Brasilien lyfter Latinamerika

Latinamerikafonderna är vinnare under andra kvartalet, vilket främst beror på börsuppgång i Sao Paulo. Men Brasiliens president Lula verkar strunta i reformer, vilket kan straffa sig på sikt.

Jonas Lindmark | 19-07-07 | E-mail Article
Hittills under år 2007 har de tre Brasilienfonder som säljs i Sverige i snitt stigit 44 procent. Som jag skrev i början av april (se ”Ökad tillväxt i Brasilien”) förklaras börsuppgången främst av positiv statistik som visar att ekonomin lagt in en högre växel under början av året.

Den andra stora aktiemarknaden i Latinamerika, Mexiko, har bara stigit knappt hälften så mycket hittills i år, vilket är sämre än genomsnittet för tillväxtmarknader. Peru har däremot haft en mycket kraftig börsuppgång, MSCI Peru Index har stigit 82 procent fram till 18 juli räknat i dollar, men Latinamerikafonderna har normalt mycket lite placerat i det lilla bergslandet.

Fumlig regering

Aktiemarknaden i Brasilien klättrar brant trots många negativa nyheter på det politiska området. Enligt The Economist har en rad nya korruptionsanklagelser med nära koppling till president Lula blossat upp under sommaren, samtidigt som starka exportintäkter gör att strategiska reformer skjuts på framtiden. The Economist kritiserar Lula för att han nyligen tillsatt minister nummer 37 i sin regering, men att regeringen reagerar långsamt och fumligt.

Men exportföretagen i Brasilien tillhör vinnarna på de senaste årens stigande råvarupriser och effekterna syns på många andra områden inom ekonomin. Valutan real föll kraftigt under krisen 2002, men därefter har högkonjunkturen gjort att valutan nästan dubblats i värde mot USA-dollarn. Enligt Paulo Skaf, chef för industrifederationen i Sao Paulo, är realen övervärderad med 20 procent. Några brasilianska företag har därför flyttat produktion utomlands, till Argentina och Kina.

Brist på reformer

Den uthålliga ekonomiska tillväxt som är möjlig i Brasilien är fortfarande lägre än i omvärlden, hävdar många ekonomer, eftersom regeringen inte genomfört reformer för att sänka företagens kostnader. Det är både skatter, pensioner, arbetsmarknadslagstiftning och infrastruktur som behöver förbättras.

Men så länge de goda tiderna fortsätter kan Lula och hans regering rimligen räkna med större politiska framgångar utan reformer. Presidenten är mycket populär bland vanligt folk, eftersom de upplever att hans politik främst har gynnat de fattiga. År 2010 är det dock nästa presidentval och då får Lula inte ställa upp till omval enligt konstitutionen.
Jonas Lindmark är sedan augusti 2000 analyschef och redaktör på Morningstar i Sverige. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. You can contact the author via this feedback form.
© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar