Index för hållbara aktier överträffade marknaden

På lång sikt har amerikanska och globala hållbara index slagit sina konventionella motsvarigheter.

2025-04-24 | 10:28
Facebook Twitter LinkedIn

Illustration i collagestil som visar en abstrakt väderkvarn till vänster och ett fotografi av en bolagsstyrningsrelaterad byggnad.

Marknadsvolatilitet testar investeringsstrategiernas motståndskraft. Vi var nyfikna på hur den volatilitet som utlöstes av president Donald Trumps tullpolitik påverkade utvecklingen av hållbara investeringsstrategier, och med tanke på att Earth Day 2025 närmade sig, tittade vi på hur diversifierade index för hållbarhet utvecklades i förhållande till de underliggande marknaderna och övervägde de kort- och långsiktiga konsekvenserna för hållbara investerare.

Morningstar följer principen att investera på lång sikt, även om kortsiktig utveckling på volatila marknader kan avslöja egenskaper som är intressanta för investerare. För ett långsiktigt perspektiv på utvecklingen av hållbarhetsindex, se denna rapport.

Analysen jämför Morningstar Global Markets Sustainability Index-familjen med den breda marknadsvärdeviktade Morningstar Global Markets Index-familjen. Morningstar Global Markets Sustainability Index är utformat för att minska exponeringen mot miljö-, sociala och bolagsstyrningsrelaterade risker genom att rikta in sig på aktier med låga Morningstar Sustainalytics ESG Risk Ratings, som representerar 50% av Morningstar Global Markets Large-Mid Cap Index efter fritt flytande marknadsvärde. Indexen är konstruerade med hjälp av ESG Risk Ratings.

Vi analyserade utvecklingen hittills i år för de globala, amerikanska och europeiska marknaderna under perioden 1 januari till 11 april 2025. Denna period omfattar all-time-high för de flesta breda amerikanska index, inklusive Morningstar US Sustainability Index, som nådde sin topp den 18 februari. Efter toppnoteringen vände marknaden nedåt, drivet av tecken på en svagare ekonomi och oro för aviserade tullar mot Kanada och Mexiko, innan omfattande globala tullar utlöste en global utförsäljning två veckor senare, den 2 april.

USA och globala hållbarhetsindex överträffar, Europa släpar efter

Sedan toppnoteringen i början av 2025 har den amerikanska aktiemarknaden drabbats hårdare av den volatilitet som Trumps tullar medfört än både Europa - som har haft en positiv utveckling - och de globala marknaderna. När det gäller relativ utveckling överträffade Morningstars US Market Sustainability och Global Markets Sustainability index sina motsvarigheter på den breda marknaden, medan Morningstar Europe Sustainability Index släpade efter Morningstar Europe Index trots sin positiva utveckling. Det är värt att notera att kortsiktiga resultat är mer mottagliga för påverkan av idiosynkratiska faktorer än längre perioder, där systematiska faktorer är mer uttalade.

Vi utvärderar prestandan ur tre synvinklar:

  1. Totalavkastning hittills i år i USD.
  2. Analys av attribueringen av utvecklingen hittills i år, som visar vilka sektorer som hade störst inverkan på utvecklingen av hållbarhetsindexen.
  3. Ettåriga upp- och nedgångskvoter som visar relativ utveckling för index på uppåtgående och nedåtgående marknader för året som slutade den 31 mars 2025. Denna period uppvisade en högre standardavvikelse för värdena än längre perioder. (En downside-capture-kvot som är större än marknadens index innebär att indexet förlorar mer än indexet när marknaden går ned. På samma sätt innebär en upside-capture ratio som är större än marknadens index att indexet överträffade marknadens index på uppåtgående marknader).

Så utvecklades de globala marknaderna

  • Morningstar Global Markets Sustainability Index sjönk med 4,54%, medan Morningstar Global Markets Index sjönk med 5,69%, så indexet för hållbarhet överträffade den breda marknaden med 1,15%.
  • Prestationsattributionen visar att sektorerna kommunikationstjänster (0,24%) och allmännyttiga tjänster (0,20%) gav det största positiva bidraget och att teknik (-3,55%) gav det största negativa bidraget till det globala hållbarhetsindexets utveckling.
  • Capture-analysen visar att Morningstar Global Markets Sustainability Index utvecklades på samma sätt på uppsidan och underpresterade på nedsidan jämfört med Morningstar Global Markets Index.

Hur den amerikanska marknaden utvecklades

  • Morningstars US Sustainability Index sjönk med 6,20%, medan Morningstars US Market Index sjönk med 8,96%, vilket innebär att indexet för hållbarhet överträffade den breda marknaden med 2,76%.
  • Prestationsattributionen visar att sektorerna kommunikationstjänster (0,06%) och allmännyttiga tjänster (0,01%) gav det största positiva bidraget och att teknik (-4,02%) gav det största negativa bidraget till det amerikanska hållbarhetsindexets utveckling.
  • Capture-analysen visar att Morningstars US Sustainability Index underpresterade på både upp- och nedsidan jämfört med Morningstars US Market Index.

Så utvecklades de europeiska marknaderna

  • Morningstar Europe Sustainability Index steg med 4,64%, medan Morningstar Europe Index steg med 5,81%, vilket innebär att indexet för den breda marknaden överträffade hållbarhetsindexet med 1,17%.
  • Resultatfördelningen visar att sektorn för finansiella tjänster (3,41%) gav det största positiva bidraget och att sektorerna för cykliska konsumentvaror (-0,41%) och teknik (-0,24%) gav det största negativa bidraget till utvecklingen för Europe Sustainability Index.
  • Capture-analysen visar att hållbarhetsindexet släpade efter på både upp- och nedsidan jämfört med Morningstar Europe Index.

Exhbit 1. YTD-avkastning och nyckeltal

undefined

På längre sikt har de amerikanska och globala hållbarhetsindexen slagit sina konventionella motsvarigheter

En granskning av den årliga utvecklingen över längre perioder ger perspektiv på hur Morningstars hållbarhetsindex utvecklas i förhållande till sina underliggande marknader.

  • Morningstar Sustainable index överträffade sitt moderindex på ett, tre och tio års sikt och var i stort sett oförändrat på fem års sikt.
  • Morningstar US Sustainable Index överträffade sitt moderindex på tre och tio års sikt, men underpresterade på ett års sikt och var i stort sett oförändrat på fem års sikt.
  • Morningstar Europe Sustainable Index släpade efter sitt moderindex på ett, tre och fem års sikt, men överpresterade på 10 års sikt.

Dessa index är utformade för att vara diversifierade som den breda marknaden och samtidigt ge exponering mot företag i varje sektor med lägre ESG-risk. Eftersom de innehåller cirka 50% av börsvärdet i moderindexet har de mer aktiespecifik (eller idiosynkratisk) risk. Följaktligen är det inte förvånande att de i allmänhet utvecklas i linje med marknaden, med överavkastning under vissa perioder och underavkastning under andra.

Bilaga 2. Avkastning på årsbasis

undefined

Vad är konsekvenserna för hållbara investerare?

Hållbara investerare är långsiktiga investerare, så det är rimligt att se bortom den nuvarande marknadsdynamiken. Under de senaste två decennierna har de utarbetat strategier för att kompensera för inkonsekventa eller ineffektiva offentliga åtgärder för att hantera negativa externa effekter och systemrisker. Till dessa hör klimatförändringarna, som skapar fysiska risker i takt med att effekterna blir mer intensiva och omställningsrisker när ekonomin rör sig bort från kolbaserade bränslen, samt växande ojämlikhet till följd av skillnader i inkomst- och förmögenhetsfördelning.

Ett aktuellt exempel: Trumpadministrationen lättar på reglerna för fossila bränslen, blockerar utvecklingen av förnybar energi och avvecklar miljöskyddsbestämmelser. USA:s tillbakadragande från Parisavtalet och tillbakagång när det gäller klimatrelaterade initiativ undergräver de globala ansträngningarna att minska utsläppen av växthusgaser i en tid då det blir alltmer bråttom att agera.

Samtidigt är marknadskrafterna redan i gång med den globala energiomställningen, vilket motverkar sådana ansträngningar som går emot hållbarhetsinitiativ. Enligt Ember’s Global Electricity Review 2025 kom 41% av den globala elproduktionen 2024 från källor med låga koldioxidutsläpp (inklusive kärnkraft). Samma år ökade solelproduktionen med 29%. PwC:s Second Annual State of Decarbonization Report visar att 84% av företagen upprätthåller sina klimatåtaganden, medan 37% höjer sina mål och 16% drar tillbaka dem. Cirka 83% gör FoU-investeringar i produkter och tjänster med låga koldioxidutsläpp. Deloittes 2024 CxO Sustainability Report visar att klimatförändringarna är en topp tre-prioritet för företagen, att 85% av företagen har ökat sina hållbarhetsinvesteringar och att 70% förväntar sig att klimatförändringarna kommer att påverka deras strategier och verksamhet avsevärt under de kommande tre åren.

Om tullarna införs förväntas de störa den globala handeln och leveranskedjorna, vilket skapar osäkerhet för företagens investeringsstrategier och investerarnas beslutsfattande. De kommer också att försvåra företagens svåra uppgift att kvantifiera växthusgasutsläpp i scope 3 som är kopplade till aktiviteter i leverantörskedjan. Detta kommer att motverka de globala ansträngningarna att förbättra rapporteringen av scope 3, vilket är avgörande för en korrekt redovisning av utsläppen.

Ekonomer förutspår att de aviserade tullarna kommer att bromsa den amerikanska tillväxten och generera inflation. Samtidigt förväntas Europa uppleva högre tillväxt eftersom man investerar mer i försvaret som svar på USA:s utträde ur NATO. (Se Morningstars rapport Global Defense Sector Landscape.) Denna utveckling har fått europeiska hållbara investerare och tillsynsmyndigheter att ompröva sin inställning att undvika investeringar i vapentillverkare.

För investerare kommer det alltid att vara en balansgång mellan att reagera på kortsiktiga förändringar i marknader och politik och att hålla fast vid långsiktiga makrotrender och övertygelser. Det rätta tillvägagångssättet är inte alltid självklart och sällan svart eller vitt. Situationen är inte annorlunda för hållbara investerare, och det kan vara lärorikt att göra en djupdykning i nyanserna hos hållbara företag genom våra index.

Så även om det är bra att utvärdera hur kortsiktig marknadsvolatilitet påverkar hållbara investerare, är det också viktigt att överväga de långsiktiga konsekvenserna av orsakerna till och effekterna av dessa fluktuationer. Trumpadministrationens tullpolitik kommer, om den genomförs, att få negativa återverkningar på aktiemarknaderna och investerarna. Och även om klimatpolitiken kan hindra de globala insatserna för att begränsa klimatförändringarna kan investerare blandfonder som hanterar klimatrisker, söker klimatlösningar och samarbetar med företag för att främja deras minskade koldioxidutsläpp.


Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar