Amerikanska statsobligationer säljs när handelskriget ifrågasätter dess status som fristad

Fler investerare söker skydd i tyska statsobligationer och kontanter.

Sara Silano 2025-04-09 | 13:00
Facebook Twitter LinkedIn

Illustration på kikare med grafiska element och tidsseriediagram i bakgrunden

Handelskriget fick priserna på amerikanska statsobligationer att falla kraftigt på onsdagen, vilket drev upp räntorna i en paradoxal utveckling när den globala ekonomin står inför en recession.

Statsobligationer är en viktig säker tillgång och skulle vanligtvis erbjuda lägre avkastning vid en tidpunkt då investerare söker skydd från volatilitet och osäkerhet. De trotsar det mönstret även när ekonomer har höjt sina sannolikheter för en lågkonjunktur, med Morningstars Preston Caldwell som placerar sannolikheten på 40-50%.

Om räntorna förblir höga, vilket gör det dyrare att låna, kan detta förvärra utmaningarna för den amerikanska ekonomin, när dramatiska störningar i handeln redan gör att den står på en svag grund.

Räntorna på den tioåriga statsobligationen har stigit till 4,37% från 4,29% dagen innan. Räntorna på obligationer med längre löptid är också upp, med den 30-åriga avkastningen som berör 5% på onsdagsmorgonen, jämfört med 4,84% vid tisdagens stängning.

“Scenariot att ‘sälja Amerika’ blir påtagligt igen, eftersom statsobligationer och amerikanska aktier är under press”, sade Francesco Pesole, valutastrateg på ING. “Det kan vara en mycket giftig kombination för USD. Marknaderna straffar tydligt amerikanska tillgångar igen efter att 104% kinesiska tullar kickade in.”

“Det finns en verklig rädsla bland investerare för den skada som detta handelskrig kan orsaka ekonomin”, säger Michael Field, senior europeisk marknadsstrateg på Morningstar. “Att obligationspriserna faller och räntorna stiger är bara en återspegling av detta.”

Hedgefondernas roll i utförsäljningen av statspapper

I det här skedet verkar de amerikanska statsobligationernas status som säker hamn vackla, och investerare undviker vanliga säkra tillgångar till förmån för kontanter. I den pågående utförsäljningen har hedgefonder spelat en viktig roll.

Enligt en rapport från Reuters på onsdagen var långfristiga statsobligationer föremål för intensiv försäljning av hedgefonder som hade lånat för att satsa på små prisskillnader mellan terminskontrakt och den underliggande statsobligationen för att skapa riskfria vinster. Detta är känt i branschjargong som en “basis trade” och innebär att man gör hävstångsinsatser i syfte att dra nytta av konvergensen mellan terminspriset och obligationspriset när terminskontraktet närmar sig förfall.

”På den marknadstekniska sidan rapporteras det allmänt att amerikanska statsobligationer likvideras för att uppfylla kapital- och marginalkrav när hävstången avvecklas och dras ut från kapitalmarknaderna”, sade Dominic Pappalardo, chefstrateg för multi-asset på Morningstar, på onsdagen.

”Avveckling av hävstångseffekten tvingas ofta av mäklarhus när volatiliteten ökar och kan utlösa en våg av tvångsförsäljning som har en förstärkande effekt på tillgångspriserna”, förklarade han. ”Amerikanska statsobligationer är en vanlig typ av säkerhet mot dessa hävstångspositioner eftersom deras traditionella stabila värde och höga kreditkvalitet fungerar bra.”

Tyska Bund-räntor håller sig stabila

Försäljningen sträckte sig från amerikanska till japanska statsobligationer, och räntan på den 30-åriga japanska statsobligationen steg till 21-årshögsta. I Europa steg dock räntan på den tyska tioåringen i öppningen för att sedan sjunka tillbaka till runt 2,62%, nästan oförändrat från tisdagens stängning. Den tyska 30-åringen var också stabil, i stort sett oförändrad på en ränta runt 3%.

Bland perifera euroländer är ränteuppgången betydande i Italien, med den tioåriga BTP:n på 3,90% efter att ha varit uppe och nosat på 4% vid öppning. Räntegapet mellan italienska och tyska statsobligationsräntor steg till 130 punkter, från 122 på tisdagen.

Är statsobligationer inte längre en säker hamn?

Marknaderna gynnar tyska statsobligationer som säkra tillgångar, medan recessionsrädslan urholkar förtroendet för USD och amerikanska statsobligationer som tillflyktsort.

“Dynamiken är ovanlig: Mot bakgrund av en makroekonomisk inbromsning och handelsspänningar skulle man förvänta sig ett köpflöde i statsobligationer, inte en försäljning”, enligt Carlo De Luca, chef för kapitalförvaltning på Gamma Capital Markets. Han lyfter fram två faktorer som möjliga orsaker:

För det första, brytningen av basaffärer: “Handeln, som har en hög hävstångseffekt (upp till 50-100x), baseras på små konvergensrörelser”, förklarar han. “Den senaste tidens spänningar har tvingat många fonder att likvidera förlustbringande positioner, sälja statsobligationer och förvärra trycket. Enligt vissa uppskattningar överstiger den totala exponeringen mot denna strategi 800 miljarder dollar.”

För det andra, utländsk försäljning: Det är möjligt att utländska investerare sålde statsobligationer för att få USD, även om det inte finns några tydliga bevis. Auktionen av 3-åriga statsobligationer visade på en mycket svag inhemsk efterfrågan, med endast 6,2% som absorberades av amerikanska försäkrings- och pensionsfonder, jämfört med ett genomsnitt på 19%.

“Det finns dock en naturlig förklaring: vem vill äga nominella räntor när vi står inför en amerikansk inflationschock inom kort? Men att den amerikanska 30-åringen rör sig upp 70p på två handelsdagar är bananas och igår gick 30-åringen igenom 5%”, säger Nordeas seniora analytiker Henrik Unell.

Den amerikanska dollarns svaghet pressade EUR-USD-paret tillbaka över 1.10-markeringen. Enligt Ipek Ozkardeskaya, senioranalytiker på Swissquote Bank, kan EUR dra till sig en del “safe haven”-flöden. “Trots Europas egna stimulansplaner ses tyska bunds i allt högre grad som ett alternativ till amerikanska statsobligationer. Den tyska 10-årsräntan har sjunkit stadigt sedan mitten av mars, medan den amerikanska 10-åringen steg från under 4% till över 4,50% på bara tre sessioner.”

Johanna Englundh har bidragit med det svenska perspektivet till denna artikel.


Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Sara Silano

Sara Silano  Sara Silano är chefsredaktör för Morningstar Italien.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar