USA:s President Donald Trumps införande av 20-procentiga tullar på europeiska varor och tjänster fick omedelbar effekt på Europeiska börser på torsdagen.
Aktier inom finansiella tjänster var bland de hårdast drabbade, liksom företag med exponering mot tillväxtmarknader som lyx- och klädföretag. Detta kommer i samband med mycket hårdare tullar för asiatiska länder som Vietnam, Thailand och Pakistan, som är en del av den globala leveranskedjan för lyxaktier.
Stoxx Europe 600-indexet sjönk mer än 2% sent på torsdagen, efter fall i Asien under natten och en brant nedgång i amerikanska aktier vid New York-öppningen, där S&P 500-riktmärket sjönk mer än 3%. I Stockholm stängde storbolagsindex OMXS30 ned 3,8% medan börsen i Köpenhamn tappade 2,3%, Oslo 2,0% och Helsingfors 2,6%.
Lyxaktier och banker backar
Eftersom försäljningen i USA står för 30% av den globala lyxsektorns försäljning, blev det en omedelbar nedgång i aktier som LVMH MC, Pandora PNDORA, EssilorLuxottica EL och Burberry BRBY.
Jelena Sokolova, analytiker på Morningstar, påpekar att det än så länge inte talas om att lyxbolagen skulle flytta tillverkningen till USA, vilket potentiellt skulle kunna mildra effekterna av tullarna. ”Europeisk tillverkning är en del av varumärket”, säger hon. Även om lyxbolagen har prissättningsmakt och kunderna är globala, är hon mer oroad över tullarnas inverkan på den ekonomiska tillväxten och konsumenternas inställning.
Över hela kontinenten ledde finansaktierna förlusterna: I Paris föll Société Générale GLE och BNP Paribas BNP kraftigt, liksom UniCredit UCG i Italien, ABN Amro ABN i Nederländerna och UBS UBSG i Schweiz.
Å andra sidan gick defensiva sektorer bättre än de bredare marknaderna när investerarna sökte sig till säkra hamnar. Allmännyttiga- och fastighetsaktier steg över hela kontinenten, liksom flyg- och försvarsaktier, som redan har fått ett uppsving i år på grund av högre försvarsutgifter i hela Europa. Mitt i den bredare marknadens nedgång steg brittiska BAE Systems BA, tyska Rheinmetall RHM, svenska Saab SAAB B och italienska Leonardo LDO, vilket ökade deras redan starka vinster i år.
Sämst presterande sektorerna
- Lyx (LVMH -6%, Kering -11%, Pandora -14%)
- Banker (HSBC -8%, Standard Chartered -11%)
Bäst presterande sektorerna
- Försvar (Rheinmetall +4%, BAE Systems +3%, Saab +6%)
- Allmännyttiga företag (RWE +2%, SSE +2%, E.ON +4%)
Potentiellt förödande inverkan på europeiska aktier
”Att de asiatiska länderna drabbades mycket hårdare än Europa kommer inte att vara någon tröst för företagen här”, säger Michael Field, chefsstrateg på Morningstar. ”En tull på 20% på alla europeiska varor är potentiellt förödande för många branscher, om dessa tullar verkligen är permanenta och fasta till sin natur. Detta är osannolikt, med tanke på att tjänstemän från administrationen har antytt att förhandlingar kommer att vara möjliga. Kortsiktiga störningar är dock oundvikliga, eftersom tullarna träder i kraft den 5 april, vilket innebär att regeringarna inte har någon tid på sig att stoppa processen.
”Sektorerna konsumentvaror, hälsovård och industrivaror kommer att vara bland de sektorer som påverkas mest av de nya åtgärderna. Vi har ännu inte tagit hänsyn till effekterna av tullarna i våra kassaflödesprognoser och uppskattningar av verkligt värde.
”Vad som kommer att förvärra situationen avsevärt är EU:s förväntade svar och den amerikanska regeringens troliga motreaktion, som alla kommer att öka skadorna för exporterande och importerande företag. De kommande veckorna kommer att visa om denna händelse har potential att omforma den globala handeln, eller om det, som många har förutspått, finns en överenskommelse att göra.”
Euroområdets och Storbritanniens statsobligationer steg i en flykt till säkerhet, vilket pressade ned räntorna från nyligen förhöjda nivåer medan euron stärktes mot dollarn. Den svenska kronan stärktes samtidigt, och handlas nu på den starkaste nivån sedan juni 2022 och sedan årsskiftet har kronan nu stärkts med nästan 11% mot dollarn.
”Den amerikanska dollarn har visat sig vara en av de största förlorarna på ”befrielsedagen”. Dollarindex sjönk till en 6-månaderslägsta på torsdagen och tappade över 1,3% när investerare bedömer den högre effekten av dessa tullar på den amerikanska tillväxten”, säger Daniela Sabin Hathorn, senior marknadsanalytiker på Capital.com.
Brittiska aktier överpresterar när Storbritannien skonas från de hårdaste tullarna
I London föll alla Storbritanniens viktigaste börsindex, men mindre än i Europa och Asien, eftersom Storbritannien drabbades av en relativt lindrig tull på 10% - hälften av vad EU står inför.
Storbritanniens FTSE 100-index tappade cirka 1,5% och nedgångarna leddes av de Asienfokuserade bankerna Standard Chartered STAN och HSBC HSBA. Burberry, vars leveranskedja är exponerad för tillväxtmarknader, föll mer än 9%.
Fraktbolag tyngdes av globala handelseffekter
I Danmark har potentiella störningar i den globala handelsdynamiken till följd av amerikanska tullar också fått fraktbolagen att backa, och den danska rederijätten A.P Møller Mærsk MAERSK B föll med 9,5% i Köpenhamn.
Hittills i år har Morningstars analytiker Ben Slupecki sänkt danska Maersks och tyska Hapag-Lloyds HLAG fair value-estimat med 8% respektive 15% på grund av tullarna, men det är fortfarande mindre än marknadens dom. Han anser att marknaden har överreagerat på Trumps tullar, och påminner att tullarna under Trumps första presidentskap inte skadade dessa företag.
“Maersk och Hapag-Lloyd såg volymerna växa med 12% under 2018 och 2019, eftersom deras position som de största transportörerna gjorde det möjligt för dem att anpassa sig till det förändrade flödet av globala varor och den därmed sammanhängande förändringen av rutter, och komma ut på andra sidan i en starkare position än tidigare”, säger han.
“Trots detta är den ökade risken för framtida tullar och den därmed sammanhängande minskningen av efterfrågan på handel en större risk efter de senaste nyheterna”, tillägger analytikern.
Ytterligare rapportering av Jocelyn Jovene, Sara Silano, Robert Van Den Oever, Fernando Luque, Ollie Smith, Christopher Johnson, Johanna Englundh.
Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.