Fondrapporter kvar i pappersåldern

Nordea är bäst av de åtta största svenska fondföretagen på att publicera fondernas innehav. Men pinsamt nog är alla åtta trögare än finansinspektionen.

Jonas Lindmark | 13-02-03 | E-mail Article
De stora svenska fondbolagen har inte hängt med i den tekniska utvecklingen. Att säga att de är kvar i stenåldern vore orättvist, men de är helt klart kvar i pappersåldern.

Några av de små (till exempel Didner & Gerge, Enter, Lannebo) är betydligt snabbare. Men fokus hos fondbjässarna, när det gäller att informera kunderna om vad fonderna innehåller, är fortfarande på de tryckta rapporterna. De skickas med B-post två eller fyra gånger per år, trots att moderna databaser och internet ger möjlighet att tjäna minst en månad i färskhet (både layout, tryckning och utskick av de tryckta rapporterna tar lång tid) samt att enkelt uppdatera en gång per månad.

FI sätter ribban

Finansinspektionen (FI) började i april 2002 att publicera de rapporter med fondernas innehav som svenska fondbolag måste skicka in varje kvartal. Redovisningen på FI:s hemsida (se länk) är tyvärr inte särskilt användarvänlig, till exempel saknas innehavens procentuella storlek och uppdelningen i länder och/eller branscher.

Men i och med att FI redan för tre veckor sedan (den 24 januari) offentliggjorde de svenskregistrerade fondernas innehav per sista december, så sätter det ribban för fondbolagens egna hemsidor. Jag tycker att det vore rimligt att fondbolagen senast samma dag hade uppdaterat sina egna hemsidor med fondernas fullständiga innehav. Men först den här veckan har de två första av de åtta stora fondföretagen, Nordea och SEB, lagt ut merparten av sina årsrapporter för 2002 på internet.

Nordea bäst

Jag har idag på förmiddagen letat på fondbolagens hemsidor hos de fyra storbankerna (Handelsbanken, Nordea, Robur, SEB) och de fyra stora försäkringsbolagen (AMF, Folksam, Länsförsäkringar, Skandia). Här är tre slutsatser:

(A) Bäst på att ge färsk information om fondernas innehav är Nordea, som förutom den färska årsrapporten, bjuder på ännu färskare information, till exempel de största innehaven per 31 januari.

(B) Storbankerna är bättre än försäkringsbolagen. Inget av de fyra försäkringsbolagen har ens en acceptabel uppdatering, det vill säga alla fondernas innehav per 30 september (information som har funnits på finansinspektionens hemsida sedan början på oktober). Och bara hos AMF hittar jag ens halvårsrapporten per 30 juni som pdf-fil. Hos Länsförsäkringar är den färskaste kompletta rapporten över ett år gammal och hos Skandia saknas pdf-filer helt. [Folksam hörde av sig efter att krönikan publicerats och berättade att fondrapporter för 2002 faktiskt finns på deras hemsida. Men är svåra att hitta.]

(C) De flesta (6 av 8) ger i alla fall information om de fem eller tio största innehaven per sista december. Men både Robur och Folksam har fortfarande bara de största innehaven per 30 september på sina hemsidor.

Förklaringen till att fondbolagen inte har hängt med, när till och med finansinspektionen har lämnat pappersåldern och sedan ett år ger service via internet, tror jag delvis är börsraset under år 2001 och 2002. Fondbranschen har på två år tappade mer än en tredjedel av sina intäkter och har därför genomfört drastiska sparprogram. Antagligen har det därför inte funnits tillräckligt med tid och pengar att göra förbättringar av informationen på internet.

Fast visst finns det exempel på stora förbättringar, till exempel har några fondbolag börjat publicera månadsrapporter för varje fond skriva direkt av förvaltarna (se "Månadsinfo på rätt väg", länk ovan till höger). Men detta ger främst kortsiktig information, men inte den överblick över helheten som årsrapporterna kan ge.

Innehav senast 24 januari

Trots allt är själva grunden i bra information om en fond en komplett överblick över de värdepapper som fonden äger. En aktuell tabell med de enskilda värdepapperens namn, bransch, land och procentandel säger mycket mer än diagram med fördelningen totalt sett eller texter som beskriver förändringar under en kort tidsperiod.

Därför är det nu hög tid att de svenska fondbolagen tar sig i kragen och ser till att de kommer över den ribba som finansinspektionen har satt upp. Om ett år borde alla fondbolags hemsidor på internet senast den 24 januari innehålla fondernas innehav vid årsskiftet.
Jonas Lindmark är sedan augusti 2000 analyschef och redaktör på Morningstar i Sverige. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. You can contact the author via this feedback form.
© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar