De globala aktiemarknaderna steg kraftigt på måndagen efter att USA och Kina kommit överens om att dra tillbaka de skyhöga tullar som de infört under veckor av eskalerande hämndåtgärder.
Efter samtal i Schweiz meddelade företrädare för världens två största ekonomier i ett gemensamt uttalande att flera av de senaste tullhöjningarna skulle ändras eller upphävas, vilket innebär att USA:s tull på kinesiska varor kommer att ligga kvar på 30 % och Kinas tull på amerikanska varor på 10 %. Före helgen låg siffrorna på 145 % respektive 125 %.
Det europeiska indexet Stoxx 600 steg med cirka 1 %, ledt av aktier som är mest exponerade mot den globala handeln, däribland rederijätten A.P. Moeller-Maersk MAERSK, som steg med 12 %, och biltillverkaren Stellantis STLAM, som steg med 8 %.
De amerikanska aktieindexen öppnade kraftigt upp, med S&P 500-indexet upp 2,5 % och det teknikfokuserade Nasdaq 100-indexet upp 3 %. Teknikjättarna gick bäst, med Tesla TSLA och Apple AAPL upp 5 % och Nvidia NVDA upp cirka 4 %.
Det finns ”stor potential för goda nyheter, men marknaderna blir för ivriga för tidigt”, sade Morningstars chefsstrateg för europeiska marknader, Michael Field. ”Avtalet mellan USA och Kina innebär 30 % importskatt på kinesiska varor, vilket fortfarande kan hämma handelsflödet. EU har inte ens inlett förhandlingar med USA, och om vi får något som liknar avtalet med Storbritannien är det dåliga nyheter.”
Enligt Maximilian Uleer, strateg för flera tillgångsslag på Deutsche Bank, är ”detta tillkännagivande inte bara bättre än vi förväntade oss, utan också bättre än vad marknaden hade förväntat sig i mars”.
Dollarn stiger mot euron, räntorna på statsobligationer stiger
Riskaptiten på aktiemarknaderna tyngde säkra tillgångar, och euron raderade den senaste månadens vinster mot dollarn. Euron handlas nu till 1,11 dollar, mot en högsta kurs på 1,15 dollar den 21 april.
Samtidigt steg både tyska bundräntor och amerikanska 10-åriga statsobligationsräntor till de högsta nivåerna på ungefär en månad. Bundräntorna steg med nio baspunkter till 2,64 % och statsobligationsräntorna till 4,45 %.
”Även om sänkningarna är tillfälliga innebär de en märkbar förändring av den totala effektiva tullbördan”, säger Stuart Rumble, investeringschef för Asien-Stillahavsområdet på Fidelity International. ‘De höga tullarna mellan USA och Kina har redan orsakat stora störningar, minskat handeln mellan världens två största ekonomier och ökat risken för en mer omfattande global avmattning.’
Trumps planer för läkemedelspriser skakar om läkemedelsaktierna
Under helgen sa USA:s president Donald Trump på sociala medier att han skulle tvinga fram en sänkning av priserna på receptbelagda läkemedel med 30–80 % i USA genom att kräva att tillverkarna tar ut samma priser av amerikanska konsumenter som de lägsta priserna i andra länder.
Beskedet fick aktier inom hälso- och sjukvårdssektorn att rasa i Asien och Europa. Takeda Pharmaceutical 4502 föll med 6,5 % i Tokyo, medan europeiska Novo Nordisk NOVO.B sjönk med 3 %.
Nytt hopp om vapenvila i Ukraina
Rapporter under helgen tyder på att Ukrainas Volodymyr Zelenskyy kan vara på väg att träffa Rysslands ledare Vladimir Putin i Istanbul redan på torsdag, i syfte att bana väg för fredssamtal med en initial vapenvila på 30 dagar, den första pausen i striderna sedan Rysslands olagliga fullskaliga invasion för mer än tre år sedan.
Aktierna i vapentillverkare sjönk på måndagen, däribland tyska Rheinmetall RHM, italienska Leonardo LDO och franska Dassault Aviation AM, som alla föll mellan 5 % och 7% medan svenska Saab SAAB B var ned runt 3%.
James Gard och Sunniva Kolostyak bidrog till den här artikeln.
Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.