Välj räntefond och vänta på köpläge

En ny marknadskommentar: Världen.

Jonas Lindmark | 03-01-02 | E-mail Article


Längden på den globala lågkonjunkturen och därmed utvecklingen för världens aktiebörser hänger till stor del på USA, som står för 39 procent av världens BNP och drygt hälften av det samlade börsvärdet. Och alla prognoser för utvecklingen i USA-ekonomin bygger på erfarenheten från liknande tidpunkter i historien.


Tre ”första gången”


Men framtiden är mer osäker än på länge. Tre ”första gången” gör år 2002 unikt: den första recessionen i USA på 70 år som beror på en spekulationsbubbla, den första recessionen någonsin för IT-branschen, samt den första globala recessionen sedan globaliseringen av världsekonomin. Och därmed tycker jag att det verkar dumt att lita på historiska genomsnitt som ”recessioner varar i 11 månader” och ”tillväxten därefter är över fem procent”.

Nej, sanningen är att de optimistiska spåmän som hoppas att konjunkturen i USA vänder uppåt redan under våren, de gör just det, de hoppas. Och eftersom aktiekurserna i dag ofta motiveras med optimisternas förhoppningar om stigande företagsvinster under år 2002, tycker jag att det finns mer att förlora än att vinna på att lita till optimisterna.


Vem ska dra igång?


Dessutom: Vem är det som ska dra igång USA-ekonomin? Konsumenterna – de spenderar redan för fullt. Företagen – de kommer inte att öka sina investeringar trots lägre räntor förrän lönsamheten tydligt har förbättrats. Utlänningarna (som tidigare stöttat både USA-börserna och dollarn) – de har nu fullt upp med problem på hemmaplan. Politikerna – de misslyckades att komma överens om ett stimulanspaket före jul och få verkar tro att de kommer att lyckas när de återvänder till kongressen den 23 januari.

Ur svenskt perspektiv tillkommer att mycket talar för att den svenska kronan fortsätter stärkas. Det senaste halvåret har dollarkursen fallit från över 11 kronor ned till 10,26. Men om dollarn skulle återvända till nivån för två år sedan – 8,50 kronor – medan världsindex i dollar är oförändrat, så innebär det att utländska aktier faller med 17 procent räknat i kronor. Min slutsats är: välj en svensk räntefond och vänta på ett bättre köpläge.

+ På sikt finns ett stort sparbehov i världen
+ Djupare kris brukar ge brantare uppgång
– En global recession har börjat
– Höga förväntningar på årets börsvinster
– Troligt att dollarkursen fortsätter falla


Alla de senaste marknadskommentarerna finns under "Marknader".
Jonas Lindmark är sedan augusti 2000 analyschef och redaktör på Morningstar i Sverige. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. You can contact the author via this feedback form.
Recent Articles
Related Links
© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar