Den preliminära inflationstakten enligt KPI för mars 2025 var 0,5%, vilket var en nedgång från 1,3% i februari. Månadsförändringen för KPI från februari till mars var -0,7%. Den ordinarie publiceringen för mars sker den 11:e april.
Det är en lägre KPI-inflation är vad samtliga storbanker, såväl som Riksbanken, förutspått. Handelsbanken hade förväntat sig en KPI på 0,9% i februari, medan övriga storbanker förutspådde en inflationstakt på 0,8-0,9% medan Riksbankens prognos var 0,6%.
Den preliminära inflationstakten enligt KPIF (Konsumentprisindex med fast ränta) sjönk samtidigt från 2,9% i februari till 2,3% i mars. Månadsförändringen för KPIF från februari till mars var -0,5%. Även KPIF-inflationen kom in lägre än förväntat, med storbankerna som förutspått 2,6%-2,7%.
Det innebär att KPIF, som är Riksbankens målvariabel för inflationen och används som underlag för Riksbankens penningpolitiska beslut, nu kommit in över målet på 2% för den tredje gången i rad sedan i maj ifjol. Men nedgången i mars innebär att vi återigen är inom räckhåll för målnivån.
”Sammantaget blev inflationen lägre än väntat efter den överraskande höga inflationen i januari och februari. Detta är en lättnad eftersom det minskar oron för att inflationen är på väg upp”, skriver Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson som dock tillägger att de senaste dagarnas turbulens kan påverka penningpolitiken och fördunkla utsikterna.
Lägre livsmedelspriser troligtvis bakom inflationsnedgång
Enligt Swedbanks ekonom Carl Nilsson berodde tillbakagången i kärninflationen potentiellt - men sannolikt inte helt - på lägre livsmedelspriser än väntat, då tidiga signaler tyder på nära oförändrade priser jämfört med bankens prognos på +0,7 procent m/m.
”Andra möjliga överraskningar på nedsidan skulle - enligt vår riskbedömning - kunna inkludera kläder och skor samt paketresor, men vi kommer att veta säkert när de slutliga detaljerna släpps den 11 april”, skriver ekonomen.
Handelsbankens prognosansvarige, Johan Löf, menar även att en del av skillnaden i dagens överraskande låga inflationsutfall går att koppla till en större nedgång i energipriserna.
Stökig omvärld försvårar för Riksbanken
Dagens data placerar inflationen nära Riksbankens just uppdaterade prognos och ger tillfälligt stöd till direktionens försiktiga hållning, konstaterar Swedbanks Nilsson som tillägger läget för Riksbanken däremot har försvårats den senare tiden.
”Inflationsutsikterna har blivit mycket mer komplicerade med det pågående handelskriget, försvarsutgifterna, den snabba förstärkningen av SEK och den potentiella kinesiska exportomläggningen från USA till Europa”, skriver Nilsson.
Handelsbanken lyfter också de globala riskerna som förvärrats på senare tid, inte minst med tanke på de mer aggressiva tullhöjningar än väntat som USA genomför i kombination med ytterligare policyrisker i världens största ekonomi.
”Men även de ökande budgetunderskotten i Europa i spåren av nya planer på högre försvarsutgifter. Dagens inflationstryck är en välkommen lättnad för centralbankschefen Thedéen & Co, som köper dem mer tid i dessa okända internationella riskvatten”, skriver Handelsbankens Isaksson och meddelar att banken håller fast vid baslinjen om en oförändrad styrränta på 2,25%.
Även SEB:s chefsstrateg Olle Holmgren konstaterar att dagens inflationsutfall är en stor lättnad för Riksbanken, men lyfter att skillnaden mot bankens prognos endast är 0,1 procentenheter och KPIF ex energi ligger långt över målet.
“Månadsförändringar i linje med målet gör det ändå lättare för Riksbanken att följa internationella centralbanker och sänka räntan om den inhemska och internationella tillväxten visar sig försvagas mer än väntat”, skriver chefssekonomen.
Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.