En liten lättnad efter tullpausen, men USA och Kina riskerar att skadas

Räkna med mer devalvering av yuanen och bolagsstyrningsrelaterat stöd i Kina där exporten sannolikt kommer att kollapsa.

2025-04-14 | 9:37
Facebook Twitter LinkedIn

Collageillustration av ett lastfartyg, USA:s och Kinas flaggor samt volatilitetssymboler.

Efter att spänningarna nått nya höjder i veckan har USA:s president Donald Trump delvis backat från sitt världsomspännande handelskorståg. Enligt uppgift fick obligationsmarknadernas ogillande av den betydande och abrupta förändringen i handelspolitiken, som har fått amerikanska statsobligationsräntor att stiga avsevärt de senaste dagarna, Trump att ta en paus. Tullhöjningen för alla länder utom Kina har tillfälligt skalats ned till 10%, jämfört med de mycket högre tullsatser som tidigare angetts (t.ex. 20% för EU och 24% för Japan). Detta uppskov kommer att vara i 90 dagar och är uppenbarligen en belöning till dessa länder för att de avstått från större repressalier som svar på den första salvan av amerikanska tullar.

Washingtons eftergift innebär en viss lättnad för de amerikanska konsumenterna, som står inför utsikten att drabbas av en självförvållad stagflation. Pausen sänker den effektiva tullsatsen i USA till cirka 20%, ned från 25% från och med den 2 april men fortfarande en astronomisk nivå. Trumps partiella tillbakagång för majoriteten av sina handelspartners bör, om den upprätthålls, minska tullarnas inverkan på den kortsiktiga pristillväxten i USA. Vi fortsätter dock att förvänta oss en betydande inflationsökning, en långsammare ekonomisk tillväxt och en risk på cirka 40% för en amerikansk recession 2025.

Trump pekade dock ut Kina för dess vedergällning mot de amerikanska avgifterna och höjde tullarna på kinesiska varor till 145%. Detta är inte en positiv utveckling för de amerikanska hushållen, eftersom cirka 13% av de varor som importeras av USA 2024 kommer från Kina. Dessutom kanske detta inte är slutet på tvisten. Som vi har skrivit tidigare är upptrappningar av tit-for-tat vanliga i sådana konflikter, vilket gör det troligt att tullarna stiger ytterligare innan de så småningom når sin topp.

Förväntar sig mer bolagsstyrningsrelaterade stimulanser i Kina när exporten sjunker

Om USA:s tullar ligger kvar på nuvarande straffnivå kommer den kinesiska exporten att minska väsentligt, vilket skulle få en betydande inverkan på landets BNP under de kommande åren. En global inbromsning i efterfrågan - en trolig andra ordningens effekt av Trumps tullchock - skulle kunna tynga Kinas ekonomiska tillväxt ytterligare. Mot bakgrund av detta kommer de kinesiska beslutsfattarna sannolikt att erbjuda generöst stöd till ekonomin.

För detta ändamål är det troligt att ytterligare finanspolitiskt stöd kommer att bli aktuellt, och Kina har uttryckt en vilja att utöka sitt budgetunderskott om stimulansåtgärder skulle krävas. Viktigt att notera är att People’s Bank of China redan har börjat ge sitt stöd genom att låta yuanen depreciera till den svagaste nivån mot USD på mer än ett decennium. Vi tror att detta signalerar Kinas vilja att låta yuanens värde falla, vilket hjälper till att kompensera för handelskrigets inverkan på landets ekonomi.

Vad en svagare yuan skulle innebära för Kina

Om yuanen tillåts att ytterligare anpassa sig till handelskrigschocken skulle det bidra till att begränsa omfattningen av nedgången i Kinas export. Även efter en måttlig växelkursdepreciering kommer USA:s tullhöjning på 145% att göra kinesisk import oöverkomligt dyr i allmänhet. Alla amerikanska importörer som har ett alternativ kommer att byta omedelbart; så småningom kommer sannolikt nästan alla handelsflöden mellan USA och Kina att torka upp. En depreciering av växelkursen kommer dock att förbättra Kinas konkurrenskraft och hjälpa exportörerna att kompensera för förlorade volymer i USA med ökade andelar i resten av världen. Om volymerna hålls oförändrade och det antas att exportörerna får betalt i utländsk valuta, ökar också exportörernas intäkter i lokal valuta, vilket ytterligare dämpar tullchocken.

Kinas export kan fortfarande ta sig in i USA indirekt via omlastning. Mellanliggande insatsvaror som exporteras från Kina kan förpackas till färdiga varor som exporteras från tredje land till USA. Ibland skeppas varor från Kina till tredjeparts länder för endast den ytligaste bearbetningen innan de går vidare till USA, en ren form av tullundandragande. Efter höjningarna av tullarna mellan USA och Kina 2018-19 ökade sådana omlastningsflöden kraftigt.

En stor återstående osäkerhetsfaktor är vilka åtgärder USA kommer att vidta för att slå ner på omlastningen. USA skulle kunna försöka införa en tilläggstull på kinesiskt innehåll som ingår i andra länders export, men ett sådant system skulle vara betungande och kanske alltför opraktiskt för att fungera.


Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.

Correction: En tidigare version av denna artikel innehöll en felaktig procentsats för USA:s tull på Kina.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar