Europeiska centralbanken sänkte sin styrränta med ytterligare 0,25 procentenheter till 2,25% på torsdagen, i ett läge med osäkra ekonomiska utsikter. Den hotande upptrappningen av handelskriget skrämde investerare, och åtgärden var allmänt väntad.
Detta är den sjätte sänkningen i rad av inlåningsräntan i euroområdet och den sjunde totalt i denna sänkningsscykel. ECB är den enda större centralbanken som har sänkt räntan i april. Motsvarande centralbanker i USA, Storbritannien, Japan, Sverige och Norge väntas offentliggöra sina nästa policybeslut i början av maj.
“Disinflationsprocessen är på god väg,” sade ECB i sitt pressmeddelande. Tjänsteinflationen har minskat markant de senaste månaderna, och de flesta mått på underliggande inflation tyder på att inflationen kommer att stabiliseras runt bankens mål på 2%.
“Tillväxtutsikterna har försämrats”
“Ekonomin i euroområdet har byggt upp en viss motståndskraft mot globala chocker, men utsikterna för tillväxten har försämrats på grund av de ökande handelsspänningarna,” sade ECB.
“Ökad osäkerhet kommer sannolikt att minska förtroendet bland hushåll och företag, och den negativa och volatila marknadsreaktionen på handelsspänningarna kommer sannolikt att ha en åtstramande effekt på finansieringsvillkoren. Dessa faktorer kan ytterligare tynga de ekonomiska utsikterna för euroområdet”
Styrräntan på 2,25% närmar sig nu området för neutrala räntor, och ECB strök också frasen “penningpolitiken blir meningsfullt mindre restriktiv” från sitt uttalande. Enligt Michael Field, chefstrateg för den europeiska marknaden på Morningstar, “var räntesänkningar väntade i år, men den senaste tidens upptrappning av handelskriget med USA har påskyndat behovet av att stötta ekonomin.”
“Före den 2 april hade ECB varit på en ganska tydlig bana mot framtida räntesänkningar, med depositräntan nära den önskade nivån. Den senaste tidens händelser har dock kastat in oss i okänt territorium,” säger Field. “Tarifferna kan leda till att den bräckliga europeiska tillväxten försvagas, men de kan också sätta fart på inflationen i hela regionen - två situationer som kräver helt olika svar från ECB när det gäller ränteförändringar.”
ECB:s styrräntor
Från och med den 23 april kommer ECB:s tre styrräntor att vara
- Ränta på inlåningsfaciliteten: 2,25%.
- Huvudsaklig refinansieringsränta: 2,40%.
- Marginallånefacilitet: 2,65%.
ECB inledde sin räntesänkningscykel i juni 2024, tog en paus i juli och återupptog sina ränteändringar i september, oktober, december, januari och mars och har sänkt styrräntan med totalt 1,5 procentenheter.
Trumps tullar hotar euroområdets tillväxt
Tarifferna väntas allmänt dämpa tillväxten i euroområdet. I sin marsprognos hade ECB:s tjänstemän redan reviderat ned sina prognoser - till 0,9% för 2025, 1,2% för 2026 och 1,3% för 2027. Sentimentindikatorer som Sentix eurozone sentiment index och HCOB eurozone manufacturing PMI har sjunkit den senaste tiden och ekonomer förväntar sig att effekterna kommer att synas i hårddata från maj och framåt.
Förra veckan nedgraderade UBS sina tillväxtutsikter för euroområdet till 0,5% från 0,9% 2025 och till 0,8% från 1,1% 2026. Men större finanspolitiska satsningar i EU och Tyskland väntas leda till en återhämtning 2027, enligt banken. Tysklands inkommande koalitionsregering har kommit överens om ett stimulanspaket på flera miljarder euro, och analytiker tror att landet kan gynnas oproportionerligt jämfört med sina kamrater i euroområdet.
Vad innebär tullar för inflationen i euroområdet?
Medan de flesta ekonomer är överens om att tullarna kommer att försämra tillväxten i euroområdet är deras effekt på inflationen mindre tydlig.
Billigare varor från Kina, lägre energipriser och en starkare euro mot dollarn är disinflationistiskt, säger Ulrike Kastens, seniorekonom för Europa på DWS. ECB:s lönetracker fortsätter att indikera att trycket på förhandlade löner lättar, även om tjänsteinflationen kommer att förbli förhöjd under hela 2025, säger hon.
Tariffer kan dock leda till flaskhalsar i utbudet som kan pressa priserna högre, enligt en rapport från Österrikes nationalbank.
Konsumentpriserna i euroområdet ökade med 2,2 % i årstakt i mars, enligt Eurostats snabbestimat, vilket var lägre än 2,3 % i februari och i linje med prognoserna.
DWS prognostiserar en total inflation på 2,3% under 2025, med en nedgång till 2% under andra halvåret, vilket är i linje med ECB:s inflationsmål på 2% på medellång sikt.
Hur påverkar räntesänkningar marknaderna?
Aktiemarknaderna tenderar att stiga vid förväntade räntesänkningar. På obligationsmarknaderna innebär sjunkande räntor lägre avkastning, vilket driver upp obligationspriserna. Lägre räntor gör också befintliga obligationer, och i synnerhet de som redan emitterats under en period med höga räntor, mer attraktiva för avkastning.
Samtidigt kommer kontantsparräntorna på bankkonton sannolikt att sjunka, vilket är till nackdel för spararna. De räntor som spararna får beror främst på inlåningsfaciliteten, som definierar den ränta bankerna får för att sätta in pengar hos ECB över natten. Låntagare gynnas däremot av lägre räntor eftersom konsumentskulder och bolån blir billigare.
När är nästa ECB-möten 2025?
- 5 juni 2025
- 24 juli 2025
- 11 september 2025
- 30 oktober 2025
- 18 december 2025
Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.