PPM-sparare tjänar på längre perspektiv

Trots börsnedgången den senaste månaden är aktiekurserna fortfarande höga, så jag behåller 30 procent aktiefonder i de aktiva PPM-portföljerna. Och om du hittills har varit optimist så är det fortfarande ett bra tillfälle att ta hem vinster.

Jonas Lindmark | 17-08-07 | E-mail Article

Många fondsparare frestas nog att reagera på den senaste månadens branta värdeminskning. Särskilt hårt har den ökade oron på världens aktiemarknader slagit mot Sverigefonderna, som i snitt backat 13 procent sedan topp den 16 juli. Förklaringen är rimligen att Stockholmsbörsen varit bland de bästa de senaste åren (mer on det i ”Vinnarna straffas när oron ökar”, länk till höger).

När de dagliga rörelserna på aktiemarknaderna är stora och många fonder backat mer än 5 procent på en vecka, då är det lätt att se alltför närsynt på sitt fondsparande. Optimisterna ser då ett köptillfälle, trots att aktiekurserna fortfarande är högre än vid årets början. Pessimisterna blir förlamade av att kurserna redan är långt under rekorden under juli.

Individuellt

Alla som sparar tjänar på ett längre perspektiv, särskilt när det gäller PPM och annat pensionssparande. Fast människor har förstås många typer av sparmål som ligger olika långt fram i tiden, plus olika ekonomi och olika attityd till att förlora pengar. Därför finns inte ett råd som gäller för alla – vilken fond som passar bäst är individuellt (mer om detta i ”Mina 10 första fondtips”). Istället finns några tydliga skillnader, dels beroende på spartid, dels beroende på hur aktiv fondsparare du är.

Du som bara har några få år kvar tills pengarna behövs ska definitivt minska andelen aktiefonder, för aktiekurserna är fortfarande nära toppen. För riktigt långsiktigt sparande som PPM finns två huvudspår, beroende på hur aktivt du bevakar och ändrar ditt fondval. För att det ska vara värt att tillfälligt lämna aktiefonder krävs att man sedan bevakar utvecklingen och passar på att flytta pengarna tillbaka till aktiefonder när det kommer ett bra köptillfälle. Annars är det bättre att tänka riktigt långsiktigt och stanna i aktiefonder.

Men för dig som är aktiv och följer utvecklingen är det fortfarande ett bra tillfälle att säkra tidigare vinster och se till att ha möjlighet att passa på efter nästa börsras, när det kommer ett bra köptillfälle. Om du hittills har varit optimist så är en klassiskt tumregel att sälja hälften av de placeringar som stigit kraftigt (se ”Om du är tveksam, sälj hälften”).

Lätt bli närsynt

Fast det är lätt att bli närsynt om diagrammen bara visar utvecklingen de senaste tre månaderna. Då gäller det att byta perspektiv och tänka mer långsiktigt. En ändring på 5 eller 10 procent den här sommaren spelar ingen roll om 20 år – precis som aktiekurserna i dag inte avgörs av börsraset år 1987.

Självklart ger branta svängningar på aktiemarknaden större möjligheter att påverka värdeutvecklingen genom att byta fonder. Men det är helt orealistiskt att hoppas att vanliga småsparare ska lyckas överträffa proffsen på aktiemarknaden när det gäller att spå utvecklingen nästa vecka, eller nästa månad.

Tjäna på längre perspektiv

Däremot kan även en amatör tjäna på att förlänga perspektivet och dra nytta av om aktiemarknaden befinner sig över eller under den långsiktiga trenden. Jag har i ett par år argumenterat för att de senaste årens branta uppgång ger anledning att minska andelen aktiefonder i fondsparandet (se ”Brant nedgång till bastrenden”), för att kunna passa på att fynda nästa gång aktiekurserna står lågt.

Men vad som är en rimlig reaktion efter den senaste månadens börsnedgång beror dels på vilken fördelning du har i dag, dels på din framtidstro. Många har hållit fast vid 100 procent aktiesparande inom PPM, eftersom det troligen är det bästa på riktigt lång sikt. Och jag tycker att det är ett rimligt val, portfölj 2 och 3 i Morningstars PPM-test håller fast vid en hög andel aktiefonder.

Värt att påpeka är också att det är omöjligt att byta fonder snabbt hos PPM. Våren 2006 förlängdes handelstiden med ett dygn, vilket innebär att om ett byte till exempel anmäls en måndag före 18:00 så kommer köp- och säljorder att skickas tidigast onsdag morgon och affärerna görs tidigast med de andelskurser som beräknas onsdag kväll. Det betyder att minst två dygns nyheter påverkar börskurserna innan bytet genomförs.

Behåller samma PPM-portföljer

Den här veckan har jag tittat igenom de PPM-val som jag förslog den 18 april och letat efter något som borde ändras (se ”Tre nya förvaltare i PPM-portföljerna”). Men nedgången i världsindex sedan dess är bara 4 procent räknat i svenska kronor och den ekonomiska utvecklingen sedan dess med en fortsatt försvagning av konjunkturen i USA är ungefär den jag räknade med.

Därför låter jag Morningstars PPM-portföljer vara oförändrade. De tre aktiva portföljerna innehåller redan mellan 60 och 80 procent räntefond, efter att jag sänkte andelen aktiefonder den 18 april till i snitt 30 procent (se ”PPM-portföljer 18/4”). Mer pessimistisk än så är jag inte nu, min grundläggande syn har inte påverkats av den senaste månadens nedgång. Visst känns den ökade oron på världens aktiemarknader som en bekräftelse på att aktiekurserna är för höga, men helt säker på att börsnedgången fortsätter under hösten kan man aldrig vara.
Jonas Lindmark är sedan augusti 2000 analyschef och redaktör på Morningstar i Sverige. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. You can contact the author via this feedback form.
© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar