Svag framtidstro i Tokyo

Positiva nyheter från Japan under maj skyms av ihärdiga problem med svag inhemsk konsumtion och pessimism. En spegelbild är att börsuppgången i Tokyo skyms av en svagare yen.

Jonas Lindmark | 27-05-08 | E-mail Article
Tokyobörsen har stigit 17 procent från årets botten i mitten på mars fram till 26 maj, åtminstone mätt som MSCI Japan index i yen. Räknat i svenska kronor är dock uppgången bara hälften så stor, eftersom den japanska yenen samtidigt har fallit tillbaka mot övriga valutor.

En svagare yen är säkert en viktig del av orsakerna till att Tokyobörsen återhämtat sig så brant, eftersom aktiekurserna för japanska exportföretag föll brant när yenen bröt igenom den psykologisk viktiga gränsen 100 yen per USA-dollar i mitten på mars. I somras låg växelkursen under 120 yen per dollar, så även dagens nivå kring 104 yen är historiskt sett en stark växelkurs för den viktiga USA-exporten.

Liten uppvärdering av yenen

Ändå har Japan inte alls upplevt en lika stor uppvärdering av valutan som Euroland och Sverige, som de senaste sex åren upplevt förstärkningar på över 60 procent mot dollarn. I somras var yenen kvar på samma nivå mot dollarn som under 2001, och sedan dess är uppvärderingen mindre än 20 procent. Många år med inflation under noll gör att den japanska yenen egentligen borde ha stärkts mer än euron, men räntor nära noll har pressat kapital ur landet och tryckt ned yenen.

Dilemmat för Japan är att den ekonomiska tillväxten de senaste åren främst har skapats i exportindustrin, medan den inhemska konsumtionen varit fortsatt svag. En viktig förklaring under 2007 var nya hårdare regler för att tvinga byggbolagen att bygga jordbävningssäkert, vilket kraftigt bromsade byggsektorn.

Under maj har dock kommit positiva nyheter. BNP-tillväxten under första kvartalet var hela 3,3 procent i årstakt, enligt preliminära beräkningar. Och utlänningar köpte japanska aktier för 11,5 miljarder dollar netto under april, enligt Financial Times. Precis som så många gånger tidigare finns dock styrkan främst i exportsektorn och i tilltron hos utländska investerare.

Problem kvar

Flera gamla problem finns därmed kvar. En uppenbar risk är att yenen åter börja stärkas mot dollarn, vilket är troligt eftersom Japan har stort överskott i bytesbalansen och en kraftigt undervärderad valuta på grund av en lång period med låga räntor. Den privata konsumtionen ser fortsatt svag ut enligt The Economist, eftersom arbetsmarknaden försvagas och konsumenternas framtidstro föll till den lägsta nivån på fem år under april. Börsföretagens vinster ser dessutom ut att försvagas, UBS summering av företagens egna vinstprognoser visar på en nedgång på 6 procent.

De rekordhöga oljepriserna är inte så stort problem för Japan som för många andra länder, trots att importen står för en stor del av energibehovet, eftersom produktiviteten i Japan är hög. Men indirekt finns en risk att det gamla problemet med deflation finns kvar under ytan, maskerat av stigande priser på olja och andra råvaror. För att verkligen få fart på japansk ekonomi behövs en starkare inhemsk framtidstro, men om inte de senaste fem årens starka globala tillväxt har smittat av sig, så lär ett uppsving bli ännu mer osannolikt av den pågående försvagningen i USA.

Aktier för långt nedtryckta?

Aktiemarknaderna går dock ofta sin egen väg. Fonderna i kategorin ”Japan, små-/medelstora företag” har i snitt halverats i värde sedan toppen i slutet på 2005 och räknat i kronor är dessa aktier tillbaka på samma nivå som för fem år sedan. Precis som förväntningarna blev för höga för tre år sedan, så blir de ofta för långt nedtryckta när negativa nyheter dominerar, vilket gör att aktiekurser kan överreagera lika mycket nedåt. Skulle dagens oro på finansmarknaderna visa sig överdriven, så kan därför Tokyobörsen ge positiv avkastning trots problemen i japansk ekonomi.
Jonas Lindmark är sedan augusti 2000 analyschef och redaktör på Morningstar i Sverige. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. You can contact the author via this feedback form.
© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar