De europeiska aktiemarknaderna öppnade lägre efter påskledigheten och USD nådde en treårslägsta i samband med mer smittsam dramatik från den amerikanska Trump-administrationen, denna gång om räntor.
I kommentarer som fick amerikanska aktier att sjunka på måndagen hade president Donald Trump förklarat att Federal Reserves ordförande Jerome Powell var “en förlorare” och upprepat tidigare uppmaningar till centralbanken att sänka räntan.
“Det kan bli en inbromsning av ekonomin om inte Mr Too Late, en stor förlorare, sänker räntorna, NU”, skrev Trump på sociala medier.
Vilka aktier förlorade mest?
På tisdagen noterades STOXX Europe 600-index cirka 0,50% lägre än torsdagens stängning.
De största förlorarna var Orsted ORSTED, Novo Nordisk NOVO B, Zealand Pharma ZLDPF, med nedgångar på omkring 7%. Zealand Pharma och Novo Nordisk föll på grund av positiva resultat från en studie av ett piller mot fetma av den amerikanska konkurrenten Eli Lilly LLY.
På valutamarknaderna fortsatte USD att falla mot EUR och noterades till 0,86 mot EUR, vilket är den lägsta nivån på tre år. Guldpriset nådde också en ny toppnotering på 3.500 dollar innan det föll tillbaka marginellt.
“I slutändan försöker marknaden bara hitta sin nivå”, säger Michael Field, Morningstars europeiska marknadsstrateg.
“Å ena sidan har du en viss optimism kring att vi har tagit oss igenom det värsta av tullkriget, och å andra sidan har du en spricka mellan Trump-administrationen och Fed, vilket aldrig är bra.”
Terminerna för de amerikanska aktierna indikerar nu att börserna kommer att öppna högre i USA, med de flesta terminsindex stigande med nästan 1%. Detta följer på en nedgång på 1,60% i Morningstars US Market Index på måndagen.
Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var stabil på 4,41%, efter att ha stigit kraftigt på måndagen.
I Stockholm handlades både storbolagsindex OMXS30 och bredare Stockholmsbörsen marginellt nedåt tyngt av Getinge GETI B och ABB ABB.
Varför har marknaderna reagerat negativt på Trumps Fed-kommentarer?
De amerikanska marknaderna reagerade negativt på Trumps förmaningar mot Federal Reserve eftersom investerarna fruktar att presidenten kan destabilisera det finansiella systemet med sina kommentarer. Investerarna fruktar den osäkerhet som omgärdar USA:s status som “säker hamn”.
Under sin första mandatperiod riktade president Donald Trump kritik mot centralbankschefen Jerome Powell och uppmanade Fed att sänka räntan. Men den större bakgrunden till denna historia är att den amerikanska centralbanken Federal Reserve - liksom Riksbanken, Bank of England och Europeiska centralbanken - är oberoende av regeringen.
Till skillnad från Riksbanken, Bank of England och Europeiska centralbanken har Fed också ett bredare mandat att upprätthålla maximal sysselsättning i den amerikanska ekonomin.
Efter de senaste tre veckornas marknadsdramatik har spekulationerna ökat om att centralbankerna kommer att tvingas sänka räntan för att stimulera den ekonomiska aktiviteten och minska skuldtrycket på både konsumenter och företag.
Europeiska centralbanken har redan gjort detta och sänkte räntan förra veckan mot bakgrund av vad man kallade “försämrade” ekonomiska tillväxtutsikter.
Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.