Dubbel andel Japan i PPM-portföljerna

Nu dubblar jag andelen Japanfonder i Morningstars PPM-test. Det finns gott om argument för att Tokyobörsen både kommer att avsluta året starkt och även bli en vinnare år 2006.

Jonas Lindmark | 09-11-05 | E-mail Article

För drygt ett år sedan skrev jag ”Välj rätt Balkanfond” och tipsade om Balkanfonderna som vinnare ett halvår framåt. Argumenten var flera, bland annat att årets vinnaraktier brukar avsluta året starkt och att uppgången brukar hålla i sig även under januari och februari. Köptipset visade sig rätt.

Den här hösten har jag därför funderat på vilka fonder som kommer att spurta bäst under november och december. Börsutvecklingen har varit stark i många länder, även räknat i dollar, så det finns gott om kandidater. Jag vill dock bara lämna PPM-tips som även håller på längre sikt, vilket kräver hänsyn till hur högt aktierna är värderade, samt till risken för plötsliga kursras.

Latinamerika eller Japan ?

Latinamerikafonderna frestar mest bland högriskalternativen, eftersom intresset från USA är starkt och flera intressanta länder ingår. Men dessa fonder har redan klättrat brant tre år i rad och aktiekurserna är historiskt sett mycket höga.

Japanfonderna tillhör också årets vinnare, men början på den branta uppgången är betydligt färskare, för bara tre månader sedan låg Japanfonderna efter världsindex mätt sedan årets början. Men flera händelser (främst regeringens valsegern i september, ökad BNP-tillväxt och minskad deflation) har gjort att MSCI Japan Index har stigit 21 procent på bara tre månader, medan världsindex samtidigt bara har stigit 2 procent (båda i dollar).

Fortfarande är dock toppen för Tokyobörsen i slutet av 1989 och kursnivån i dag är klart lägre än under IT-bubblan för fem år sedan. Japanfonderna inom PPM har i snitt klättrat 51 procent de senaste tre åren, men det är lång ifrån Latinamerikafonderna som har klättrat 209 procent på tre år. MSCI Latinamerika är dessutom 50 procent högre än den förra toppen hösten 1997. Även med hänsyn till vinstutvecklingen så är japanska aktier historiskt sett fortfarande lågt värderade, medan förväntningarna på Latinamerika är högt uppdrivna. Därför är Japan ett tryggare alternativ, som samtidigt ger större utrymme för långsiktig värdeökning.

Länge positiv, men försiktig

Jag har länge varit positiv till Tokyobörsen. Redan i november 2002 tog jag med en Japanfond i portfölj 6, i september 2003 fick även portfölj 5 övervikt Japan och i oktober 2004 ökade jag andelen Japan ytterligare i dessa två portföljer.

I somras valde jag dock att minska andelen aktiefonder kraftigt, för att passa på och öka andelen svenska kronor efter att dollarn stigit 16 procent sedan årsskiftet (se ”Fler svenska kronor i PPM-portföljerna”, länk ovan till höger). Därför minskade jag även andelen Japan. Med facit i hand var det fel, dollarkursen har fortsatt att klättra den senaste månaden och står nu 6 procent högre än i juni. Och räknat i kronor har därmed de flesta aktiefonder fortsatt uppåt.

De senaste veckorna har jag letat efter ny information och kontrollerat vad de experter jag litar på tror. Resultatet är att PPM-portföljerna får den största andelen Japanfonder sedan starten för drygt fem år sedan.

Goda nyheter från Japan har dominerat sedan premiärminister Koizumi och regeringspartiet LDP vann stort i underhusvalet den 11 september och regeringskoalitionen fick över två tredjedels majoritet (vilket gör att underhuset kan lagstifta även utan stöd i överhuset). Knepigt är hur mycket av de positiva nyheterna som redan är inräknade i aktiekurserna och hur länge den nuvarande optimismen kommer att hålla i sig (se ”Stark övervikt tror på Tokyo”).

Väntat till november

Anledningen till att jag har väntat med att öka andelen Japanfonder i PPM-portföljerna är att oktober är en känslig månad. Börsföretagens rapporter för tredje kvartalet har flera gånger utlöst börsras i slutet av oktober. I september ville jag därför vänta till rapportfloden var passerad innan jag ökade andelen aktiefonder.

Dessutom tycker jag fortfarande att det finns starka argument för att svenska kronan kommer att återhämta sig på sikt (se förra veckans krönika ”Tro inte att Fed försvagar kronan”). Men samma psykologi som talar för Japan och Latinamerika, att många vill öka andelen vinnare mot slutet av året, talar för att återhämtningen för kronan börjar på allvar först nästa år. Helt säker är jag förstås inte, men jag väljer att öka till samma andel aktiefonder i de aktiva portföljerna som jag hade i våras.

Lång lista på argument för Tokyo

Listan på argument för att Tokyobörsen kommer att fortsätta uppåt är lång. Det uppenbara är att tillväxten i japansk ekonomi har ökat under sommaren och att den politiska utvecklingen som sagt är mycket positiv. Under ytan fortsätter den inhemska japanska ekonomin långsamt att bli mer konkurrensutsatt. Deflationen, som under många år gjort det dyrare att investera och särskilt gällt fastigheter, ser ut att upphöra nästa år. Företagen trimmar sina organisationer, valfriheten ökar och en ny generation företagsledare tar över.

Främst är det utländska investerare som har varit köpare på Tokyobörsen. Särskilt tydligt är intresset från USA, där många investerare lockas av att avkastningen räknat i dollar de senaste åren stadigt har varit bättre utomlands. Merrill Lynch undersökning ”Global Fund Manager Survey” visar att optimismen bland de utländska förvaltarna är på topp (se ”Ännu mer skeptiska till USA”).

Japanerna själva har de senaste åren varit nettosäljare av aktier. Delvis beror det på att Tokyobörsen historiskt har haft ett mycket starkt korsägande (företag köper aktier i varandra för att företagsledningarna ska få större makt) som håller på att avvecklas i takt med att företagsledningarna flyttar fokus till kärnverksamheten. Men det finns också en djupt rotad skepsis hos allmänheten mot aktieplaceringar efter den tretton år långa börsnedgången, från 1989 till 2002. Men om den ekonomiska utvecklingen nu på allvar förbättras så kommer till slut även det japanska folket att lockas tillbaka till aktiemarknaden. Då borde Tokyobörsen klättra en bra bit till.

Visst finns det även risker med Tokyobörsen. Ett klassiskt exempel på att det alltid finns en grundläggande osäkerhet på aktiemarknaden är att en stor jordbävning som drabbar Tokyo (som ligger vid gränsen mellan två kontinentalplattor) direkt skulle radera ut en stor del av det japanska börsvärdet. De senaste 15 åren är dessutom fulla av exempel på förhoppningar om en japansk vändning som inte infriats. Men de senaste månaderna har flera av de experter jag litar på bytt ståndpunkt, de spår nu att botten äntligen är passerad.

Byter tillbaka till JPM

I flera år har jag rekommenderat en Japanfond som tidigare hette Fleming och numera heter JPM (PPM-nummer 520 221). I februari i år bytte jag dock till Storebrand, som har presterat imponerande resultat under perioden 2001 till och med 2004. Det har visat sig vara ett misstag. Storebrands förvaltare har helt enkelt valt fel aktier i år, främst en för hög andel IT-företag. Jag vill inte fortsätta riskera att Storebrand väljer fel utan byter tillbaka till JPM som ligger betydligt närmare index och därmed säkert kommer att följa med om Tokyobörsen fortsätter uppåt.

De exakta förändringarna finns som vanligt i en separat artikel, ”PPM-portföljer 9/11”. Notera också att tanken är att du ska hitta rätt bland de sex portföljerna genom att svara på de fem frågorna i Morningstars PPM-test (länkar ovan till höger).
Jonas Lindmark är sedan augusti 2000 analyschef och redaktör på Morningstar i Sverige. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. You can contact the author via this feedback form.
© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar