IT-svackan blir nog djupare

Trots att IT-fonderna är årets förlorare är det inte köpläge ännu. Både konjunktur, vinster och värdering talar för att pessimisterna har rätt och att det kommer nya besvikelser.

Jonas Lindmark | 12-10-04 | E-mail Article
IT-aktierna är den tydligaste förloraren hittills under år 2004. Fram till 11 oktober har MSCI världsindex i kronor stigit 6 procent medan MSCI World IT i kronor har backat lika mycket.

Bland IT-fonderna är skillnaden nästan lika tydlig, kategorin ”Ny teknik” har i snitt backat 4 procent fram till igår kväll, medan globalfonderna har stigit lika mycket. Den populäraste PPM-fonden Robur Contura har i år backat 9 procent, samtidigt som icke-väljarnas fond Premiesparfonden har stigit 7 procent. Dessutom har andra fonder som är populära bland svenska fondsparare, till exempel Sverigefonder och Rysslandsfonder, utvecklats ännu bättre.

Förra året var utvecklingen annorlunda, då steg IT-fonderna i genomsnitt 27 procent medan globalfonderna bara steg 11 procent. Nu undrar många om årets svacka betyder att det är ett bra köptillfälle. Svaret beror på tre grundläggande faktorer.

(1) Konjunkturen. IT-aktiernas kursutveckling har de senaste åren visat sig vara starkt beroende av ändringar i tillväxtförväntningar. Under det senaste halvåret har förväntningarna ändrats, många experter tror att tillväxten i världsekonomin kommer att dämpas redan under fjärde kvartalet. Återhållande faktorer är räntehöjningar i USA och inbromsning i Kina, liksom kraftigt stigande priser på både olja och många andra råvaror. Men frågan är förstås om den ökande andelen pessimister har rätt, eller om inbromsningen under andra kvartalet bara är en ”soft patch”, som den amerikanska centralbankschefen Alan Greenspan påstår.

(2) Vinstutveckling. Optimisterna pekar gärna på att vinsterna har återhämtat sig rejält det senaste året och hoppas att den branta trenden uppåt kommer att fortsätta. Men svackan under IT-kraschen var djup och det finns hot mot en fortsatt uppgång även om efterfrågan fortsätter att öka. Det största problemet är prispress, antingen på grund av överkapacitet eller teknikutveckling. Till exempel hjälper det inte stort om efterfrågan på datorer ökar, om priserna på datorerna faller snabbare än efterfrågeökningen. Ett annat hot är förstås konjunkturen. På sikt är nog det största problemet att IT-branschen nu är en så stor del av den totala ekonomin (över 50 procent av företagens investeringar i USA) att tillväxten omöjligt kan bli särskilt mycket större än hos resten av ekonomin.

(3) Värderingen. Den mest kända IT-börsen, amerikanska Nasdaq, är fortfarande långt under toppnivån. Från dagens nivå för index kring 1900 är det långt upp till topprekordet strax över 5000. Men förväntningarna är fortfarande höga, vilket visas av att nivån 1900 är nära den långsiktiga trend som Nasdaq uppvisat sedan starten år 1971 (se "Tillbaka på trendlinjen", länk ovan till höger). IT-branschen har växt snabbt de senaste 30 åren, men för att motivera dagens aktiekurser krävs att vinstutvecklingen håller takten, vilket som sagt inte blir lätt.

I förra veckans krönika ”Balkan i PPM-portföljerna” sammanfattar jag min syn aktiemarknadernas utveckling det närmaste halvåret. Sex negativa trender har blivit tydligare och jag håller därför fast vid att det kommer en svacka i börsutvecklingen, med en nedgång i världsindex på minst 11 procent från dagens nivå. IT-fonderna har visserligen redan upplevt en svacka i år, men samtidigt steg de betydligt kraftigare under förra hösten och vintern. Därför tror jag att svackan blir betydligt djupare, för jag tror att pessimisterna har rätt och att det kommer en nedgång för både konjunkturen och vinsterna.
Jonas Lindmark är sedan augusti 2000 analyschef och redaktör på Morningstar i Sverige. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. You can contact the author via this feedback form.
© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar