Både väntad och oväntad valseger

Söndagens valresultat i Japan var ett väntat nederlag för regeringspartiet LDP, men samtidigt oväntat i sin styrka och den reaktion som resultatet gav.

Jonas Lindmark | 04-09-09 | E-mail Article
LDP har haft den politiska makten i 53 år, ungefär som den svenska socialdemokratin fram till 1976. Partiet fick ett uppsving under den populäre och reformvänlige ledaren Koizumi i början av 2000-talet, men därefter har misslyckande följts av misslyckande. När den globala finanskrisen i vintras slog ovanligt hårt i det exportberoende Japan, så var det därmed nästan självklart att regeringen skulle förlora årets val till underhuset.

Men oväntat var ändå nederlagets storlek. LDP tappade från 300 till 119 av totalt 480 platser i underhuset. Eller med andra ord en nedgång från 62 till 25 procent. Valets vinnare DPJ lyckades samtidigt nästan tredubbla antalet platser och har nu 64 procent av rösterna i underhuset plus sedan tidigare majoritet i överhuset.

Lugnt på gatorna

Oväntad var också folket reaktion när den stora valsegern var ett faktum. I andra länder skulle vinnarnas valarbetare och deras anhängare ha fyllt gatorna och firat segern. Men enligt The Economist var kvällen och natten lugn. Kanske berodde det på regnväder, men en rimlig tolkning är att valsegern i mycket hög grad beror på proteströster. Väljarna har röstat bort LDP i protest med de senaste årens misslyckanden, men det har bara valt DPJ i brist på ett bättre alternativ.

Denna tolkning speglar åtminstone de politiska experternas oro att vinnarna i DPJ kommer att misslyckas på grund av ovana och brist på folk med erfarenhet av den offentliga byråkratin. Efter 53 år har förstås tjänstemän på alla nivåer blivit lierade med den politiska makten och risken är därmed stor att den nya regeringen som tillkännages om några veckor i praktiken får svårt att genomföra sin politik.

Problemen förvärras av att den japanska ekonomin balanserar på kanten av en djupare recession, även om den senaste statistiken antyder att botten redan är passerad. Men förutom stigande arbetslöshet och ökade inkomstklyftor brottas Japan med lågt barnafödande och en ineffektiv offentlig sektor. För att lyckas lösa dessa problem måste vinnarna inom DPJ bryta med historiska mönster och genomdriva genomgripande reformer på många områden. Många väljare hoppas förstås på förändringar, men enligt experterna är det stor risk att de blir besvikna.

Liten reaktion

Aktiemarknadens reaktion på valresultatet var liten. Rimligen beror det på att valresultatet var väntat, men också på att den nya ekonomiska politiken ännu är oklar. Först senare i höst när den nya regeringen presenterar sin första budget kommer de ekonomiska effekterna av det förkrossande nederlaget för LDP att börja bli tydliga.
Jonas Lindmark är sedan augusti 2000 analyschef och redaktör på Morningstar i Sverige. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. You can contact the author via this feedback form.
© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar