IT-fonder drabbade av ny besvikelse

Börsraset i januari gör att IT-fonderna är tillbaka till värdet i februari 2004. Även inräknat 340 procent upp under ”IT-bubblan” är snittet de senaste 10 åren bara 1,5 procent per år.

Jonas Lindmark | 20-02-08 | E-mail Article
Börsnedgången under januari har slagit hårt mot alla typer av aktiefonder. I snitt är raset 11 procent under januari och 18 procent på tre månader. Fonderna i Morningstars kategori ”Ny teknik” har dessutom backat lite mer och i snitt tappat 13 procent under januari och 20 procent på tre månader.

Men de som haft pengar i till exempel Sverigefonder eller Europafonder har åtminstone tidigare tjänat mer, så även efter raset är deras värdeökning ungefär 50 procent de senaste fyra åren. För fondsparare som haft sina pengar i IT-fonder är besvikelsen rimligen större, för i snitt är värdet tillbaka på samma nivå som i februari 2004. Fyra år helt utan avkastning.

Även 10 år en besvikelse

Sett över de senaste tio åren är har IT-fonderna i snitt bara klättrat 1,5 procent per år, medan övriga aktiefonder haft en snittavkastning på 6,4 procent per år. Den fantastiska börsuppgången från september 1998 till mars 2000, då IT-fonderna i snitt klättrade 340 procent på 18 månader, följdes av börsraset som på tre år raderade ut mer än hela uppgången, följt av en brant återhämtning under 2003. Men därefter tre besvikelser (sommaren 2004, våren 2006 och de senaste tre månaderna), som tillsammans gör att värdeökningen de senaste fyra åren är noll.

Med facit i hand är det alltså uppenbart att förväntningarna om stigande framtida vinster hos IT-företagen var för högt uppdrivna redan i början av 1998, innan IT-bubblan blåstes upp. Verkligheten har blivit hård priskonkurrens, så trots stigande efterfrågan är det inte aktieägarna som är vinnare, utan kunderna.

Avkastningen det senaste decenniet skiljer sig även mellan enskilda IT-fonder. De mest kända svenska har backat lite på tio år, Robur Contura -10 procent och SEB Teknologi -21 procent. Vinnare är tre utländska IT-fonder som har börjat säljas i Sverige först på senare år (troligen just för att de klarade börsraset bra).

Men allra bästa IT-fond, Alliance Bernstein Asian Technology, har bara klättrat 42 procent sedan februari 1998. Sämst är JP Morgan US Technology som under samma period backat hela 61 procent. Även breda Asienfonder har klarat sig mycket bättre än breda USA-fonder (snitt +172 procent mot +19% på tio år enligt Morningstars Fondindex), så skillnaden mellan bäst och sämst är rimlig.

[denna kommentar skrevs åt Computer Sweden 2008-02-12 och publicerades 20 februari på Morningstar]
Jonas Lindmark är sedan augusti 2000 analyschef och redaktör på Morningstar i Sverige. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. You can contact the author via this feedback form.
© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar