Nedgångar för samtliga av de 10 populäraste PPM-fonderna i mars

Börsoro i mars ledde till betydande nedgångar för samtliga av de tio mest valda PPM-fonderna.

Johanna Englundh 2025-04-15 | 14:19
Facebook Twitter LinkedIn

Illustration de collage d'un robot et d'un semi-conducteur à l'intérieur d'un diagramme circulaire, avec des éléments graphiques en arrière-plan.

Bland de tio populäraste fonderna i PPM i mars var det röda siffror över hela linjen. Störst nedgång stod den mest valda fonden för; Swedbank Robur Technology. Teknikfonden backade hela 16% och har nu förlorat 23% sedan årsskiftet. Det kommer dock efter en uppgång på hela 43% under 2024. Även Sverigefonder noterade betydande nedgångar, men de var något mer dämpade än för fonder med fokus på teknik, USA eller globala marknader.

Fakta om PPM

  • Premiepensionen, PPM, är en del av den svenska allmänna pensionen
  • Varje år sätts 2,5% av din pensionsgrundande inkomst av till premiepensionen
  • På PPM-fondtorget kan du själv välja hur pengarna ska förvaltas
  • Fondtorgsnämnden är en relativt nyupprättad myndighet som kommer upphandla vilka fonder som ska få vara med på fondtorget
  • Det finns totalt 6,4 miljoner PPM-sparare i Sverige
  • Det finns för tillfället 425 fonder på fondtorget i PPM
  • Den genomsnittliga avkastningen på PPM var 23,4% 2024

De populäraste fonderna i PPM

Ungefär 1,6 miljoner svenskar har valt någon av de tio populäraste fonderna i PPM, bortsett från AP7 Såfan. En av dessa är AP7 Aktiefond, som är en del i förvalet AP7 Såfa.

Att AP7 Såfa, som är förvalsalternativet för den som inte gjort ett eget fondval, saknar värdeutveckling i tabellen beror på att det kommer skilja sig åt mellan de olika årskullarna. De som har en längre tid kvar till pensionen kommer ha en större andel AP7 Aktiefond i Såfan, och tvärtom för de som har kortare kvar till pension. Det innebär att utvecklingen skiljer sig åt beroende på hur stor exponering man har mot aktiefonden respektive räntefonden.

Men AP7 Aktiefond, som har en inbyggd hävstång vilket gör att både uppgångar och nedgångar förstärks, finns alltså med på topplistan vilket innebär att en hel del sparare valt denna snarare än förvalet. Fonden backade 11% i mars och är ned med lika mycket sedan årsskiftet.

Tvåsiffrig nedgång för populära teknikfonden

Mars präglades återigen av USA:s president Donald Trump som sporadiskt tillkännagav, försenade och eskalerade handelskrig med många av USA:s största handelspartners, en osäkerhet som börser inte gillar. Vissa investerare försökte få bukt på effekterna av tullar och andra frågetecken kring politiken i Washington, medan andra övergav marknaden genom att sälja av USA- och teknikfonder på bred front.

Swedbank Robur Technology backade 16% och i portföljen var det MongoDB MDB som stod för den största procentuella nedgången (-38,6%), följt av Marvel Technologies MRVL (-37,3%) och Credo Technologies CRDO (-31,9%). Endast ett av fondens 48 portföljinnehav stängde månaden på plus då Enphase Energy ENPH steg 1,3%.

D&G Aktiefond var den av de tio mest populära fonderna som klarade sig bäst efter ett tapp på 7%. En nedgång som däremot innebär att årets uppgång är utraderad. Bäst sedan årsskiftet har dock Avanza Zero klarat sig, en ny fond i topplistan i mars med över 132.000 PPM-val.

Den passivt förvaltade indexfonden, vars mål är att ge andelsägarna en värdeutveckling i linje med utvecklingen för SIX30 Return Index, noterades fortfarande upp 2% sedan årsskiftet vid slutet av mars. Saab SAAB B var den aktie som gav mest stöd till portföljen under månaden, efter en uppgång på hela 23,3%. Men positiva avkastningar noterades även från Tele2 TEL2 B, Telia TELIA och Getinge GETI B. Total sett tyngdes dock portföljen av att övriga innehav backade, med Kinnevik KINV B, SBB SBB B och Boliden BOL i botten. Avanza Zero stängde mars med en nedgång på 8%.

253 miljarder PPM-pengar försvann under börsturbulensen i mars

Marknadsvärdet i premiepensionssystemet uppgick till 2.463 miljarder kronor vid slutet på februari 2025, att jämföra med det netto tillförda kapitalet på 929 miljarder kronor. Det innebär att marknadsvärdet har minskat med 253 miljarder under en månad. Den kapitalviktad avkastningen, alltså den genomsnittliga årliga utvecklingen för en genomsnittlig persons premiepensionskonto, minskade även från 8,7% i februari till 8,1% i mars.

Det tillförda kapitalet är pengar från den tillfälliga förvaltningen (inklusive ränta) samt återförda fondavgifter och arvsvinster. Från det tillförda kapitalet har det dragits av för pensionsutbetalningar, myndighetens avgift, samt överföringar till traditionell försäkring. Jämförelsen mellan marknadsvärde och tillfört kapital ger alltså inte en fullständig bild av utvecklingen av de inbetalda pensionsrätterna.


Författaren eller författarna äger aktier i ett eller flera värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar