Aldrig någonsin förr har teknikfonder sålts av i samma omfattning under en enskild månad som i mars i år. Totalt dumpade svenska fondsparare svenskregistrerade teknikfonder för 13 miljarder kronor under månaden, vilket var betydligt mer än det tidigare rekordutflödet på 8,4 miljarder i februari.
Samtidigt har nettoutflödet från USA-fonder aldrig tidigare varit så extremt som i mars; med ett utflöde på strax över 12 miljarder har det tidigare rekordutflödet under coronapandemin i mars 2020 på 11 miljarder nu slagits.
Rekordinflöden i Europafonder i mars
Trots att spararna fortsatte att köpa Sverigefonder, som var den tredje mest populära fondkategorin i mars, så var nettoinflödet långt ifrån rekordnivån på nästan 24 miljarder i februari. Totalt såg kategorin ett nettoinflöde på 5 miljarder under månaden.
I stället var det Europafonder som fick ta emot ett rekordhögt nettoinflöde på nästan 13 miljarder. Det är mer än dubbelt så mycket som det tidigare rekordet på 5,8 miljarder månaden innan. De Europafonder med de största nettoinflödena under mars var Handelsbanken Europa Index Criteria, Swedbank Robur Access Europa och Storebrand Europa.
Trots flykten från USA fortsatte spararna samtidigt att sätta in pengar i globalfonder, detta trots den vanligtvis stora vikten mot USA i en globalfond - som i vissa fall kan nå nästan 90% men vanligtvis ligger kring 70%. Noterbart är dock avtrappningen i inflödet till globalfonder, som tidigare dominerat men nu delar på pengarna med Sverige och Europa.
Teknikfrossan intensifierades i mars
Försäljningen av teknikfonder intensifierades i mars och kommer i spåren av börsnedgången i USA, där en tilltagande oro kring tullar, avtagande ekonomisk tillväxt och avvecklingen av mega-cap-tillväxthandeln skickat den amerikanska börsen lägre. Utöver detta tyngs svenska sparares teknikfonder med en hög andel amerikanska bolag i portföljen av den svagare dollarn, då avkastningen i svenska kronor blir lägre när kronan stärks.
Börsnedgången på den amerikanska marknaden har varit särskilt tung bland de tillväxtaktier som lett bull-marknaden de senaste två åren, varav majoriteten är teknikaktier som är tungt viktade i många svenskregistrerade teknikfonder. Totalt har de svenskregistrerade teknikfonderna sett 21 miljarder kronor flöda ut under februari och mars, vilket innebär att nettoflödet de senaste tre åren nu vänt till negativa siffror totalt sett.
Fem mest köpta och sålda fonderna i mars
Den fond som stod för lejonparten av utflödet i mars var teknikfonden Swedbank Robur Technology, som efter ett nettoutflöde på 7 miljarder kronor i februari såg nettoutflödet tillta till häpnadsväckande 8,5 miljarder i mars. Det innebär att fondens nettoutflöde under dessa två månader summeras till över 15 miljarder kronor. Fonden är samtidigt den största i Sverige med ett totalt förvaltat kapital på över 173 miljarder.
På en andraplats noterades Handelsbanken USA Index Criteria med ett utflöde på strax över 5 miljarder följt av Handelsbanken Långränta. Avanza Global hamnar på en fjärdeplats efter att ha sett 4,1 miljarder tas ut ur fonden medan Handelsbanken Företagsobligation Investment Grade hade ett utflöde på 3,3 miljarder.
Bland de fem mest köpta fonderna hittades å andra sidan tre globalfonder, Folksam LO Världen, Handelsbanken Selection Global Equities och Handelsbanken Developed Markets Index Criteria.
En del av förklaringen till det fortsatta inflödet till globalfonder ligger troligtvis i det faktum att många sparare har en globalfond som en grundplatta i sin totala portfölj som en stor del av månadssparandet går till. För Folksam LO Världen, som noterade ett enormt inflöde på nästan 12 miljarder, handlade det dock om att pensionsbolaget Folksam håller på att omallokera i portföljen, då de uppger att de har haft en stor koncentration till Folksam LO Sverige tidigare. Värt att påpeka är att statistiken för mars inte inkluderar AP7 Aktiefond, som även faller in i kategorin globalfonder.
Författaren eller författarna äger aktier i ett eller flera värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.