Vi gör förändringar i våra medlemserbjudanden, verktyg och funktioner. Läs mer här

Varför amerikanska Feds oberoende spelar roll för börserna, ekonomin och din plånbok

President Trump pressar Powell att sänka räntan, men det är inte nödvändigtvis bra.

Sarah Hansen 2025-04-22 | 14:51
Facebook Twitter LinkedIn

Illustration av Federal Reserve med Währungsblasen, som visar inflationen

Viktiga slutsatser

  • President Donald Trump har intensifierat sin offentliga kritik mot Federal Reserves ordförande Jerome Powell.
  • En politiserad centralbank öppnar dörren för högre inflation, högre räntor och ett minskat förtroende för det amerikanska finansiella systemet.
  • Powell har varit bestämd med att Fed kommer att behålla sitt oberoende och att han inte kommer att avgå före slutet av sin mandatperiod 2026.

Federal Reserves oberoende är under lupp igen, och larmklockorna ringer högre den här gången. Under den senaste veckan har president Donald Trump återvänt till en gammal spelbok och krävt lägre räntor samtidigt som han kritiserat Federal Reserves ordförande Jerome Powell - en republikan som först nominerades till sin post av Trump 2018. Trump höjde tonen på måndagen och varnade för att ekonomin kan sakta ner om Powell inte sänker räntorna snart.

Presidenten har gått längre än att bara uppmana Powell att sänka räntan; han har tagit upp möjligheten att tvinga bort ordföranden från sitt jobb. “Powells uppsägning kan inte komma snabbt nog!” skrev han i ett inlägg på sociala medier på torsdagen.

Men analytiker säger att en för tidig räntesänkning - och att avsätta chefen för en federal myndighet som är utformad för att fungera oberoende av den verkställande makten - kan innebära problem längre fram. Tvivel om Feds trovärdighet kan leda till högre inflation och långa räntor, vilket innebär högre lånekostnader för företag och högre konsumentkostnader för kreditkort, billån, bolån med mera. För att inte tala om den inverkan som högre inflation har på hushållens dagliga levnadskostnader.

På ett mindre påtagligt sätt skulle en politiserad Fed kunna undergräva globala investerares förtroende för USA som destination för deras kapital (som regeringen är beroende av för att finansiera sin skuld).

Trumps retorik har fått marknadsbedömare att dra öronen åt sig. Många anser att en uppsägning av Powell skulle destabilisera de globala finansmarknaderna, undergräva trovärdigheten för USD och skapa ett farligt prejudikat med en centralbank som kan böja sig under politiska påtryckningar.

“Jag är mycket, mycket bekymrad”, säger James Angel, docent i finans vid Georgetown University’s McDonough School of Business, “eftersom detta inte är en isolerad engångsföreteelse där en politiker klagar på Fed.”

Trump är inte den första presidenten som är kritisk till Feds policy. Men även om konsensus är att han inte skulle försöka tvinga Powell ur sin roll, har presidenten upprepade gånger vänt upp och ner på politiska normer. Wall Street välkomnade Trumps omval förra året som något positivt för aktiemarknaden. Nu har enorma tullhöjningar överraskat analytikerna, amerikanska börser flirtar med en björnmarknad, USD faller och amerikanska statsobligationsräntor stiger när icke-amerikanska investerare ifrågasätter den traditionella rollen för amerikanska investeringar som en säker hamn.

Kan Trump sparka Powell?

De ökade spänningarna kommer samtidigt som Fed redan befinner sig i en svår sits. Landskapet för USA:s politik (särskilt handelspolitiken) har förändrats dramatiskt under de senaste månaderna. Centralbankerna “har inte mycket klarhet i vad som kommer att hända”, säger Derek Tang, medgrundare av LHMeyer, ett företag som arbetar med penningpolitiska analyser. “Powell och hans kollegor känner att den bästa strategin för att ta sig igenom detta är att hålla en stadig hand och avvakta ett tag”, säger han. Under tiden trycker Trump hårt på för lägre räntor för att hjälpa till att stimulera ekonomin.

Men Powell har varit fast besluten att Fed inte kommer att ge efter för politiska påtryckningar. I höstas sa han med eftertryck att han inte kommer att lämna sin roll om han blir tillfrågad och noterade att presidenten “enligt lag inte har rätt” att avsätta honom. Han har också betonat att centralbanken inte kommer att skynda sig att sänka räntan, även om marknaderna svänger och utsikterna för tillväxt och inflation försämras i spåren av handelskriget. “För närvarande är vi väl positionerade för att vänta på större klarhet innan vi överväger några justeringar av vår policyhållning”, sade Powell till Economic Club of Chicago.

Fed har hållit sitt index i intervallet 4,25-4,50% sedan början av året, i ett läge med hög inflation och osäkra utsikter för tullar och tillväxt. Centralbanken lättade på styrräntan med en hel procentenhet i höstas.

Avkastning på statsobligationer och ränta på federala fonder

undefined

Tang förklarar att ett kommande mål i Högsta domstolen om huruvida Trump kan sparka en federal tjänsteman som Powell bidrar till oron. “Det har alltid funnits ett antagande om att Fed är en oberoende myndighet”, säger han. “Det antagandet testas nu, och det gör många människor mycket obekväma”, särskilt på finansmarknaderna.

Fed har kritiserats av tidigare administrationer, men analytiker säger att allvaret och den konsekventa vitriolen i detta fall är alarmerande. “Trump är helt annorlunda”, tillägger Tang. “Vi har haft presidenter tidigare som på olika sätt har satt press på Fed, men inte i samma utsträckning.” Han menar att det inte är givet att Trump kommer att avsätta Powell, även om Högsta domstolen skulle slå fast att han har rätt att göra det. “Det är inte säkert att Trump kommer att genomföra det, eftersom finansmarknaderna i princip skulle kollapsa”, säger han. Han pekar på presidentens helomvändning när det gäller tullar när obligationsmarknaden började visa tecken på stress.

Inflationsrisker med en kompromisslös Fed

Fed är ansvarig inför kongressen, men fattar penningpolitiska beslut relaterade till sitt mandat - låg, stabil inflation och maximal sysselsättning - separat från både den lagstiftande och den verkställande makten. Det är avsikten.

“Land efter land har upptäckt att centralbankernas oberoende är avgörande för att hålla inflationen nere”, säger Angel. “När man låter politikerna styra penningmängden har de en dålig vana att trycka för mycket pengar.” Han förklarar att Fed på kort sikt kan sänka räntorna genom att köpa statsobligationer, vilket skulle pressa ned räntorna och leda till lägre räntor, ökad utlåning från bankerna och ökad konsumtion bland hushåll och företag.

Men det finns en nackdel med det. “När pengarna arbetar sig genom ekonomin kommer tyvärr alla dessa extra pengar som jagar samma mängd varor och tjänster att driva upp priset på dessa saker, och det gör inflationen värre senare”, förklarar Angel. “Att trycka upp mer pengar är helt fel sak att göra just nu.”

Inflationen är svår att korrigera - de senaste årens envist höga pristryck är ett bevis på detta. Högre priser tynger dock konsumenternas förtroende och används ofta som en beröringspunkt av politikerna. “Fed befinner sig alltid mellan en sten och en hård plats”, säger Angel. “Om de trycker för mycket pengar orsakar de inflation. Om de trycker för lite pengar leder det till att ekonomin stagnerar.”

USA:s trovärdighet undergrävd

En annan potentiell konsekvens av Powells avgång skulle kunna vara att förtroendet för amerikanska tillgångar som pålitliga och säkra hamnar för internationella investerare urholkas. Om USA:s finansiella och politiska system uppfattas som instabilt och om viktiga politiska beslut är oförutsägbara kan utländska investerare kräva en högre avkastning på sina pengar för att kompensera för dessa risker. Powell verkar ha anspelat på denna fråga i sina senaste kommentarer och sagt att om osäkerheten förblir hög “skulle det tynga investeringarna i allmänhet” och USA skulle bli “mindre attraktivt som jurisdiktion”.

Tang förklarar att i en osäker miljö bör riskpremien för att investera i USA vara högre. Han menar att detta leder till högre obligationsräntor och lägre tillgångspriser. Om Fed uppfattas som opålitlig eller politiskt komprometterad kan utländska investerare också söka sig någon annanstans - “kapitalflykt” på Wall Street-lingo.

Med obligationsräntor som tickat högre de senaste veckorna och USD som försvagats, “finns det fortsatt oro för att USA ska se kapitalflykt”, skrev Strategas analytiker på måndagen. “Det fortsatta bråket mellan administrationen och Fed-chefen hjälper inte.”

Angel tillägger: “USD och amerikanska statsobligationer är finansiella tjänster som vi erbjuder hela världen. Och vad Trump gör är att förstöra USA:s grundläggande export.”


Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Sarah Hansen  är marknadsreporter på Morningstar.com

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar