Fortsatt rally i Ryssland

Börserna i Östeuropa har fortsatt att klättra under maj, men detta rally har begränsat vinstmöjligheterna på kort sikt.

Sten Blindkilde | 03-06-03 | E-mail Article
Den ryska aktiemarknaden har fortsatt sin snabba uppgång under maj. MSCI:s Rysslandsindex steg 13 procent och har klättrat 33 procent sedan årsskiftet (båda i dollar). Moskvabörsen står för ungefär 60 procent av MSCI Eastern Europe, som klättrade hela 11 procent i maj. Även andra börser utvecklades dock bra, Tjeckien steg 13 procent och Polen 9 procent.

I svenska kronor är uppgången betydligt mindre, eftersom dollarkursen har fallit 12 procent sedan årsskiftet. Men dollarperspektivet är det väsentliga om man vill förstå utvecklingen, dels eftersom det är ”hemmavaluta” för en majoritet av investerarna, dels därför att oljeprodukter prissätts i dollar.

Olika branscher

Det har varit olika branscher som har turats om att lyfta Moskvabörsen. Tidigare i år var det aktier i oljebolag och mobiltelebolag som steg mest, men under maj var det istället elbolag som dominerade intresset. UES, det sjätte största företaget i RTS-index, håller på att omstruktureras som en del av privatiseringarna i Ryssland och i maj beslutades att aktieägarna skulle få aktier i ett antal avknoppade elbolag. Detta lockade andra ryska bolag att öka sina innehav i UES, för att försöka säkra sina energibehov.

Samtidigt utvecklades oljebolagen sämre än index i maj. Efter fem månader har samtliga branscher på Moskvabörsen haft ett rally, vilket betyder att en varning är på plats. Fler positiva nyheter, liknande UES beslut eller ökade investeringar från utländska investerare, kan förstås ge en uppgång. Men uppgången har varit brant, vilket talar för försiktighet.

Polen har också upplevt goda nyheter under maj: ökat stöd för EU-medlemskap, ökad industriproduktion och lägre räntor.

Andra högriskmarknader

Efter en börsuppgång på 33 procent på bara fem månader (räknat i dollar) är det lätt att tro att östeuropeiska aktier inte längre är billiga. Men företagen i MSCI Eastern Europe handlas fortfarande till p/e 10 jämfört med ett snitt över 15 i Västeuropa. Förklaringen är främst större risk för politiska och ekonomiska problem, samt lägre kvalitet på företagens vinster. Men på lång sikt borde dessa risker försvinna.

Kortsiktigt är det dock troligt att det främst är andra högriskmarknader, till exempel Brasilien i Latinamerika och Sydkorea i Asien, som kommer att gynnas om investerarna blir mer intresserade av att ta risker. Där har nämligen aktiekurserna inte alls stigit på samma sätt och värderingen är därför idag lägre.
You can contact the author via this feedback form.
© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar