Tullraset på börsen: Hur långsiktiga investerare bäst kan rida ut stormen

Mitt i förra veckans förluster säger strateger att det fortfarande finns möjligheter för investerare som håller huvudet kallt.

Sarah Hansen 2025-04-07 | 8:42
Facebook Twitter LinkedIn

Illustration av björnmarknad

De globala marknaderna skakade förra veckan, då investerare kämpade för att komma till rätta med effekterna av de omfattande tullar som Trump-administrationen infört.

De nya tullarna var betydligt större än vad investerarna hade räknat med, vilket fick aktierna att falla kraftigt på grund av oro för att den dramatiska översynen av USA:s handelspolitik skulle kunna dämpa den ekonomiska tillväxten och underblåsa inflationstrycket. Pågående osäkerhet om hur USA:s handelspartners kommer att reagera komplicerar också utsikterna. Med tanke på den mycket verkliga möjligheten att börser kan fortsätta att falla, säger strateger att investerare bör hålla huvudet kallt.

Meddelande till investerare: Få inte panik

“Det första budskapet är att inte överreagera. Det är nyckeln till detta”, säger Michael Arone, chefsinvesteringsstrateg på State Street Global Advisor. Många investerare har fördelen av en lång tidshorisont och portföljdiversifiering, vilket kan dämpa en kortsiktig chock.

När känslorna svallar, säger han, “är det bästa ofta att ta ett steg tillbaka, ta ett djupt andetag och hålla kursen”. Det gäller särskilt när utsikterna är oklara. Arone säger att ett positivt resultat, där USA:s handelspartner sänker sina handelshinder, finns på bordet, liksom ett mer ödesdigert scenario där handelspartnerna slår tillbaka.

Dominic Pappalardo, chefsstrateg för multiasset på Morningstar Investment Management, belyser hur de största uppgångarna på marknaderna ofta följer de största nedgångarna. Han säger att under de senaste 25 åren har en investerare som missat de fem bästa dagarna i S&P 500-indexet haft en avkastning som varit 36% lägre än en investerare som varit kvar på marknaden under hela perioden.

Leta efter möjligheter att ombalansera

Även om en dramatisk utförsäljning kanske inte är rätt tillfälle att göra genomgripande förändringar i din strategi, säger analytiker att det säkert finns utrymme för mer riktade justeringar. “Det kan vara klokt att ombalansera från marknadssegment som håller sig bra och se till att exponeringen mot de segment som lider mest förblir på målet”, säger Pappalardo. Medan aktier sjönk över hela linjen på fredagen, såg defensiva sektorer som hälso- och sjukvård och fastigheter mindre förluster.

Arone pekar på traditionella safe haven-tillgångar som statsobligationer med längre löptid och guld, som fortsätter att vara attraktiva mitt i utförsäljningen. På aktiesidan föredrar han bolag och branscher som är mer exponerade mot ekonomins tjänstesektor än mot varusektorn, som hälso- och sjukvård. Han tittar också på bolag med stabila vinster som har ökat sina utdelningar. “Det är områden där investerare kan ta skydd medan det här utspelar sig”, säger han.

Kvalitetsföretag till salu

För Sameer Samana, chef för globala aktier och reala tillgångar vid Wells Fargo Investment Institute, har marknadens fall en stark silverkant: “Om din horisont är tillräckligt lång skulle vi se det här som en möjlighet.”

För investerare som är villiga att borra sig ner “finns det många högkvalitativa företag till reapriser idag”, säger James Ragan, chef för analys av investment management på DA Davidson.

När aktiekurserna faller, faller också värderingarna. Det innebär att investerare kan köpa dessa företag till lägre priser, men Samana tillägger att det kommer att ta tid att arbeta sig igenom potentiella köpmöjligheter, särskilt när situationen utvecklas. “Det är mer av ett maraton än en sprint.”

Ragan varnar också för att det kan bli förluster på kort sikt, även för de mest högkvalitativa namnen. Han påpekar att företag med starka balansräkningar och starka konkurrensfördelar ofta klarar sig bättre än sina konkurrenter under nedgångar på marknaden och kan vinna marknadsandelar, men att den processen tar tid.

På lång sikt säger Samana att han tittar på sektorer med starka fundamenta som kan bli billigare till följd av förra veckans nedgång. Han förväntar sig inte en recession och pekar på cykliska spel, som energi, finans, industri och till och med teknik, som kan ta fart när ekonomin återhämtar sig.


Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Sarah Hansen  är marknadsreporter på Morningstar.com

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar