett smart sätt gå med eller mot strömmen av globalt finansiellt kapital. Därför är det viktigt att ha koll på hur stämningen förändras bland internationella investerare och på knappt tre månader så har stämningen helt ändras. Pessimismen har ökat i USA, men främst i Europa.


I min förra kommentar ”Oro över hög värdering” (länk ovan till höger) varnade jag för risken att framtida kvartalsrapporter gör investerare besvikna på de amerikanska IT-bolagen. Tillsammans med ökat fokus på finanskrisen och stater med underskott, så kom den omsvängningen väldigt snabbt, redan under augusti. Därför finns nu istället ökat utrymme för positiva överraskningar och de närmaste veckorna offentliggörs rapporterna för tredje kvartalet.

Jonas Lindmark är sedan augusti 2000 analyschef och redaktör på Morningstar i Sverige. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. You can contact the author via this feedback form.
© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar