Tyskland kämpar med recession och tullar: Vad innebär detta för investerare?

Trots den långsamma ekonomiska tillväxten under 2025 har den tyska aktiemarknaden utvecklats väl jämfört med andra europeiska marknader.

Antje Schiffler 2025-04-28 | 7:17
Facebook Twitter LinkedIn

illustration av en bandiera med grafik och tidsserier.

Tysklands ekonomi är under hårt tryck: höga energikostnader till följd av kriget i Ukraina, avtagande efterfrågan från Kina och ökande konkurrens från asiatiska produkter tynger tillväxten.

Efter två år i rad med stagnation och recession hotar nu 2025 att bli ett tredje år utan uppgång. Nya tullar på viktiga tyska exportvaror kan vara på väg, hotade av USA:s president Donald Trump. Cirka 10,4 % av all tysk export gick till USA 2024, och 13 % av personbilarna.

Även om den amerikanska regeringen har upphävt vissa av de “ömsesidiga” tullar som tillkännagavs den 2 april i 90 dagar, är tullen på 25 % på tyska bilar fortfarande i kraft. Nya tullar diskuteras också för läkemedelsindustrin, medan en minimitull på 10 % införs på alla andra produkter.

De tyska parlamentet förväntas välja Friedrich Merz till ny förbundskansler i början av maj. Då återstår cirka två månader innan det uppskjutna införandet av Trumps höjda tullar träder i kraft.

När kommer den tyska ekonomin att börja växa igen?

Den tyska ekonomin fick en mycket trög start på 2025. Enligt preliminära beräkningar stagnerade bruttonationalprodukten under årets första kvartal. En svag nedgång väntas under andra kvartalet. ”Mot bakgrund av den globala handelskrisen och turbulensen på finansmarknaderna är en nedgång i den ekonomiska produktionen knappast undvikbar”, skriver Deutsche Bank i en analysrapport.

Prognoserna för BNP för helåret 2025 varierar mellan -0,1% (RWI) och +0,4% (OECD). Den tyska regeringen sänkte nyligen sin prognos för 2025 ännu en gång, från 0,3% i januari till 0,0%. Det innebär att den tyska ekonomin kommer att stagnera för tredje året i rad, som Robert Habeck, tillförordnad ekonomiminister, meddelade den 24 april: ”Den tyska ekonomin, som är öppen för handel och redan lider av svag utrikes efterfrågan och minskad konkurrenskraft, drabbas särskilt hårt av USA:s handelspolitik.”

De ledande tyska ekonomiska instituten sänkte sin gemensamma prognos betydligt i början av april: från ursprungliga 0,8% till bara 0,1%. De flesta instituten förväntar sig dock en måttlig återhämtning på mellan 0,8% och 1,5% för 2026.

”De geopolitiska spänningarna och USA:s protektionistiska handelspolitik förvärrar den redan spända ekonomiska situationen i Tyskland”, säger Torsten Schmidt, chef för ekonomisk forskning vid RWI.

”Dessutom möter tyska företag ökad internationell konkurrens, särskilt från Kina. Sist men inte minst tynger strukturella svagheter som bristen på kvalificerad arbetskraft och höga byråkratiska hinder tillväxten.”

Deutsche Bank skriver i en forskningsrapport: “Den globala handelskonflikten ökar tidspressen på den nya tyska regeringen att komma ur sin (något restriktiva) provisoriska budgetpolitik och tillhandahålla akut nödvändiga finanspolitiska stimulansåtgärder.” Enligt Robin Winkler, chefsekonom för Tyskland, och Marc Schattenberg, seniorekonom vid Deutsche Bank, är åtgärder som industriella elpriser eller ökade avskrivningsregler för investeringar visserligen hjälpsamma, men de räcker inte på egen hand för att dämpa tullchocken.

Infrastruktur och försvar spelar en nyckelroll

Den nya regeringen planerar ett omfattande investeringsprogram som ska finansieras genom en särskild fond som nyligen införts i den tyska grundlagen. Programmet omfattar utgifter för försvar, infrastruktur och klimatskydd. Genomförandet kommer dock sannolikt att ta tid: ”I början kommer sannolikt mycket pengar att gå till att fylla på uttömda lager och en del material kommer att beställas från utlandet”, säger Vincenzo Vedda, chefsstrateg på DWS Group.

Infrastrukturinvesteringar anses vara särskilt effektiva för ekonomin, eftersom de enligt DWS har en “fiskal multiplikatoreffekt på ett”. Planeringsförfaranden och långsam genomförande bromsar dock effekten. I sin prognos för våren 2025 förväntar sig det ledande tyska ekonomiska institutet att ytterligare statliga utgifter kommer att stimulera tillväxten med cirka 0,5 procentenheter.

Samtidigt varnar de: “Tyskland lider inte bara av en svag ekonomi, utan har framför allt strukturella problem. Dessa problem kan inte lösas genom att helt enkelt öka de offentliga utgifterna, och reformer för att öka potentialen är ännu mer angelägna. Till exempel måste det sociala systemet anpassas till den demografiska förändringen så att de indirekta arbetskraftskostnaderna inte fortsätter att stiga kraftigt.”

”Mindre ekonomiska sektorer har större sannolikhet att gynnas av ytterligare utgifter för försvar och infrastruktur”, står det vidare. Problemet är att de redan arbetar med full kapacitet och har lite att avvara. Följaktligen kommer priserna sannolikt att fortsätta stiga.

Tyska aktier är eftertraktade

Trots att ekonomin försvagas visar kapitalmarknaderna prov på god motståndskraft. Tyska aktier var efterfrågade i början av året trots den svaga konjunkturen: I februari 2025 noterade tyska aktiefonder återigen nettotillflöden för första gången efter nio månader av utflöden. 1,28 miljarder euro flödade in i tillgångsklassen – det högsta beloppet sedan 2015.

Fram till dess att Trumps tullpolitik skickade de globala aktie- och obligationsmarknaderna på en berg-och-dalbana från den 2 april nådde Morningstar Germany Index flera rekordhöga nivåer.

Enligt data från Morningstar Direct är det främst finans- och industriaktier som bidragit till uppgången i år. Allianz ALV och Müncher Rück MUV2 har stigit med 10,1% respektive 14,6% sedan årsskiftet. I topp ligger dock Rheinmetall RHM. Försvarsföretaget anses vara en klar vinnare på regeringens finanspolitiska paket. Morningstars aktieanalytiker Loredana Muharremi justerade sin uppskattning av det verkliga värdet avsevärt i mitten av mars mot bakgrund av stigande europeiska och tyska försvarsutgifter – från 1 310 euro till 2 220 euro per aktie. Sammantaget bidrog denna aktie med 2,17 procentenheter till Morningstar Germany Index goda utveckling hittills i år. Samtidigt har Europas största företag sett till börsvärde, SAP SAP, tappat mark och sjunkit med 4,87 % hittills i år, vilket minskar indexets utveckling med 0,81 procentenheter.

Den senaste marknadskorrigeringen ger investerare möjlighet att köpa många aktier till ett lägre pris. För närvarande är 31 av de 49 tyska aktier som Morningstar-analytiker har betygsatt undervärderade.

Sedan början av 2025 är Spanien det enda av de stora europeiska aktiemarknaderna som har presterat bättre än Tyskland. I februari var europeiska storbolagsaktier den näst mest eftertraktade tillgångsklassen bland europeiska investerare, med en nettoinflöde på 6 miljarder euro. Detta utlöstes av en begynnande omfördelning: många investerare flyttade sitt kapital från de övervärderade amerikanska marknaderna till europeiska aktier. Detta drevs av värderingsskillnader och utsikterna till finanspolitiska lättnader i EU och Tyskland.

Analytikerna är fortsatt positiva till Europa. ”Europas motståndskraft och undervärdering i förhållande till USA skapar en gynnsam grogrund för selektiva kvalitetsaktier och utdelningsstrategier”, skriver Polar Capital i en analysrapport från den 16 april. ”Framöver bör investerare överväga att öka sin allokering till Europa.”

DWS ser den amerikanska aktiemarknaden som den största offret för USA:s tullpolitik, men turbulensen kommer inte att skona Europa. ”Den höga värderingsskillnaden i kombination med reformen av den tyska skuldbromsen gör europeiska aktier intressanta i relativa termer”, säger CIO Vedda.

Uppgång i sikte för europeiska aktier

Med tanke på osäkerheten ser DZ Bank aktiemarknaderna initialt röra sig sidledes i en volatil utveckling, men är också positiva på medellång sikt. “Först senare under andra halvåret bör det finnas utrymme för andra faktorer att påverka marknadsaktörernas uppfattning”, skriver Sören Hettler och Christoph Müller i ett blogginlägg från DZ Bank den 11 april med en syn på planerade skattesänkningar i USA och de första konkreta effekterna av de europeiska finanspolitiska programmen. “I takt med det ljusare stämningsläget som vi förväntar oss på längre sikt ser vi DAX och Euro Stoxx 50 stiga till 23 000 respektive 5 400 poäng vid utgången av 2025. I mitten av 2026 ser vi en uppgångspotential för båda europeiska indexen till rekordhöga nivåer på 25 000 respektive 5 900 poäng”, står det.

För investerare innebär detta att de måste visa uthållighet. Dan Lefkovitz, strateg på Morningstar Indexes, råder investerare att inte låta sig drivas till vansinne av dagliga svängningar på aktiemarknaderna.

”Det är viktigt att uppleva de stora uppgångarna på marknaden. Därför är det en dålig idé att hoppa in och ut ur aktier”, skriver han. ”Om du väntar och ser kan din portfölj dra nytta av oförutsedda uppgångar.”

Obligationer – en säker hamn för investerare

De senaste omvälvningarna har också satt sina spår på obligationsmarknaderna. Räntorna på tioåriga tyska statsobligationer steg kraftigt fram till början av mars, drivna av förväntningar om ökad ny skuldsättning till följd av det nya finanspolitiska paketet. Priserna, som rör sig i motsatt riktning mot räntorna, föll.

”Den 5 mars upplevde tyska statsobligationer sin mörkaste dag i eurozonens historia, när räntan på den 10-åriga referensobligationen sköt i höjden med 30 räntepunkter”, säger Alessandro Tentori, CIO Europa på AXA Investment Management. ”Den starka marknadsreaktionen hänger samman med att Berlin går bortom rollen som förespråkare för en ortodox finanspolitik och använder sitt stora finanspolitiska utrymme för strukturella projekt. Detta kan signalera en förändring av de ekonomiska förhållandena i Europa.”

Med eskaleringen av handelskonflikten kom dock en annan aspekt i förgrunden i början av april: efterfrågan på tyska statsobligationer ökade eftersom den oberäkneliga amerikanska tullpolitiken skapade tvivel om statusen för amerikanska statsobligationer som en säker hamn. Den höga efterfrågan fick priserna att stiga och räntorna att falla.

“Med drygt 2,50 % ligger räntorna på tioåriga tyska statsobligationer för närvarande på en nivå som senast sågs i början av mars. Då bidrog utsikterna till en massiv skuldökning och en uppmjukning av skuldbromsen till en tillfällig uppgång till över 2,90 %. Sedan dess har räntorna återgått med vissa fluktuationer”, uppgav Helaba den 16 april.

Situationen är liknande för tvååriga statsobligationer, men här spelar en annan faktor in: förväntningarna på ytterligare och snabbare räntesänkningar från Europeiska centralbanken på grund av de dystrare ekonomiska utsikterna till följd av handelskriget. Dessa har pressat ned räntorna på tvååriga obligationer med 0,26% sedan början av mars, jämfört med en nedgång på 0,15% för tioåriga obligationer.

”Ränteförvaltare anser att räntorna på statsobligationer är attraktiva på nuvarande nivåer”, säger Evangelia Gkeka, senioranalytiker för räntepapper på Morningstar.

”Eftersom obligationsemissionerna sannolikt kommer att öka för att finansiera högre utgifter, förväntas räntorna stiga något när bristpremien avtar (mer obligationer kommer att komma ut på marknaden). Dessutom är tyska statsobligationer fortfarande en bra diversifiering i en globalt orienterad portfölj tack vare sina egenskaper som säkra hamnar.”


Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Antje Schiffler  är redaktör för Morningstar i Frankfurt.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar