Utlänningarna vinnare hos PPM

Försäkringsbolagen fortsätter att klå bankerna hos PPM. Men båda har tappat väljare till de utländska fondbolagen, som ökat sin andel från 6 till 18 procent.

Jonas Lindmark | 21-05-01 | E-mail Article


En genomgång av fondföretagens marknadsandelar när 6 procent av de nya PPM-väljarna har valt (se ”Marknadsandelar PPM 16 maj”, länk till höger), jämfört med andelarna i höstas, tyder på att de 493.000 ungdomar och sjukpensionärer som nu har fått möjlighet att välja tre gånger så ofta väljer ett utländskt fondföretag.

Största vinnaren jämfört med i höstas är Pictet, som ökat från 0,29 till 3,37 procent av PPM-väljarnas pengar. Pictet Biotech är nu den fjärde mest valda fonden, räknat i kronor, jämfört med plats 88 i hösten val. Även JP Morgan Fleming (som ökat från 0,47 till 1,98 procent) Seligson (från 0,14 till 1,50 procent) och Morgan Stanley Dean Witter (från 0,20 till 1,09 procent) är stora vinnare.

Försäkringsbolagen klår bankerna

Dominerar gör förstås fortfarande de stora svenska bankerna och försäkringsbolagen. De fem största försäkringsbolagen, med sammanlagt 35 procent, klår även nu de fyra stora bankerna, som tillsammans fått 30 procent av de nya PPM-väljarnas pengar.

Men försäkringsbolagen (AMF, SPP, Folksam, Skandia och Länsförsäkringar) har tappat från 41 till 35 procent av PPM-pengarna och bankerna (Föreningssparbanken, Nordbanken, Handelsbanken och SEB) har tappat från 35 till 30 procent.

Didner & Gerge och Carnegie

Bland de mindre svenska fondföretagen (definierat som de som har minst en fond registrerad i Sverige) är det fortfarande Didner & Gerge och Carnegie som har lyckats bäst. HQ och Aragon är de som lyckats bäst av de mindre med att locka nya väljare. Men totalt sett har de mindre svenska fondföretagen minskat sin andel av PPM-pengarna något, från 18 till 17 procent.

En förklaring till framgången för utlänningarna är nog att många väljare lockats av fonder som haft spektakulärt hög avkastning det senaste året, till exempel bioteknikfonder. Och utlänningarna kan erbjuda fler sådana fonder hos PPM.

Dessutom är det kanske så att yngre människor är mer öppna för att prova fondföretag, trots att de tidigare aldrig hört talas om dem. Dessutom har förstagångsväljarna i snitt bara haft en tiondel så mycket pengar att placera (1.359 kronor för att vara exakt) vilket kanske gör det lättare att våga chansa på spännande, utländska fonder.

Jonas Lindmark är sedan augusti 2000 analyschef och redaktör på Morningstar i Sverige. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. You can contact the author via this feedback form.
© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar