Vi gör förändringar i våra medlemserbjudanden, verktyg och funktioner. Läs mer här

Handlas Bitcoin som teknikaktier?

Institutionella investerare behandlar nu kryptovalutan som en "makrokänslig" tillgång.

Valerio Baselli 2025-04-16 | 16:31
Facebook Twitter LinkedIn

Ilustración collage que muestra una moneda Bitcoin con triángulos ascendentes y descendentes de fondo.

Under många år sen dess start sågs bitcoin som en investering som var okorrelerade med traditionella tillgångar, men som dess fall i kölvattnet av USA:s president Donald Trumps tillkännagivande om tullar visar, handlas det idag ungefär som vilken annan riskfylld investering som helst.

Bitcoin föll kraftigt i kölvattnet av Trumps tillkännagivande om tullar den 2 april och kollapsade från 84 600 USD till 75 000 USD inom en vecka. Det fallet utökade nedgångarna som började i februari. Den 30 januari var bitcoin värt över 106 000 dollar efter ett kraftigt rally efter valet.

Detta sammanföll med en nedgång i amerikanska aktier, särskilt teknikaktier. Under veckan efter Trumps tillkännagivande om tullar tappade bitcoin 10,5%, vilket var mycket nära de 11,6% som S&P 500 och 12% som Nasdaq 100 tappade.

“Bitcoins ökade korrelation med Nasdaq och S&P 500 återspeglar dess framväxande roll som en makrokänslig tillgång, driven av institutionellt beteende och policyförändringar”, säger Adrian Fritz, chef för analys på 21Shares, en specialiserad leverantör av krypto ETP:er.

“Institutionella investerare behandlar nu bitcoin på samma sätt som teknikaktier, vilket skapar synkroniserade handelsmönster under makroekonomiska händelser. Denna anpassning intensifierades under Trumps pro-krypto-agenda”, tillägger han.

“Bitcoin må vara decentraliserat, men det handlas inte i ett vakuum - när makrorädslan ökar drabbas det som allt annat”, säger Dovile Silenskyte, chef för analys av digitala tillgångar på WisdomTree.

Trumps tullar och Bitcoin

Trumps löften om att göra USA till den nya “bitcoin-hubben” lockade institutionellt kapital, men de band också bitcoin till politiska risker som påverkar traditionella marknader. Fritz säger att under det senaste kvartalet har denna relation stärkt bitcoins status som en riskfylld tillgång.

När tullarna utlöste en global flykt till säkerhet lämnade investerare snabbt både aktier och bitcoin, vilket utlöste parallella nedgångar på 15% i BTC, Nasdaq och S&P 500 när kapitalet huvudsakligen roterade till den mycket relativt säkrare hamnen, som guld.

Samtidigt, när nyheten kom om att tullarna skulle upphävas i 90 dagar och riskkänslan plötsligt kom tillbaka, steg bitcoin i linje med ett rally på aktiemarknaden. Den 9 april steg BTC med 8,2%, medan S&P 500 steg med 9,5%. “Denna återhämtning handlade inte om kryptofundamental, det var ett klassiskt makrodrivet lättnadsrally, som visar hur ansluten bitcoin är till den bredare marknadsberättelsen”, säger WisdomTrees Silenskyte.

För Ferdinando Ametrano, vd för CheckSig och professor i Bitcoin och Blockchain Technology vid Milan-Bicocca University, är “bitcoin en termometer för globalisering, känslig för internationella scenarier”.

“En del av marknaden jämför den med nordamerikanska teknikaktier, en annan del ser den som digitalt guld, en säker tillgång.”

Vem som har rätt kommer att klarna i framtiden, säger han, men i dagsläget är det i de mest spända stunderna de mest aktiva marknadsaktörernas koppling till aktier som gäller, eftersom den andra komponenten i stället har en köp-och-behåll-strategi.

Bitcoin mycket mindre volatilt än tidigare

Trots de svängningar som bitcoin har sett den senaste tiden pekar vissa på data som tyder på att kryptovalutan har blivit mindre volatil.

“Under de senaste fem åren har bitcoins 90-dagars årliga volatilitet nästan halverats - från 95% i mars 2021 till 52% i mars 2025”, säger Silenskyte.

Vad är det som driver den här förändringen?

“Bitcoin har genomgått ett strukturellt skifte mot institutionalisering”, säger Silenskyte.

“Bitcoin har gått in i en fas av accelererad institutionalisering, som kännetecknas av ett växande deltagande från professionella kapitalförvaltare och företagskassor”, säger 21Shares Fritz.

“Detta skifte drivs av utvecklingen av reglerade finansiella instrument som spot bitcoin-ETF:er, optionskontrakt och volatilitetslänkade derivat, som möjliggör sofistikerade strategier som bashandel och riskskyddad exponering.”

Stora finansinstitut allokerar nu delar av sina portföljer till digitala tillgångar. Ett sådant institutionellt fotavtryck har gradvis ersatt detaljhandelsdriven spekulation, vilket har främjat en “marknadsstruktur med snävare bid-ask-spreadar och minskade gap-risker jämfört med tidigare cykler” och samtidigt “minskat bitcoins historiska volatilitet”.

Max Shannon, analytiker på CoinShares, säger också att “bitcoins status som en tillgång som handlas dygnet runt innebär att den konsekvent drar till sig likviditet, vilket bidrar till djupare marknadsstrukturer”.

I takt med att det institutionella deltagandet ökar och marknadsinfrastrukturen mognar “bidrar detta ökade djup gradvis till att minska tillgångens historiska volatilitet”.

Vad kan man förvänta sig av Bitcoin-priserna nu?

Trump är den första öppet kryptovänliga presidenten i USA, och hans andra mandatperiod väntas leda till en vänligare politisk miljö för kryptomarknaderna, men det betyder inte att allt kommer att vara frid och fröjd från och med nu.

“Investerare bör förvänta sig både volatilitet och möjligheter”, säger Silenskyte, som tillägger att “makrolikviditet förblir den enskilt starkaste kraften på marknaderna och bitcoin är inget undantag.”

Utöver införandet av gynnsamma regler för kryptotillgångar i USA kommer öppnandet av den europeiska marknaden, som möjliggörs av Markets in Crypto-Assets Regulation Bill,“att underlätta inträdet av nya institutionella investerare”, till exempel när BlackRock och Fidelity lanserade ETF:er, säger CheckSigs Ametrano.

Ametrano tror att bitcoin kan nå nya rekord under de kommande 12 till 18 månaderna och att “den kommer att befästa sin roll i diversifierade plånböcker”. Men han tillägger att “prisfluktuationer kommer att vara oundvikliga”.


Författaren eller författarna äger aktier i ett eller flera värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Valerio Baselli

Valerio Baselli  är reporter på Morningstars kontor i Paris.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar