Maersk: Sänkt verkligt värde efter osäkerhet om tullar

Men det värsta tänkbara scenariot innebär större nedskrivningar.

2025-04-14 | 14:46
Facebook Twitter LinkedIn

Illustration i collagestil av ett cirkeldiagram med segment som innehåller fotografier av containrar på fartyg, industriell utrustning och människor vid ett övergångsställe.

President Donald Trump ändrade sin tullpolitik den 9 april och införde en tull på 145% på Kina och en platt tull på 10% på alla andra länder under de kommande 90 dagarna. Maersk MAERSK B-aktien har fallit med 22% i år. Aktierna har varit mycket volatila och rört sig snabbt när politiska förändringar förändrar förväntningarna.

Morningstarbetyg för Maersk


Varför det är viktigt: Handeln mellan Kina och USA står för 2-3% av de globala handelsvolymerna och skulle få störst påverkan av den nuvarande politiken. Förändringar i politiken, t.ex. att tullar införs mot ett större antal länder, ökar Maersks exponering och ökar sannolikheten för volym- och prisnedgångar.

Den nedre raden: I linje med Hapag-Lloyd sänker vi vårt uppskattade verkliga värde för Maersk till 11.100 DKK, en minskning med 20% från början av året. Vi ser scenarierna med fokus på Kina och kort recession som de mest sannolika utfallen, men tar också hänsyn till risken för kraftiga tullar.

  • I detta scenario räknar vi med en minskning av den globala bruttonationalprodukten med 1,5-2,5%. Vi räknar med att handelsvolymerna faller lika mycket, eftersom handelsvolymerna har matchat BNP-tillväxten under det senaste decenniet.
  • Minskad efterfrågan sätter press på fraktpriserna, vilket ytterligare sänker de globala fraktintäkterna, en viktig orsak till att marknadsvärdena sjunker mer än volymminskningarna

40% nedsida om långsiktig recession materialiseras

Eftersom tullpolitiken ändras ofta analyserade vi den potentiella effekten på Maersk av tre möjliga utfall: tullar som främst är inriktade på Kina, en kort recession till följd av tullar som varar mindre än ett år och en recession på mer än 18 månader till följd av ett långvarigt handelskrig.

Våra exempel på korta recessioner är covid-19 och dot-com-bubblan 2000. Under covid-19 föll priserna på Maersk och Hapag-Lloyd med 38% respektive 36%. Endast Maersk handlades under dot-com-bubblan och föll med 50% när den nådde sin botten.

Ingen av perioderna är en perfekt jämförelse eftersom tullar inte var en faktor i någon av lågkonjunkturerna. I detta scenario räknar vi med ytterligare volymminskningar under 18 månader. Vi sänkte också marginellt vår prognos för fraktpriserna eftersom lägre efterfrågan sätter press på fraktpriserna. Detta resulterar i en genomsnittlig minskning av det verkliga värdet med 25%, från vårt verkliga värde den 1 januari, till 10.500 DKK, vilket är ungefär i linje med marknaden.

Den senaste jämförelsen med en långvarig recession är den globala finanskrisen 2007-2009. Endast Maersk handlades under den perioden, med en bottennotering på minus 63%. I likhet med våra kortsiktiga scenarier är detta inte en jämförelse mellan äpplen och päron eftersom tullar inte var en faktor i det kraftiga fallet. Under Smoot-Hawley Tariff Act från 1930, den sista perioden med betydande tullar, föll USA:s import med två tredjedelar. Med tanke på globaliseringen av ekonomierna sedan 1930 anser vi dock inte att detta är en rättvis jämförelse med den nuvarande situationen.

I händelse av en långvarig recession orsakad av ett handelskrig förväntar vi oss en allvarlig volympåverkan, vilket skulle resultera i en volymnedgång under hela vår prognosperiod. Vi har också sänkt vår prognos för fraktpriser och marginaler betydligt, eftersom en större minskning av efterfrågan skulle sätta större press nedåt på fraktpriserna. Detta resulterar i en genomsnittlig minskning av verkligt värde med 40%, från vår uppskattning av verkligt värde per den 1 januari, till 8.000 DKK.

Problemen med fartygsutbudet har skjutits i bakgrunden på grund av tullarna, men dessa kan ha en betydande inverkan på de globala rederiernas resultat. Efter ett decennium av försiktiga utgifter och begränsad expansion av fartygsutbudet har den globala orderboken återgått till tidigare höga nivåer, senast 2011 då fraktpriserna var betydligt lägre än under det senaste halvdecenniet.

Omdirigering runt Godahoppsudden på grund av situationen i Röda havet har minskat utbudet av fartyg och hållit fraktpriserna artificiellt höga. Om globala transportörer kan återvända till Röda havet, och gör det, kommer fraktpriserna att sjunka betydligt, allt annat lika. Maersk har kvantifierat påverkan på resultatet och räknar med en potentiell skillnad på 3 miljarder USD i EBIT och EBITDA om Suezkanalen förblir stängd hela året jämfört med om den öppnas i mitten av året.

Optimister säger: Om den nuvarande policyn antas till och med 2026 förväntar vi oss en volymnedgång på 1-2%, vilket resulterar i en minskning på 12% av vårt estimat för verkligt värde vid årets början till 12.000 DKK.

Pessimister säger: Vi analyserade Maersk och Hapag-Lloyd under de senaste recessionerna, kortsiktigt (tre månader till ett år) och långsiktigt (över 18 månader).

  • Om en kort lågkonjunktur inträffar förväntar vi oss en minskning av volymerna med 2-3%, vilket resulterar i en minskning av vårt uppskattade verkliga värde vid årets början med 25% till 10.500 DKK.
  • Om en långvarig recession inträffar förväntar vi oss en volymnedgång och en allvarlig påverkan på fraktpriserna, vilket resulterar i en minskning med 40% av vårt uppskattade verkliga värde vid årets början till 8.000 DKK.


Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar