Europeiska försvarsaktier har åkt berg- och dalbana på börsen: Är de fortfarande köpvärda?

Aktier som Rheinmetall, Saab och Rolls-Royce hade en massiv uppgång i början av 2025, sedan slog tullarna till.

Ollie Smith 2025-04-09 | 12:10
Facebook Twitter LinkedIn

Collageillustration av ett lastfartyg, USA:s, Storbritanniens och EU:s flaggor samt volatilitetssymboler.

Många europeiska försvarsaktier är fortsatt attraktiva trots den nuvarande volatiliteten som orsakas av Trump-administrationens tullprogram, enligt Morningstars analytiker.

För tre veckor sedan steg försvarsbolagen kraftigt tack vare förnyade försvarsutgifter i Europa.

Den europeiska försvarsstjärnan Rheinmetall RHM, vars aktie mer än fördubblats i år, föll kraftigt den 3 april och tillhörde därmed de värst drabbade aktierna i Europa. Den brittiska flygplanstillverkaren Rolls-Royce RR och italienska Leonardo LDO har också dragits med i turbulensen.

Mitt i denna volatilitet förblir Morningstars uppskattningar av verkligt värde oförändrade. Rheinmetall, en av de största försvarsaktörerna i tabellen nedan, är fortfarande undervärderad och handlas i 5-stjärnigt territorium.

Varför har Rheinmetalls aktie gått så bra?

Trots den nuvarande volatiliteten har Rheinmetalls aktie haft en enastående utveckling, och aktien är fortfarande mer än 100% högre än i början av året.

Det är en av de bästa aktierna i Europa, enligt Loredana Muharremi, aktieanalytiker på Morningstar.

Potentiell efterfrågan på bolagets produkter till följd av nya europeiska försvarsutgifter ger fortfarande bolaget en betydande motvind.

“Vi behåller våra prognoser för de europeiska försvarsutgifterna, som når 3,2% av bruttonationalprodukten 2030 (876 miljarder dollar) och 3,5% 2032, innan de stabiliseras runt 3%”, säger Muharremi.

“Även om utgifterna för utrustning i genomsnitt har uppgått till 28% av de totala budgetarna under de senaste fyra åren och når 30% 2024, anser vi att detta är otillräckligt för att åtgärda decennier av underinvesteringar.

“På medellång sikt förväntar vi oss att Europa kommer att prioritera lagerpåfyllnad, där utgifterna för utrustning ökar till 50% av budgetarna 2025-26 och 40% 2027-30, för att sedan minska till 25% 2034 i takt med att investeringarna i personal och analys och utveckling ökar. Detta är i linje med Rheinmetalls simulering som diskuterades under 2024 års rapportsamtal.”

Muharremi behåller sitt uppskattade verkliga värde för bolaget på 2.220 euro.

Kommer Rolls-Royce att fortsätta att återhämta sig?

Det brittiska flyg- och rymdföretaget Rolls-Royce är känt för sina motorer för kommersiell luftfart, men företaget arbetar även med försvarsfrågor. Detta har gett företaget ett tydligt momentum under det senaste året och aktiekursen har stigit kraftigt. Under de senaste fem handelsdagarna har den störtdykt och förlorat 10%. Aktiekursen är fortfarande högre än i början av året och för ett år sedan.

Muharremi säger att företaget genomgår en dramatisk vändning. Även om aktiekursen för närvarande är volatil finns det en mer långsiktig historia som investerarna redan har identifierat.

“Vi räknar med att [Rolls-Royces] försvarsintäkter kommer att växa med en genomsnittlig årlig tillväxttakt på 11% på medellång sikt med rörelsemarginaler som stiger från 14,2% till 15,9% fram till 2029”, säger han.

“Rolls-Royce har dessutom genomfört en omfattande skuldomstrukturering och omvandlat sin finansiella ställning från hög skuldsättning till en nettokassapositiv balansräkning och samtidigt återfått investment grade-status. Som ett resultat av detta har vi sänkt vår skuldkostnad i beräkningen av den vägda genomsnittliga kapitalkostnaden för att anpassa den till branschkollegor.

“Denna finansiella omvandling är en av de mest dramatiska vändningarna inom flyg- och rymdindustrin. Med den starkaste balansräkningen på ett decennium och ett förväntat robust fritt kassaflöde är Rolls-Royce väl positionerat för att upprätthålla högre avkastning till aktieägarna och strategiska investeringar.”

Muharremi behåller sitt uppskattade verkliga värde för bolaget på 960 pence, vilket är högre än det nuvarande priset på 664 pence.

Vad kommer att hända med försvarsaktierna nu?

Denna nivå av volatilitet på marknaderna är oroande för investerare. Men Morningstars Muharremi föreslår att de långsiktiga effekterna av tullarna kommer att vara negativa för amerikanska försvarsföretag snarare än europeiska entreprenörer och deras brittiska motsvarigheter.

“Även om det fortfarande är för tidigt att fullt ut bedöma konsekvenserna av de föreslagna tullarna för försvarssektorn, är det viktigt att beakta USA:s roll i den globala försvarshandeln”, säger hon.

“Även om den amerikanska försvarsindustrin i stort sett är självförsörjande när det gäller tillverkning av slutprodukter är den fortfarande utsatt för risker kopplade till import av kritiska råvaror ... som är avgörande för system som stridsflygplan, helikoptrar, pansarfordon och precisionsammunition.

“Om tullarna utvidgas till att omfatta försvarsrelaterade varor förväntar vi oss att den främsta effekten kommer att drabba amerikanska försvarsföretag - genom högre produktionskostnader och högre inköpspriser för försvarsdepartementet och allierade köpare i Europa.

“Med tanke på den nuvarande geopolitiska dynamiken och Europas behov av att minska gapet i försvarsförmåga ser vi en begränsad sannolikhet för att USA:s export av försvarsmateriel skulle drabbas av vedergällningstullar. En fortsatt protektionistisk hållning från USA:s sida skulle dock kunna minska konkurrenskraften för USA:s plattformar över tid och påskynda konsolideringen inom Europa.”

På lång sikt förväntar sig Muharremi en begränsad direkt påverkan på europeiska försvarsföretag.

“Företag som BAE Systems BAE, Rheinmetall RHM, Thales HO, Saab SAAB B och Leonardo LDO har redan etablerat - och i många fall utökat - sitt industriella fotavtryck i USA, i väntan på Trumps omval. Denna lokala närvaro stärker tillgången till amerikanska kontrakt och skyddar mot tullrisker."

Ska jag köpa försvarsaktier?

Vissa försvarsaktier kan vara undervärderade, men det finns flera överväganden som investerare bör bygga in i sitt tänkande.

En av dem är det som Nicolas Owens, analytiker på Morningstar Industrials, påpekar: att försvarsrallyn är mycket oförutsägbara, så investerare som vill tjäna snabba pengar genom att hoppa på ett tåget med kortsiktiga mål i åtanke kan mycket väl hamna mitt i en betydande volatilitet.

Före den tullrelaterade börsnedgången sa Owens:

“Försvarsbolag reagerar inte på den makroekonomiska cykeln. De reagerar på geopolitik. [Uppgångar är] relativt sällsynta och de är inte cykliska. Det är inte så att man kan förutse dem vart sjätte år, och de ‘flexar’ inte med BNP.”

Dessa ord klingar sanna nu. I takt med att de geopolitiska och marknadsmässiga konsekvenserna av USA:s protektionism utvecklas visar sig försvarsaktierna vara mycket oförutsägbara.

Försvar och ESG: En pågående debatt

En debatt har också blossat upp igen om huruvida försvarsaktier bör ingå i ESG-portföljer.

“Vid sidan av alkohol, spel, tobak och pornografi har vapen länge betraktats av ESG-investerare som en av de viktigaste ‘syndsektorerna’”, säger Mollie Thornton, senior investment manager på plattformen Parmenion.

“De ESG-risker som är relaterade till försvarssektorn är välkända: påverkan på mänskliga rättigheter, ökad risk för politisk instabilitet och korruption, föroreningar och kontaminering. Försvarsbolagen har också en betydande miljöpåverkan. Genom produktion av utrustning och beroende av fossila bränslen beräknas världens försvarsmakter och de industrier som levererar till dem orsaka mer än 5% av de globala koldioxidutsläppen.

“Enligt vår mening är detta fortfarande övertygande argument för att ESG-portföljer bör utesluta försvarsbolag. Dessutom är det ett betydande och olösligt problem att investerare inte kan kontrollera var de vapen som säljs av försvarsbolagen hamnar. Denna brist på transparens är kanske vår största röda linje.”


Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Ollie Smith  is editor of Morningstar UK

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar