Tre dåliga år i rad?

En ny marknadskommentar: Sverige.

Jonas Lindmark | 02-01-02 | E-mail Article


Affärsvärldens generalindex nådde ”all-time-high” 400,3 i mars för två år sedan, men under resten av år 2000 föll det till 278. Då, för ett år, sedan påstod många experter att botten var passerad och spådde en återhämtning.

Istället kom två dramatiska ras till, i februari/mars ned till 217 och i september ned till 177. Därefter kom en snabb återhämtning för Ericsson och övriga IT-aktier och Generalindex slutade år 2001 på 231. Nu, efter två dåliga år i rad, sammanlagt minus 27 procent, känner nog många att ”det kan omöjligt bli tre dåliga år i rad”.

Fast visst kan det bli tre dåliga år i rad. Det är lätt att peka ut tre bra år i rad, till exempel 1981-83 med plus 251 procent för Generalindex, eller 1995-97 med plus 103 procent. Och kan det inträffa, så är förstås även tre dåliga år i rad möjligt, till exempel 1990-92 då index justerat för den höga inflationen föll 41 procent.

Argumentet för en fortsatt stark Stockholmsbörs är främst förhoppningar om en vändning uppåt i USA-konjunkturen under våren, vilket tillsammans med låga räntor främst gynnar IT-aktier och därmed Stockholmsbörsen. Uppgången på 30 procent från botten den 21 september fram till årsskiftet beror nog delvis på att många placerare ”tagit ut segern i förskott”, vilket betyder att enbart en vändning uppåt i konjunkturen knappast räcker för ett fortsatt lyft. Därutöver krävs nog till exempel en positiv överraskning i telekombranschen.


Köpläge nedanför 200


Men de flesta nationalekonomer verkar vara mer pessimistiska än aktiemarknaden, och tror att tillväxten i USA återvänder tidigast till hösten. Lägger man till detta andra risker – till exempel att USA även attackerar Irak, att företagsvinsterna inte stiger så mycket som förväntat eller att dollarkursen fortsätter den senaste veckans ras – så talar mycket för att det kommer nya börsras under år 2002. Exakt när och hur långt ned är förstås omöjligt att säga, men personligen tycker jag inte att det är köpläge förrän Generalindex åter har fallit nedanför 200.

Samtidigt fortsätter jag att tro att svenska småbolag har god chans att slå världsindex, tack vare att deras aktier fortfarande är lägre värderade än storbolagens och tack vare att deras vinst normalt inte påverkas lika negativt om den svenska kronan fortsätter återhämta sig (vilket den borde göra långsiktigt, inför ett kommande byte till euro och för att nå jämvikt i köpkraft).

+ Billiga aktier i ett dollarperspektiv
+ Svag krona gynnar export
– Kronan fortsätter nog återhämta sig
– Känslig för lägre global tillväxt

Alla de senaste marknadskommentarerna finns under "Marknader".
Jonas Lindmark är sedan augusti 2000 analyschef och redaktör på Morningstar i Sverige. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. You can contact the author via this feedback form.
© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar