Nasdaq lika högt värderat som Ericsson

Beräkningar och prognoser varierar, men efter de senaste 16 månadernas återhämtning är IT-aktier åter dyra. Sunt förnuft säger att optimismen är nära toppen och att det kommer ett bättre köptillfälle än idag.

Jonas Lindmark | 12-02-04 | E-mail Article
Den amerikanska teknikbörsen Nasdaq är nu tillbaka på samma nivå som i december 2001, när aktiekurserna hade återhämtat sig efter terrorattacken mot World Trade Center i New York. Efter ett imponerande rally som startade i mitten på mars förra året, har Nasdaq fram till mitten av januari på 16 månader stigit med 93 procent. De senaste tre veckorna har aktiekurserna fallit tillbaka, men fortfarande är aktierna på Nasdaq alltså i snitt lika dyra som innan den dramatiska svacka som började i april 2002.

Även om man studerar de tio största börsbolag som ingår i MSCI World IT så är bilden densamma. Hälften av aktiekurserna är tillbaka på samma nivå och två har stigit högre (Cisco och Dell) medan tre fortfarande befinner sig en bit lägre (Microsoft, IBM och Nokia).

Då i december 2001 dominerade optimisterna och den allmänna meningen var att en ny högkonjunktur just var på väg att börja. Idag finns samma typ av optimism. Frågan är om den är mer välgrundad den här gången och om förväntningarna på framtida vinstökningar kommer att uppfyllas tillräckligt väl för att motivera dagens aktiekurser.

Nasdaq och Ericsson lika

Här i Sverige är en stor del av intresset centrerat kring Ericsson, trots att aktien inte längre tillhör de hundra största bolagen som ingår i Nasdaq-100 Index. Rapporten för fjärde kvartalet som offentliggjordes i fredags var bättre än väntat och aktiekursen fick glädjefnatt och steg från 17 till 21 kronor på tre dagar. Men allt fler experter varnar för att aktien är övervärderad och jag har därför passat på att sälja (se dagens krönika, länk till höger).

Men frågan är förstås om samma övervärdering gäller generellt för hela IT-branschen. Med ett försiktigt antagande att Ericsson klarar en vinst efter skatt på 10 miljarder under 2004 så får man ett p/e-tal på 34. Det är aningen lägre än genomsnittet för Nasdaq, som enligt The Economist är p/e 36. Denna enkla jämförelse talar för att Ericssonaktien är ungefär lika värderad som övriga IT-bolag.

Samtidigt finns det förstås många skillnader. Å ena sidan förväntas tillväxten hos många IT-bolag bli högre än hos Ericsson och bolag som Microsoft och IBM har en starkare ställning. Å andra sidan är vinstprognoserna för dessa bolag antagligen inte lika försiktiga som min Ericssonprognos. Och det finns en stark kritik av att bokföringen av personaloptioner och ändrade avskrivningsregler i USA (under perioden 2002 till 2004 har amerikanska företag betalat lägre skatt tack vare att reglerna för avskrivningar har ändrats under denna period, men 2005 blir skattebelastningen åter högre) gör att dagens redovisade vinster överdriver börsföretagens faktiska vinstutveckling.

Bra tillfälle att sälja

Fast på kort sikt är det främst psykologi och spekulation som styr aktiekurserna, vilket betyder att uppgången mycket väl kan fortsätta ett tag till. Men jag tror att optimismen är nära toppen. Sunt förnuft säger att det är ett bra tillfälle att sälja och vänta på att någon negativ överraskning ger ett bättre köptillfälle än idag.
Jonas Lindmark är sedan augusti 2000 analyschef och redaktör på Morningstar i Sverige. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. You can contact the author via this feedback form.
© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar