Europeiska aktier och amerikanska aktieterminer sjönk på fredagen efter att Kina infört en tull på 34% på alla amerikanska varor, vilket hotar att grusa hoppet om en förhandlingslösning på konflikten.
Morningstar Europe Index stängde mer än 4% lägre, vilket var en utökning av föregående sessions nedgångar, där banker och cykliska branscher föll mest. Societe Generale GLE, Banco de Sabadell SAB, Deutsche Bank DBK och UniCredit UCG var bland de värst drabbade, var och en stängde cirka 10% lägre. Brittiska Barclays BARC och HSBC HSBA föll med 8,7% respektive 6,4%, medan landets FTSE 100-index stängde nästan 5% lägre.
Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 stängde samtidigt 4,1% lägre medan börsen i Köpenhamn backade 5,8%, Oslo 5,0% och Helsingfors 3,7%.
Potentiella störningar i den globala handelsdynamiken fortsatte även att tynga fraktbolagen, och den danska rederijätten A.P Møller Mærsk MAERSK B föll med över 10% i Köpenhamn.
Morningstar US Market Index föll med 3% efter att ha sjunkit med mer än 5% på torsdagen. Aktierna har fallit med 8,22% sedan torsdagens öppning. S&P 500-indexet var 2,28% lägre på fredagen, medan tekniktunga Nasdaq sjönk 3,28%.
För Michael Field, chefsstrateg på Morningstar, kommer Kinas tullar att få en betydande inverkan: “Att Kina är den första nationen att vidta motåtgärder efter tullarna på ‘befrielsedagen’ är ingen överraskning, med tanke på att Kina var målet för några av de hårdaste amerikanska åtgärderna. Kinas drag kan vara ett genidrag, med tanke på att USA:s huvudsakliga export till Kina är grödor och utsäde, en verksamhet med låga marginaler som kommer att drabbas hårt av den nya åtgärden, vilket sätter ytterligare press på den amerikanska administrationen att komma till förhandlingsbordet”, säger han.
“För Europa har detta drag både positiva och negativa sidor. Positivt eftersom det nu tillåter EU att tillkännage motåtgärder utan att vara den första nationen som gör det. Negativt är att det helt enkelt spär på det växande globala handelskriget, vilket gör saker och ting värre för företagen här. Förvänta er ytterligare tillkännagivanden under de kommande veckorna, det värsta är ännu inte över.”
Kan det fortfarande finnas en överenskommelse?
Efter USA:s president Donald Trumps tillkännagivande av omfattande tullar sent på onsdagen, som presenterade ett “värsta tänkbara” utfall i termer av deras omfattning, var den initiala reaktionen på de globala aktiemarknaderna blandad då många observatörer höll fast vid hoppet om en urvattnad slutlig struktur när USA:s handelspartner erbjuder eftergifter, och en flykt till säkra hamnar stärkte vissa segment av marknaden.
Bara timmar innan Kinas motdrag visade Trump att han var öppen för att mildra effekterna av sina tullar om eftergifter görs. “Om någon säger att vi ska ge er något som är så fenomenalt, så länge de ger oss något, så är det bra”, sa presidenten till reportrar ombord på Air Force One.
Kinas kraftiga mottullar kan vara det första slaget i en “tit-for-tat”-dynamik som kan leda till att världshandeln hämmas, inflationen drivs upp och den ekonomiska tillväxten hämmas.
Defensiva sektorer överpresterar, men alla är på minus
Medan allmännyttiga företag och vissa hälsovårdsaktier trotsade torsdagens försäljning i en flykt till säkerhet, är dessa sektorer nu också i rött, med Stoxx 600 Utilities sektorindex som ger upp de flesta av föregående sessions vinster och faller 4%. Det kan jämföras med det bredare Stoxx 600-benchmarkens nedgång på 5%.
Europeiska flyg- och försvarsaktier, en sektor som har upplevt ett brant rally i år när Trump tvivlade på framtiden för den transatlantiska alliansen, och som också trotsade torsdagens försäljning, föll kraftigt på fredagen. Den italienska försvarsjätten Leonardo LDO ledde nedgångarna med ett fall på 12% medan kollegorna BAE Systems BA. föll 6,4% och Thales HO och tyska Rheinmetall RHM stängde vardera 5,7% lägre. På hemmaplan föll Saab SAAB B 8%.
Flykt till säkerhet sänker obligationsräntorna
Statsobligationsräntorna har sjunkit ytterligare på fredagen när priserna har stigit, eftersom investerare som letar efter säkra tillgångar mitt i utförsäljningen ökade efterfrågan.
Den tyska 10-åriga bundräntan sjönk nästan 5% från en dag tidigare till 2,5%, efter att ha nått en topp på 2,9% under första halvan av förra månaden. Italiens 10-åriga BTP-statsobligation sjunker med 1.7% till 3.7%. Den amerikanska 10-åriga statsobligationsräntan har fallit under 4% -tröskeln, den lägsta nivån sedan början av förra året. Inför Trumps tullbesked på onsdagen hade den 10-åriga statsobligationsräntan legat på 4,2%.
Snart Kina som ledare?
Konsekvenserna av denna handelskonflikt går långt utöver finansmarknaderna, enligt Ostrum Asset Managements chef för marknadsstrategi Axel Botte. ”Motåtgärder i form av tullar från Kina kan drabba amerikanska teknikföretag, vilket ökar den nuvarande oron på marknaden”, sade han på fredagen.
”En annan viktig utveckling är att Kina kommer att främja en starkare inhemsk efterfrågan och frihandel med Sydkorea och Japan. Det kan ta år, men om Kina lyckas omstrukturera sin ekonomi till att bli en större källa till global efterfrågan kommer världsekonomins epicentrum att förskjutas längre österut. Trumps ålderdomliga syn på tullar har inte bara underminerat den fria rörligheten för varor i Nordamerika utan kan även ha lett till att Kina har tagit över det globala ekonomiska ledarskapet.”
Sara Silano och Sunniva Kolostyak bidrog till den här artikeln.
Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.