Med aktier som kollapsar i president Donald Trumps handelskrig kan det vara svårt även för långsiktiga investerare att ta steget och trycka på “Köp”. Det är särskilt fallet med de extrema nivåerna av osäkerhet om tullar som införs över hela världen.
Men ett fokus på värderingar och företag med starka konkurrensfördelar kan öppna möjligheter för investerare med ett noggrant öga för risk. Vi lyfter fram fyra aktier som handlas under de uppskattade verkliga värdena från Morningstars analytiker och som har breda ekonomiska vallgravar.
Här är en närmare titt på vad Morningstars analytiker har sagt om varje aktie och den potentiella effekten av tullar.
International flavors and fragrances
Tarifferna höjer priserna för ingrediensproducenternas kunder, vilket i allmänhet förs vidare till konsumenterna. Som svar på högre priser kan konsumenterna i slutändan köpa lägre volymer eller byta till produkter under egna varumärken.
- Lägre volymer skulle sannolikt påverka efterfrågan på ingredienser, men det är de specialiserade ingredienserna som är mest utsatta om konsumenterna går över till egna varumärken. Med detta sagt ser vi inte någon stor påverkan på livsmedel och alkoholfria drycker i allmänhet, vilket minskar påverkan på ingrediensproducenter.
Slutsatsen: Vi behåller vår uppskattning av verkligt värde på 120 USD för International Flavors & Fragrances, som också har en bred ekonomisk vallgrav.
- Till nuvarande priser anser vi att aktien är undervärderad och handlas i 4-stjärnigt territorium. IFF köper sina ingredienser globalt, vilket innebär en hel del nedåtrisker, men vi uppskattar att minst 70% av intäkterna genereras utanför USA, vilket minskar effekterna av tullar.
För mer av Seth Goldsteins bevakning av IFF ,klicka här.
Pfizer
Biopharmaindustrin har varit skyddad från tullar i årtionden, även under den första Trumpadministrationen, men investerare har varit oroade över potentiella globala tullar, eftersom industrin har betydande tillverkning i europeiska länder som Irland, Tyskland och Schweiz.
- Med en läkemedelsimport på cirka 200 miljarder USD 2024 kan en tull på 10% innebära en motvind på 20 miljarder USD för hela branschen, och för de största företagen kan de årliga tullarna uppgå till så mycket som 1 miljard USD.
- Tidigare införda tullar på läkemedelsimport från Kina (höjda från 10% i februari till 20% i mars) verkar hanterbara för biopharma under varumärkesskydd, på grund av begränsad tillverkning i Kina, och läkemedel är generellt undantagna från Mexikos och Kanadas tullar (25%, mars 2025).
Slutsatsen: Vi tror att en framtida global läkemedelstull fortfarande är en risk och kan pressa bruttomarginalerna och öka de långsiktiga skattesatserna. Vi förväntar oss dock att företagen anpassar sin tillverkning, och nästan alla stora biopharmaföretag fortsätter att ha breda ekonomiska vallgravar.
- När det gäller marginalerna kan vi se en press på kort sikt från tullar och en press på lång sikt från ytterligare investeringar i amerikanska tillverkningsanläggningar, som sannolikt inte kommer att godkännas på flera år, även om vi antar att inspektionerna från US Food and Drug Administration fortsätter enligt plan efter personalneddragningar.
- Med ökad tillverkning i USA räknar vi med att skattesatserna kan börja stiga närmare den nuvarande amerikanska bolagsskattesatsen på 21%, en nivå som vi antar kommer att bibehållas då Trump strävar efter att förlänga sina skattesänkningar via förlikningsprocessen i den republikanskt kontrollerade kongressen.
Förmer av Karen Andersens kommentar om Pfizer, klicka här.
Brown-Forman och Constellation Brands
Vi behåller våra uppskattningar av verkligt värde för de dryckesföretag vi bevakar. Även om tullar under en längre period kommer att pressa försäljning och marginaler, tror vi att det är möjligt att de kan upphävas, eftersom de tenderar att användas som en förhandlingstaktik. Vi ser investeringsmöjligheter i Brown-Forman och Constellation Brands, som handlas med rabatter på 36% respektive 34% jämfört med våra uppskattningar av verkligt värde på 52 USD respektive 274 USD.
För USA-baserade alkoholbolag ser vi Constellation, som genererar 80% av sin försäljning från mexikanska öl, som mest exponerat för tullar. Medan konsumentprodukter från Mexiko är undantagna i allmänhet, utfärdade det amerikanska handelsdepartementet ett separat meddelande den 2 april där man införde en importtull på 25% på konserverad öl, som utgör 39% av Constellations ölvolym. Vi har ännu inte införlivat tullarna i vårt basscenario, med tanke på osäkerheterna, men vårt värsta scenario tyder på en påverkan på resultatet på över 10% om tullarna kvarstår under de kommande fyra åren.
Brown-Forman gynnas av undantaget för import av tequila från Mexiko (8% av försäljningen). Vi förväntar oss dock att den tullen på 20% på EU-import sannolikt kommer att leda till vedergällning från handelsblocket, som hade hotat att införa en tull på 50% på amerikansk whisky. Vi ser dock inte framför oss ett katastrofalt resultat, med tanke på Brown-Formans låga försäljningsexponering i regionen.
För läskedrycksnamn ser vi liten direkt påverkan av tullar, med tanke på deras lokala leveranskedjor. Med det sagt skulle vi noga övervaka kostnadsinflationen för förpackningsmaterial (särskilt aluminium) om tullarna på 54% på kinesiska produkter kvarstår, eftersom Kina står för 60% av den globala aluminiumförsörjningen. Energidryckstillverkarna Monster Beverage och Celsius är mest exponerade för kostnadsökningar för aluminium, eftersom mer än 90% av deras volym är förpackad i burkar. Vi förväntar oss dock att företagen kommer att diversifiera inköpen och arbeta med tredjepartsförpackare för att dämpa kostnadseffekterna.
Mer av Dan Su’s analys av Brown-Forman finns här, och Constellation Brands här.
Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.