Google är populärast i teknikfonderna

Index dominerar i drygt hälften av teknikfonderna. Sparare som valt Länsförsäkringar Teknologi, Robur Contura eller SEB Teknologi kan få ungefär samma innehav till under halva priset hos Handelsbanken.

Jonas Lindmark | 18-03-09 | E-mail Article
De svenska teknikfonderna har fått en bra start år 2009, värdeökningen är i snitt 12 procent fram till 17 februari medan snittet för övriga aktiefonder är nära noll. Huvudförklaringen är rimligen en överdrivet stor nedgång under hösten, då teknikaktier på fyra månader i snitt föll 25 procent räknat i svenska kronor.

Men det är stor skillnad mellan olika fonder. Vinnare hittills i år bland de rena teknikfonderna är SEB Internetfond som klättrat 17 procent, medan Swedbank Robur Kommunikation bara segat sig upp 5 procent. Förklaringen är att innehaven skiljer sig kraftigt.

Gott om udda innehav

Morningstar samlar in fondernas innehav varje kvartalsskifte och vid årsskiftet var Google den allra vanligaste aktien – 9 av 11 svenska teknikfonder har med Google bland de tio största innehaven. Nästan lika populära är Microsoft, Intel, Nokia och Oracle som finns i minst sex av de svenska teknikfonderna.

Samtidigt är det gott om udda innehav. Av totalt 54 aktier som är med bland de tio största innehaven i någon av fonderna, så är det hela 38 som bara finns med i en enda teknikfond. Även välkända svenska börsbolag som Ericsson och Tele2 är bara bland de tio största innehaven i en enda fond – Ericsson i Cicero MÖ Time och Tele2 i Skandia Time Global.

Orsaken är att drygt hälften av de svenska teknikfonderna förvaltas väldigt försiktigt, med innehav som till stor del speglar vilka börsbolag i branschen som har störst börsvärde. Handelsbankens IT-fond är en passiv indexfond som skuggar MSCI World IT Developed Countries Index och bland de aktivt förvaltade fonderna har SEB Teknologi, Robur Contura och Länsförsäkringar Teknologi nästan exakt samma tio största innehav – bara ett eller två skiljer. Även Robur Kommunikation, Kaupthing Time och Lannebo Vision har ungefär hälften av de tio största innehaven gemensamt med indexfonden.

Fyra fonder sticker ut med betydligt fler udda innehav. Cicero Time är mest avvikande, 8 av de 10 största innehaven finns bara i denna fond och inget är gemensamt med Handelsbankens IT-fond. Även SEB Internet går sin egen väg, bara Google är gemensamt med indexfondens tio största innehav.

De tre stora nära index

Detta visar att fondsparare som vill placera pengar i teknikföretag har ett viktigt vägval: antingen välja en verkligt aktivt förvaltad fond som går sin egen väg, eller en fond som parkerar merparten av pengarna i en handfull av världens största företag – merparten välkända amerikanska branschledare. En viktig fråga är om svenska fondförvaltare klarar att peka ut de udda teknikaktier som blir framtidens vinnare.

De tre största svenska teknikfonderna var vid årsskiftet Robur Contura, SEB Teknologi och Robur Kommunikation. De tre innehöll vid årsskiftet tillsammans 7,6 miljarder kronor, medan de övriga i snitt bara hade en fondförmögenhet på 230 miljoner kronor. Och dessa tre har som sagt till stor del samma tio största innehav som indexfonden. Resultatet är att merparten av svenska folkets sparande i teknikfonder nära följer branschens jämförelseindex.

Men dessa sparare skulle kunna få samma typ av sparande mycket billigare. Handelsbanken IT-fond är som sagt en indexfond och tack vare detta kostar den bara 0,65 procent per år, vilket är mindre än hälften av förvaltningsavgiften i övriga svenska teknikfonder.

[denna kommentar skrevs åt Computer Sweden 2009-02-18 och publicerades på Morningstar onsdag 18 mars]
Jonas Lindmark är sedan augusti 2000 analyschef och redaktör på Morningstar i Sverige. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. You can contact the author via this feedback form.
© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar