Vi undersöker för närvarande intermittenta problem som påverkar åtkomsten till vissa artiklar och sidor på vår webbplats. Vi ber om ursäkt för eventuella olägenheter och arbetar för att lösa detta så snabbt som möjligt.

Åtta frågor om SEB Hedgefondobligation

Thomas Lönnerstam på SEB svarar på frågor om den multi-hedgefond som avgör 90 procent av avkastningen i bankens nya hedgefondobligation.

Jonas Lindmark | 11-10-01 | E-mail Article


Vid en närmare granskningen av SEB Hedgefondobligation 214 är det uppenbart att det saknas nästan all väsentlig information om UBS Global Alpha Strategies Limited (nedan kallad ”Alpha”) i den broschyr som SEB ger sina kunder. Morningstar har därför intervjuat Thomas Lönnerstam, närmast ansvarig hos SEB.

”Limited” i namnet tyder på att Alpha är ett brittiskt investmentbolag. Är Alpha verkligen en värdepappersfond, som SEB påstår?

”Det är bättre att du ringer UBS eller O’Connor, jag kan inte svara på det” säger Thomas Lönnerstam.

Vilket land är Alpha registrerad i?

”Det måste vara USA, förvaltarna sitter i Chicago.”

Ni skriver ”Hedgefondobligation 214 är valutasäkrad och påverkas inte av kronans värdeförändring gentemot andra valutor”. Hur kan det stämma, hedgefonderna noteras väl i olika valutor och placerar i olika länder?

”Alla hedgefonder är noterade i dollar. Men även om detta är det bättre att du frågar någon hos O’Connor.”

Då hedgefonderna bara handlas högst en gång per månad kan väl UBS inte räkna ut en daglig andelskurs baserad på tillgångarnas marknadsvärde? Hur kan då SEB sätta en daglig köpkurs?

”Vi tar risken själva, baserat på senaste månadskurs.”

Vilka avgifter tas ut i Alpha?

”2 procent per år, plus 10 procent av avkastningen.”

Finns det spread mellan köp- och säljkurs och i så fall, hur stor är den?

”Ja, storleken beror på vem som investerar, det kan nog variera.”

Får SEB provision ur Alpha?

”Det väljer jag att inte gå in på.”

SEB verkar tjäna väldigt lite på denna produkt, bara 2 procent under fem år. Hur tjänar banken på Hedgefondobligation 214, förutom courtage?

”Vi får inga ”kick-backs” från hedgefonderna. Däremot kan det bli en vinst internt, beroende på vilka räntor som gäller på startdagen” svarar Thomas Lönnerstam efter att ha kontrollerat svaret med sin chef.

Morningstars åsikter om SEB Hedgefondobligation finns i krönikan "Trippelbluff från SEB" (länk ovan till höger).
Jonas Lindmark är sedan augusti 2000 analyschef och redaktör på Morningstar i Sverige. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. You can contact the author via this feedback form.
Recent Articles
Related Links
© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar