Hur kommer Trumps tullar att påverka ECB:s räntesänkningar?

Europeiska centralbanken kan komma att sänka räntan snabbare än tidigare väntat efter Donald Trumps omfattande tullbesked.

Antje Schiffler 2025-04-04 | 13:36
Facebook Twitter LinkedIn

Illustration i form av ett collage med ett euromynt, en tablå som visar en positiv utveckling på marknaden och en byggnad för anställda.

Den amerikanske presidentens tillkännagivande om tullar har fått de globala marknaderna att skaka och tvingat investerarna att omvärdera de ekonomiska utsikterna. Samtidigt som Europeiska centralbanken navigerar på den inflationsdämpande vägen ser ett annalkande handelskrig ut att tynga eurozonens ekonomiska återhämtning. Effekterna på inflationen är mindre tydliga - medan billiga varor från Asien kan pressa ned vissa priser kommer USA:s motåtgärder att lyfta andra.

Marknaderna räknar för närvarande med att ECB sänker räntan med 0,25 procentenheter i både april och juni, vilket skulle innebära att depositräntan sänks till 2% i slutet av andra kvartalet och att en tredje sänkning är möjlig senare i år. ECB:s tjänstemän var splittrade vid sitt möte i mars - enligt en redogörelse som publicerades i april - mellan att sänka räntan igen i april eller att pausa. Deras nästa beslut väntas den 17 april och den 5 juni.

Vad kommer ECB att göra den 17 april?

“Det just publicerade protokollet från ECB:s marsmöte bekräftar alltmer divergerande åsikter om när räntan ska sänkas igen”, sade Carsten Brzeski, global makrochef på ING, i ett blogginlägg. Nattens tullbesked har tydligt ökat chanserna för en räntesänkning om två veckor. “Kravet på en paus var starkare för några veckor sedan när förväntningar om finanspolitiska stimulanser förbättrade utsikterna för tillväxt (och inflation) i euroområdet. Med kvällens negativa handels- och förtroendechock och små utsikter för snabba förhandlingar har chanserna för att ECB ska vilja pressa styrräntan längre in i neutralt territorium om två veckor tydligt ökat.”

Deutsche Bank Research håller med om att ECB sannolikt kommer att sänka räntan mer beslutsamt än vad som tidigare förväntats. Kinas export, som blockeras från USA av nya tullar, kommer att omdirigeras till Europa, vilket ökar priskonkurrensen för europeiska tillverkare. Detta importöverflöd kommer sannolikt att vara disinflationistiskt och pressa ned priserna i euroområdet, säger Robin Winkler, chefekonom på Deutsche Bank Research, i en analys den 3 april. “Detta innebär att både penning- och finanspolitiken skulle ha tydliga signaler för att motverka denna dynamik”, säger han och tillägger att Tysklands nya regering sannolikt kommer att försöka tidigarelägga så mycket finanspolitiska lättnader som möjligt.

Berenberg Banks ekonomer räknar fortfarande bara med ytterligare en räntesänkning med 0,25 procentenheter under andra kvartalet, vilket innebär att inlåningsräntan sänks till 2,25% och sedan hålls stabil innan den höjs igen till 3% 2027. ECB kan dock mycket väl göra ytterligare en eller flera sänkningar med 25 punkter för att hantera den potentiella skadan på ekonomin, skrev Berenberg i en analys den 3 april.

“För centralbankerna har situationen blivit betydligt mer utmanande på grund av den senaste tidens utveckling, eftersom de höga tullarna och potentialen för ytterligare eskalering bland handelspartnerna komplicerar analysen av tillväxt- och inflationseffekter”, säger Carsten Roemheld, kapitalmarknadsstrateg på Fidelity, till Morningstar. “Detta är särskilt problematiskt för Europa, där de stimulerande effekterna av finanspolitiska paket från Tyskland och EU också måste tas med i beräkningen. Men eftersom dessa åtgärder inte kommer att få fullt genomslag förrän efter en tid är det troligt att tillväxtoron kommer att dominera på kort sikt”, säger han.

“Vi fortsätter därför att tro att ECB kommer att fortsätta med sin räntesänkningsbana under året, på grund av fortsatt svaga tillväxtförväntningar och måttlig inflationsdynamik. Vi räknar med att målnivån för depositräntan kommer att ligga runt 1,75% vid årets slut.”

Michael Field, Morningstars chefsmarknadsstrateg för Europa, är mer försiktig. Han räknar fortfarande med att banken tar en paus vid nästa möte den 17 april. “Det eskalerande handelskriget kommer att ge banken en tankeställare, med den senast aviserade omgången tullar som hotar att vända upp och ned på den europeiska ekonomiska tillväxten. I dessa nu osäkra tider vore det klokt av banken att pausa ytterligare sänkningar och låta dammet lägga sig över situationen.”

ECB:s aktuella styrräntor

ECB började sin räntesänkningscykel i juni, tog en paus i juli och återupptog sina ränteförändringar i september, oktober, december och januari. Från och med den 12 mars kommer ECB:s tre styrräntor att ligga på

  • Ränta på inlåningsfaciliteten: 2,50%.
  • Huvudsaklig refinansieringsränta: 2,65%.
  • Marginallånefacilitet: 2,90%.

Vad har förändrats genom tullarna?

På onsdagskvällen presenterade president Trump en rad omfattande tullar, inklusive en grundtull på 10% på all import, som trappas upp till 20% på EU-varor och upp till 50% på kinesiska produkter. Dessa åtgärder kommer utöver en avgift på 25% på europeisk bilexport som tillkännagavs förra månaden.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sade: “EU är berett att svara... Vi håller redan på att färdigställa ett första paket med motåtgärder som svar på ståltullarna. Vi förbereder oss nu för ytterligare motåtgärder för att skydda våra intressen och våra företag om förhandlingarna misslyckas.” Bryssel väntas införa tullar på amerikanska varor för upp till 26 miljarder euro i mitten av april.

Lagarde efterlyser “europeiskt ögonblick”

ECB-chefen Christine Lagarde vädjade om enighet inför den skiftande globala dynamiken: “Jag tvivlar inte på att vi kan utlösa ett ‘europeiskt ögonblick’ - om ledarna är villiga att ta vara på det”, enligt ett förberett tal den 2 april i Dublin. “Det innebär att vi måste integrera våra kapitalmarknader så att Europas stora besparingar kan finansiera våra välbehövliga investeringar.” Detta innebär också att ta bort interna hinder som står i vägen för den inre kapitalmarknaden, sade hon inför torsdagens tullbesked.

Luis de Guindos, vice ordförande för ECB, höll en försiktig ton: “Disinflationsprocessen är på god väg”, sade han. “Men osäkerheten kring inflationsutsikterna är fortsatt hög, främst på grund av ökad friktion i den globala handeln.” Medan inflationen gradvis sjunker - 2,2% i mars från 2,3% i februari - kan de nya handelsspänningarna pressa inflationen åt båda hållen, beroende på om utbuds- eller efterfrågeeffekter dominerar.

Hur förändras de europeiska tillväxtutsikterna?

ECB:s experter förutspår en BNP-tillväxt på bara 0,9% 2025. Även om inflationen fortfarande väntas konvergera mot 2% 2026 är utsikterna alltmer bräckliga. I ECB:s räkenskaper för mars framhölls den aldrig tidigare skådade osäkerheten, där handelspolitiken pekades ut som en omätbar och djupt oförutsägbar risk.

Tyskland står i centrum för chocken, med en export till USA som står för 3,7% av Tysklands BNP. “Det råder ingen tvekan om att gårdagens tullbesked är dåliga nyheter för den tyska ekonomin”, sade Winkler på Deutsche Bank Research. Italien och Nederländerna, med starka kapitalvarusektorer, är också sårbara, konstaterade ECB. Samtidigt fortsätter den höga osäkerheten att dämpa investeringsplanerna. ECB:s revisorer säger att den förhöjda osäkerheten utan tvekan är en faktor som håller tillbaka företagens investeringsutgifter.

När är nästa ECB-möte 2025?

  • 17 april 2025
  • 5 juni 2025
  • 24 juli 2025
  • 11 september 2025
  • 30 oktober 2025
  • 18 december 2025


Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Antje Schiffler  är redaktör för Morningstar i Frankfurt.

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar