Vad händer härnäst för guldet i en orolig världsmarknad?

Under en extremt volatil vecka föll guldpriset överraskande tillsammans med aktiemarknaderna.

Valerio Baselli 2025-04-11 | 6:39
Facebook Twitter LinkedIn

Guld pixelerad illustration

Guldet har återvänt över 3.000 dollar efter två dagars nedgångar när de globala marknaderna förberedde sig för ett spirande handelskrig. Precis som nedgången i amerikanska statsobligationer verkade nedgången i guldpriset motsäga den välkända dynamiken i säkra tillgångar.

Spotpriset på guld föll med 4,1%, vilket var den största tvådagarsförsäljningen i USD sedan april 2013, vid en tidpunkt då många investerare förväntade sig att säkra tillgångar skulle återhämta sig.

En nedgång som Ned Naylor-Leyland, förvaltare av Jupiter AM Gold & Silver Fund, förklarade som “en rusning till kontanter för handlare” och hävdade att det inte hade “något att göra med long-only investerare”.

Sedan dess har dock guldet återhämtat sig och återigen passerat den symboliska ribban på 3.000 dollar per uns, eftersom investerarna blir alltmer oroade över ett globalt handelskrig och en eventuell recession, samtidigt som USD fortsätter att försvagas.

Historiskt sett har guld betraktats som en säker tillgång i tider av osäkerhet och som ett skydd mot inflation.

“Volatiliteten på aktiemarknaderna påverkade också guldet, men jag tror inte att denna rörelse kommer att förändra den underliggande styrkan hos den gula metallen”, sade Maurizio Mazziero, finansanalytiker och råvaruexpert. Mazziero menar att “precis som skedde 2020 i samband med covid, genererade de kraftiga nedgångarna på aktiemarknaderna vinsthemtagningar på guld efter en extremt positiv period”.

“Ur en teknisk synvinkel är vi fortfarande kvar i ett positivt momentum över 2.850 dollar, under det kan saker och ting förändras”, tillade han.

Enligt Daniel Marburger, VD för StoneX Bullion, en av de ledande plattformarna för handel med ädelmetaller, var denna tvådagarskorrigering inte en “förlust av förtroende för guld”. Han menar att “institutionella investerare tvingades likvidera positioner i guld för att snabbt få in likviditet för att täcka förluster orsakade av kraftiga nedgångar på andra håll”.

Stödnivån vid 3.000 dollar håller

“Gränsen på 3.000 dollar har blivit ett tydligt psykologiskt ankare för marknaden, och det visar sig vara en stark stödnivå: När priset faller under den ser vi omedelbara och betydande köp, särskilt av privatinvesterare”, säger Marburger och tillägger att han såg “ordervolymerna fyrdubblas från föregående vecka”.

Med 4,9 miljarder dollar in i börshandlade fonder för ädelmetaller, främst ETF:er som är exponerade mot guld, noterades det största kvartalsvisa inflödet på tre år under januari-mars 2025, enligt uppgifter från Morningstar.

Dessutom har farhågorna för stagflation i USA, där inflationsriskerna ökar samtidigt som den ekonomiska tillväxten avtar, gjort guld mer attraktivt som inflationsskydd. “Centralbanker i bland annat Kina, Ryssland och Tjeckien har också ackumulerat guld, vilket signalerar förtroende för dess långsiktiga värde som förmögenhetslager”, säger Roberta Caselli, investeringsstrateg för råvaror på Global X.

Vad kan man förvänta sig av guld nu

Morningstars seniorekonom i USA, Preston Caldwell, bedömde sannolikheten för en recession i USA till 40-50% under de kommande 12 månaderna. Marknadsaktörerna börjar räkna med flera räntesänkningar från den amerikanska centralbanken Federal Reserve i år, vilket ger stöd åt guldet.

I en sådan miljö förväntar sig Jupiters Naylor att “guldet kommer att fortsätta att stiga i alla valutor, eftersom det återgår till sin traditionella roll som principiellt riskfritt, över amerikanska statsobligationer och orörd monetär säkerhet".

“Marknaderna kommer att fortsätta att gynna tillflyktstillgångar som guld mitt i geopolitiska spänningar. Detta bevisas ytterligare av rekordstora guldinvesteringar i Kina, där privatpersoner har investerat miljarder i guldbackade ETF:er under den senaste veckan”, säger GlobalX Caselli.

Caselli anser att “trots kortsiktiga motvindar bör guldets roll som ett skydd mot ekonomisk och geopolitisk osäkerhet fortsätta att stödja dess värde på lång sikt”.

“Alla investerare bör tänka på att centralbankerna håller stora mängder guld för just den här typen av miljöer”, enligt Naylor-Leyland.


Författaren eller författarna äger aktier i ett eller flera värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Valerio Baselli

Valerio Baselli  är reporter på Morningstars kontor i Paris.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar