Börsnedgång trots stora utdelningar

Stora utdelningar från börsbolagen gav en tillfällig börsuppgång under april. Men aktierna på Stockholmsbörsen är högt värderade och utrymmet för besvikelser är litet.

Jonas Lindmark | 05-05-04 | E-mail Article
Stockholmsbörsen slutade april på oförändrad nivå, men precis som under mars skedde stora svängningar från vecka till vecka. En ny topp nåddes den 22 april, dagen före Ericssons kvartalsrapport, då börsen hade stigit 13 procent sedan årsskiftet. Men sedan avslutades april med en nedgång på 5 procent, ned till samma nivå som i slutet på mars.

Tidigare i år har många fondförvaltare och börsanalytiker argumenterat att de stora aktieutdelningarna under april skulle ge bränsle för en fortsatt börsuppgång. Argumentet baseras på att många av de professionella förvaltarna har order att vara fullinvesterade, så när de får nya pengar är de tvungna att köpa fler aktier.

Men uppgången under april blev alltså högst tillfällig. Detta är rimligt, eftersom en tillfällig ökning av efterfrågan, orsakad av ett inflöde av pengar, logiskt sett inte påverkar efterfrågan när det tillfälliga inflödet har upphört. Övriga investerare, som valde att sälja när aktiekurserna steg, är knappast intresserade att köpa förrän kurserna gått ned.

En plattare börstrend

I ett längre perspektiv är det uppenbart att den branta börsuppgång som skedde fram till början på mars är passerad. Nu är de flesta aktier på Stockholmsbörsen ungefär lika högt värderade som år 2000 (med undantag av aktier inom IT och telekom) vilket talar för en betydligt plattare börstrend framöver. De investerare som har lockats till Stockholmsbörsen av högt "momentum" under år 2003 är väl nu på väg till andra jaktmarker (se krönikan ”Sju problem med momentum”, länk ovan till höger).

Samtidigt innebär en hög aktievärdering att stora vinstlyft redan är intecknade och att utrymmet för besvikelser är litet. Pessimisterna tvivlar på att den verkliga ekonomiska utvecklingen blir så ljus som optimisterna hoppas. Onekligen finns många varningssignaler att den nuvarande konjunkturuppgången inte kommer att bli så brant som en normal uppgång, särskilt i USA.

Jag håller fast vid min prognos att det kommer en rejäl svacka under år 2004. Efter den nästan rätlinjiga uppgång som varit sedan mars förra året, påeldad av kraftigt ökad optimism om framtiden, är det rimligt att negativa nyheter snart ger en period då frestelsen att säkra vinsterna får överhanden. Uppgången räknat i dollar (den dominerande valutan globalt) är extremt stor och för att motivera dagens aktiekurser krävs kraftiga vinstökningar. Börsuppgången hittills i år (särskilt för Ericsson) har tänjt värderingarna ytterligare och ökat frestelsen att sälja, vilket gjort risken för en börssvacka senare i år större.
Jonas Lindmark är sedan augusti 2000 analyschef och redaktör på Morningstar i Sverige. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. You can contact the author via this feedback form.
© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar