Mer Japan och USA i PPM-portföljerna

Börsnedgången har pågått i sju veckor, men årets botten nås troligen inte förrän i höst. Därför behåller PPM-portföljerna en hög andel räntefonder. Fast positiva överraskningar kan förstås komma – särskilt i Japan, men även i USA.

Jonas Lindmark | 28-06-06 | E-mail Article

Föregående uppdatering av den 1 mars (”USA och Enter Trend i PPM-portföljerna”) var en justering åt rätt håll. Även om det var ett par månader för tidigt, så spådde jag rätt att aktiekurserna stigit för högt och att dollarn snart skulle falla tillbaka. Sedan 1 mars har världsindex i dollar backat 3 procent och dollarkursen har backat 8 procent. Totalt har därmed världsindex räknat i svenska kronor fallit 11 procent på fyra månader.

Fast helt säker var jag förstås inte och därmed sänkte jag bara snittandelen aktiefonder från 50 till 40 procent i de aktiva portföljerna, vilket betyder att de delvis följt med börserna nedåt. Men inte alls lika mycket som världsindex. Särskilt nöjd är jag med ändringen av mitt eget sparande i portfölj 6, där jag ökade andelen räntefond från 30 till 50 procent.

Den branta börsnedgången började inte förrän i maj och hittills har den varit liten, både jämfört med uppgången under år 2005 och jämfört med tidigare börsras. Enligt den internationella definitionen krävs en nedgång från föregående topp på minst 20 procent för att räknas som ett börsras (mer om detta i ”Vinsthemtagning naturlig efter 3 års uppgång”, länk till höger). Världsindex i dollar hade som mest den 8 juni backat 12 procent från toppen i början på maj. Stockholmsbörsen har som mest backat 17 procent.

Fortsatt nedgång under sommaren

Under de närmaste månaderna tycker jag att sannolikheten verkar klart störst att världsindex räknat i kronor fortsätter nedåt, om än inte lika brant som de senaste sju veckorna. De experter som jag litar mest på ser en tydlig trend att räntorna fortsätter att stiga och att dollarkursen fortsätter försvagas. Andelen optimister har minskat, men aktiekurserna har ännu inte anpassat sig fullt ut till en verklighet med högre inflation och mer osäkra företagsvinster (mer om detta i ”Stigande inflation bara delvis skyldig”). Svenska kronan borde dessutom kunna fortsätta återhämta sig mot övriga valutor.

Avgörande är fortfarande min analys att aktiekurserna i allmänhet befinner sig långt över den långsiktiga bastrenden (se ”Brant nedgång till bastrenden”) och därför behåller de tre aktiva portföljerna (nummer 4-6) en fortsatt hög andel räntefonder. Fast den senaste tidens nedgång betyder ändå att sannolikheten att aktiefonder ska ge värdeökning har ökat. Därför tar jag delvis tillbaka ökningen den 1 mars av snittandelen räntefonder i de aktiva portföljerna. Portfölj 4 behåller extra låg risk, men jag ökar andelen aktiefonder något i portföljerna 5 och 6.

Japan och USA

Bland aktiefonder har jag försökt peka ut länder och branscher som jag tycker borde ha störst chans att överträffa världsindex det närmaste halvåret. Min favorit fortsätter att vara Japan, där den ekonomiska utvecklingen har fortsatt att vara god och börsnedgången verkar överdrivet stor. Samtidigt kan sommaren bli fortsatt orolig (se ”Överdriven börsnedgång i Tokyo”, länk ovan till höger), så jag ökar därför andelen placerad i Japanfonder igen, men inte lika mycket som i november.

Börserna i New York borde också kunna få revansch under hösten. Många fondsparare tror att en svagare dollar främst påverkar USA-fonder, men verkligheten är att ur svenskt perspektiv påverkas alla aktiemarknader negativt av en svagare dollar, medan tvärtom USA-företag främst tjänar på en svagare dollar (precis som Stockholmsbörsen blivit vinnare när svenska kronan devalverats).

Min fokus ligger kvar på de största börsbolagen och läkemedel, med något ökad andel. Jag håller fast vid Carnegie Medical, då det borde kunna komma en betydligt större omvärdering av läkemedel och bioteknik när fler professionella förvaltare byter till en mer defensiv strategi. Däremot tror jag inte att det är läge för IT-fonder ännu, men det är fullt möjligt att pusselbitarna har fallit på plats nästa gång jag uppdaterar PPM-portföljerna (se ”Snart läge satsa på IT-fonder”).

Duktiga förvaltare

Även i dagens defensiva portföljer finns det plats för duktiga förvaltare. Förutom Carnegie Medical är Didner & Gerge och Skagen Global kvar i PPM-portföljerna. Egentligen skulle jag vilja fokusera mer på att peka ut duktiga förvaltare, men PPM:s begränsning till max fem fonder gör att jag måste kompromissa kraftigt.

Totalt sett är de tre aktiva PPM-portföljerna fortfarande främst inriktade på att vänta på ett bättre köptillfälle under hösten. Ändringarna jag gjort är ovanligt små, även om andelen aktiefonder som sagt ökat något. Precis som under tidigare nedgångar behöver fondsparare ha tålamod (se ”Aktiemarknaden saknar tålamod”). Förhoppningsvis har aktiekurserna om några månader backat så lågt att PPM-spararna bjuds på ett bra köptillfälle.

Börsras bra, för köparna

Många blir irriterade eller åtminstone häpna när jag skriver positivt om börsnedgångar. Men för de allra flesta PPM-sparare är det många år kvar till pension och dessutom sätts det in nya pengar i PPM varje år. En börsnedgång det närmaste året betyder att alla vi som ännu inte börjat ta ut pension får fler aktier för våra pengar, och därmed större chans till ett bra resultat när pensionssparandet en dag i framtiden ska betalas ut.

Faktum är att tillfälliga svängningar i börsutvecklingen främst ger en omfördelning mellan generationer – till exempel betyder en börsnedgång i år att 30- och 40-talister som nu lever gott på gammalt sparande får lite mindre att spendera, medan 60-talister och 70-talister som ännu inte har alls lika stort sparkapital får större chans till en bra pension. Denna typ av omfördelning mellan generationer är full rimlig, särskilt efter de föregående tre årens börsuppgång.

Som jag påpekade under börsraset 2002, så får alla som arbetar en del av sin lön insatt i pensionssparande och är alltså i det perspektivet vinnare på börsras. Poängen är att aktiekurserna långt in i framtiden inte beror på vad nivån råkar vara just nu. Det är verkligheten år 2028 som avgör aktiekurserna när jag själv fyller 65 (mer om detta i ”Börsraset bra, för köparna”, länk ovan till höger).
Jonas Lindmark är sedan augusti 2000 analyschef och redaktör på Morningstar i Sverige. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. You can contact the author via this feedback form.
© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar