Svagare krona ger rosa glasögon

Den senaste tidens allt svagare krona gör aktiefonder till vinnare, sett ur ett ”rosa” svensk perspektiv. Men se upp, mycket talar för att svagheten är tillfällig. Och om kronan stärks blir kronplaceringar vinnare.

Jonas Lindmark | 05-06-01 | E-mail Article


Om någon har en överdrivet positiv syn på verkligheten brukar man säga att de har ”rosa glasögon”. Detta tror jag just nu gäller många svenska fondsparare.

Under de senaste två veckorna har nämligen den svenska kronan försvagats dramatiskt. Dollarkursen har stigit med 7 procent till 10,94 kronor och euron har stigit med 3 procent till 9,22. Fast mest har den japanska yenen stärkts, med hela 10 procent sedan den 21 maj.

Effekten ur svenskt perspektiv är att i stort sett alla aktiefonder har stigit i värde, trots att världsindex för aktier räknat i dollar har fallit 4 procent på två veckor. Men tack vare den stigande dollarkursen har världsindex räknat i kronor ändå stigit 3 procent.

Dollarn upp 24 procent på ett år

Trenden är inte ny. Under det senaste året har priset på en dollar stigit från 8,84 till 10,94 kronor – en uppgång på 24 procent. Resultatet är att en amerikan, som mäter värdet på sina placeringar i dollar, upplever att världsindex har fallit 19 procent det senaste året. Räknat i kronor är världsindex däremot oförändrat (matematiken kan låta konstig, men 1,24 gånger 0,81 är ganska precis ett).

Och likadant är det sedan årsskiftet, världsindex i dollar har fallit 8 procent medan världsindex i kronor har stigit 6 procent. Ur ett svenskt perspektiv har därför i stort sett samtliga utlandsfonder haft en hyfsat utveckling, medan amerikanerna tycker att de har förlorat pengar.

Även Stockholmsbörsen har gynnats av den svagare kronkursen, på två sätt. Dels bestäms de största svenska börsföretagens aktiekurser i första hand av amerikanska placerare, så om dollarkursen stiger betalar de fler kronor per aktie. Dels gynnas de svenska exportföretagen av en svagare krona, eftersom de i första hand har sina kostnader i kronor och intäkter i andra valutor.

Rosa glasögon

Som svensk fondsparare kan det verka positivt att fonderna stiger i värde när kronan faller. Men egentligen är perspektivet vilseledande, ungefär som att tillfälligt bli lyckligare genom att ta på sig rosa glasögon. För en svagare krona innebär att alla våra krontillgångar är mindre värda när vi vill köpa något importerat eller resa utomlands.

Dessutom är det inte troligt att lyckan består. De flesta experter är överens om att försvagningen av kronan främst beror på tillfälliga flöden när svenskt pensionssparande söker sig utomlands samtidigt som utlänningar säljer svenska aktier. Men i grunden har Sverige en stark ekonomi med låg inflation och en positiv handels- och bytesbalans.

Den allt starkare dollarn påstår experterna främst beror på förhoppningar att den amerikanska ekonomin kommer att återvända till hög tillväxt redan mot slutet av året, medan prognoserna för resten av världen är betydligt dystrare. Men om USA-pessimisterna får rätt och lågkonjunkturen i USA istället blir långvarig, så kommer troligen dollarkursen att falla kraftigt. Orsakerna är främst att det låga sparandet inte räcker för att finansiera investeringarna och att USA sedan länge har underskott i handels- och bytesbalansen.

Satsa på svenska räntefonder

På ett års sikt talar därför mycket för att kronan kommer att stärkas rejält. Det betyder att även om världsindex för aktier i dollar räknat är oförändrat eller stiger svagt, så kommer det att falla räknat i kronor. Om kronan stärks kraftigt så kommer därför en ”riskfri” placering på hemmaplan att ge en svårslagen avkastning. För den som tror på en förstärkning av kronan, är det därför bättre att satsa på en placeringar i svenska kronor, till exempel via svenska räntefonder eller ett vanligt bankkonto.

Jonas Lindmark är sedan augusti 2000 analyschef och redaktör på Morningstar i Sverige. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. You can contact the author via this feedback form.
© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar