Den amerikanska dollarn fortsatte att tappa mot de större valutorna på fredagen då osäkerheten kring USA:s ekonomiska utsikter i ett handelskrig ifrågasatte valutans status som en säker hamn. Tidigt på dagen svarade Kina på USA:s senaste tull på 145% med att införa en tull på 125% på amerikanska varor.
Den amerikanska valutan nådde en 10-årslägsta mot schweiziska franc och en treårslägsta mot euron, och sjönk till 88 cent på euron för första gången sedan kriget i Ukraina startade. Det gör att en euro är värd 1,14 dollar.
Varför dollarn försvagas
“Den främsta katalysatorn är en uppenbar repatriering från europeiska investerare, som säljer tillgångar i USD och återför kapital till euroområdet”, säger Peter Kinsella, global chef för valutastrategi på Union Bancaire Privée (UBP).
Den gröna backen återspeglar investerarnas oro för en förestående recession. “Dollar och statsobligationer fungerar som tillgångar med högt beta för risksentimentet och är fortsatt mycket sårbara för ytterligare utförsäljningar. Även om dollarn studsar på någon antydan om positiva nyheter om handeln nu, misstänker vi att reparation av skadan kommer att kräva en bredare avveckling av Trumps protektionistiska politik”, skriver Frantisek Taborsky, valutastrateg för EMEA vid ING, i en kommentar som publicerades tidigt på fredagen.
“Frågan om en potentiell förtroendekris för dollarn har nu fått sitt definitiva svar - vi upplever en sådan med full kraft”, tillägger han. “Gårdagens prisrörelse mellan olika tillgångar visade på ett radikalt skifte bort från amerikanska tillgångar, där både aktier och statsobligationer sjönk trots att kärn-KPI låg betydligt under förväntningarna.”
För Greg Meier, seniorekonom på Allianz Global Investors, utgör stigande tullar ett hot mot USA:s ekonomiska tillväxt. “Den här gången kan den amerikanska ekonomin ha lite svårare att undvika tullpiskan än 2018, under Trumps senaste handelskrig, eftersom det inte längre finns samma höga finanspolitiska stimulans som då.”
Enligt Meier kan det dock finnas en mer alarmerande förklaring till den senaste tidens svaghet för den amerikanska valutan: av-dollarisering. “Om amerikanska institutioner har blivit strukturellt mindre tillförlitliga borde det globala kapitalet naturligtvis flytta någon annanstans. Detta skulle kanske urholka dollarns status som global reservvaluta”, säger han.
Är EUR-USD på väg mot 1,20?
Dollarns kraftiga nedgång fungerar just nu som en barometer på “sälj USA”-känslan. Rotationen till andra traditionella säkra hamnar som schweizerfranc, japanska yen eller till och med euro är motiverad av att dollarn har förlorat sin dragningskraft som säker hamn.
I sin senaste marknadsutsikt uttryckte kapitalförvaltaren DWS sin övertygelse om att globala investerare, inklusive amerikaner, “kan vända sin mycket ensidiga positionering i dollar ytterligare”.
Enligt ING:s valutastrateger är “Euro fortfarande en viktig mottagare av dollarutflöden” och det massiva EUR-USD-rallyt är “nästan helt och hållet en funktion av förlusten av förtroende för dollar, och inte alls motiverat av den underliggande kortsiktiga räntedynamiken”.
Med detta sagt ser de EUR-USD som övervärderad på dessa nivåer - med cirka 4%. Relativt liknande förhållanden under sommaren 2020 ledde dock till en övervärderingstopp på 6%. I nuvarande termer skulle det ungefär motsvara en rörelse till 1,15. “Med tanke på den höga volatiliteten och dåliga likviditetsförhållandena på valutamarknaden är 1,15 ett rimligt kortsiktigt mål för EUR/USD om inte beslut i Washington återuppbygger någon form av förtroende för dollarn”, säger ING:s Taborsky.
UBP:s Kinsella går ännu längre: “Vi tror att EUR-USD kommer att fortsätta stiga, och en rörelse mot nivåer på 1,20 år 2026 är fullt möjlig.”
Mycket ovanligt: Statsobligationsräntan upp, dollar ner
Räntan på den 10-åriga amerikanska statsobligationer nådde 4,55% på fredagen, upp från 4,17% den 1 april. En ökning av statsräntorna och ett fall i dollarn är en ovanlig situation. Statsobligationer anses vara säkra tillgångar, precis som dollarn i tider av marknadsturbulens. Marknadsaktörer förklarar denna avvikande trend med det minskande förtroendet för dollartillgångar.
Tvärtom har avkastningen på Tysklands 10-åriga bund sjunkit till 2,53% sedan torsdag. Som vi skrev på onsdagen gynnar marknaderna nu tyska statsobligationer som säkra tillgångar, medan recessionsrädslan urholkar förtroendet för dollarn och amerikanska statsobligationer som tillflyktsort.
Enligt Lorenzo Ippoliti, grundare och partner på Cube Investment Analysis, om Trumps mål var att försvaga dollarn, “uppnås detta mål gradvis”.
Sara Silano och James Gard bidrog till den här artikeln.
Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.