Tullar och försvar: Vi upprepar vår syn på begränsad påverkan för europeiska entreprenörer

Amerikanska försvarsföretag möter högre kostnader medan europeiska entreprenörer förblir motståndskraftiga.

Loredana Muharremi 2025-04-08 | 7:01
Facebook Twitter LinkedIn

Rheinmetall AG:s logotyp kan ses framför huvudkontoret.

Även om det fortfarande är för tidigt att fullt ut bedöma konsekvenserna av de föreslagna tullarna på försvarssektorn är det viktigt att beakta USA:s roll i den globala försvarshandeln. USA är fortfarande en nettoexportör av militär utrustning och står för cirka 43% av den globala vapenexporten mellan 2021 och 2023 (baserat på SIPRI TIV-data), medan landet bara står för 3% av den globala vapenimporten under samma period. Även om den amerikanska försvarsindustrin i stort sett är självförsörjande när det gäller tillverkning av slutprodukter, är den fortfarande exponerad för risker kopplade till import av kritiska råvaror - såsom gallium, yttrium och tantal - som är avgörande för system som stridsflygplan, helikoptrar, pansarfordon och precisionsammunition.

Moderna försvarsplattformar, särskilt inom luftförsvar, är beroende av komplexa internationella leveranskedjor och gränsöverskridande samarbete. F-35-programmet, till exempel, leds av Lockheed Martin, men involverar mer än 1.650 högteknologiska leverantörer över hela världen, inklusive fyra europeiska OEM-företag som Tier 1-partners.

Om tullarna utvidgas till att omfatta försvarsrelaterade varor räknar vi med att den främsta effekten kommer att drabba amerikanska försvarsföretag - genom högre produktionskostnader och högre inköpspriser för det amerikanska försvarsdepartementet och allierade köpare i Europa. Med tanke på den nuvarande geopolitiska dynamiken och Europas behov av att minska sitt försvarsförmågegap ser vi en begränsad sannolikhet för vedergällningstullar riktade mot amerikansk försvarsexport. En fortsatt protektionistisk hållning från USA:s sida skulle dock kunna minska konkurrenskraften för USA:s plattformar över tid och påskynda konsolideringen inom Europa.

Vi ser en begränsad direkt påverkan på de europeiska försvarsleverantörer som omfattas av vår bevakning. Företag som BAE Systems BA, Rheinmetall RHM, Thales HO, Saab SAAB B och Leonardo LDO har redan etablerat - och i många fall utökat - sin industriella närvaro i USA, ofta i väntan på ett eventuellt omval av Donald Trump. Denna lokala närvaro stärker tillgången till amerikanska kontrakt och skyddar mot tullrelaterade risker.


Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Loredana Muharremi  är aktieanalytiker för Morningstar

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar