Stark yen lyfter Japanfonderna

Under den senaste månadens börsras har läkemedel, Japan och USA stått emot bäst. Bakom finns en flykt till kvalitet som stärkt både dollar och yen. Vinnare är yenen som stigit 22 procent mot kronan på sex veckor.

Jonas Lindmark | 07-10-08 | E-mail Article
En titt på svenskregisterade aktiefonder visar att de i snitt backat 12 procent den senaste månaden, fram till 6 oktober. Förlorare är främst Rysslandfonder, Balkanfonder och småbolagsfonder.

Vinnare relativ sett är läkemedelsfonder, USA-fonder och Japanfonder. Dessa har visserligen backat lite de också, men bara några få procent. Fast om man läser dagstidningar eller tittar på TV ser man att aktiebörserna i Tokyo och New York har rasat nästan lika mycket som i Europa.

Förklaringen till att USA- och Japanfonder klarat sig bra är att avkastningen som redovisas i Sverige är omräknad till svenska kronor. Och dollarkursen har stigit 13 procent mot kronan de senaste sex veckorna, medan yenen samtidigt stigit hela 22 procent. Större delen av denna uppgång har skett de senaste tio dagarna. Trots att aktierna i Tokyo och New York har fallit kraftigt räknat i dollar och yen är därför värdet nästan oförändrat räknat i kronor. Svenska kronan har främst dragits med nedåt av att när finansoron med full kraft även slagit mot Europa så har euron tappat en del av sin rekordstyrka, men dessutom har kronan försvagats några procent mot euron.

Japan vinnare

Resultatet är hur som helt att Japanfonderna ser ut som vinnare jämfört med andra aktiefonder. Dock är det viktigt att vara medveten om att detta inte beror på några dramatiska goda nyheter i japansk ekonomi eller politik. Tvärtom är en starkare yen en nackdel för exportindustrin. Och en granskning av nyheterna från Japan visar ökade problem, både politiska och ekonomiska:

Politiskt har regeringspartiet LDP ännu en gång bytt ledare. 24 september blev Taro Aso ny premiärminister, efter att både Shinzo Abe och Yasuo Fukuda lyckat behålla jobbet mindre än ett år vardera. Rimligen kommer snart ett nyval, eftersom oppositionen DPJ har tagit majoriteten i överhuset och stoppar LDP:s försök att hantera Japans ekonomiska problem. Utländska kommentatorer verkar överens att efter 50 år med nästan oavbruten regeringsmakt har LDP blivit alltför nära knuten till byråkrati och särintressen, men att DPJ får svårt att vinna en majoritet för nödvändiga reformer.

Ekonomiskt visar statistiken att Japan har dragits med ned av den globala lågkonjunkturen. Kanske kan japanerna klara sig bättre än många andra eftersom de inte drogs med uppåt lika långt under uppgången (till exempel har bostadspriserna inte alls stigit lika mycket i Japan som de gjort fram till nyligen i USA och Europa). Men det hindrar inte att det troligen blir sämre tider även i Japan.

Tokyo historiskt billigt

Trösten för fondspararen är att Japanfonderna är billiga i ett längre historiskt perspektiv – tillsammans med IT-fonder, läkemedel och USA-fonder är de förlorare de senaste fem åren. Det betyder att förväntningarna i ett längre historiskt perspektiv är betydligt lägre på Tokyobörsen än på många av de tillväxtmarknader som fallit mest just 2008.
Jonas Lindmark är sedan augusti 2000 analyschef och redaktör på Morningstar i Sverige. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. You can contact the author via this feedback form.
© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar