Viktigaste slutsatserna
- Det amerikanska marknadsindexet föll 5,04% på torsdagen i en brutal utförsäljning på grund av oro för att president Trumps nya tullar kommer att påverka den ekonomiska tillväxten och öka inflationen.
- Teknik- och energiaktier stod för de värsta förlusterna, tillsammans med småbolag, medan defensiva konsumentaktier var den enda sektorn som höll sig på plus.
- Obligationerna steg i takt med att räntorna sjönk och investerarna sökte trygghet i statsskulden.
Aktierna föll kraftigt i USA och över hela världen på torsdagen, eftersom tullar som presenterades mot dussintals länder av president Donald Trump ses som skadliga för tillväxten i USA och andra stora ekonomier. Många segment av marknaden hade inte sett så stora förluster sedan covid-19-pandemin 2020.
Under tiden steg obligationspriserna när investerare sökte säkra hamnar från kollapsen i aktier, och analytiker höjde oddsen för att USA och andra länder glider in i recession. Obligationsrallyt kommer trots att de nyligen införda tullarna hotar att ge ett förnyat uppåtriktat tryck på inflationen.
I takt med att aktierna föll och ekonomerna skruvade ned sina prognoser för den ekonomiska tillväxten ökade terminsaffärerna med obligationer oddsen för att Federal Reserve ökar omfattningen av räntesänkningarna under 2025.
Handelstullar orsakade börsfall
Analytiker blev överraskade av omfattningen av onsdagens tillkännagivande, som inkluderade en 20% tull på EU-varor och mer aggressiva tullar på asiatiska länder.
Morningstar US Market Index sjönk med 5,04% under handelssessionen. Det var marknadens sämsta dag sedan den 11 juni 2020, då den föll med 5,97%. S&P 500 Index förlorade 4,84%, medan tekniktunga Nasdaq förlorade nästan 6%.
”Trump 2.0 är gasen i botten och inga bromsar”, säger Michael Arone, chefsinvesteringsstrateg på State Street Global Advisors. ”Det här är en mycket större magnitud, en mycket större skala, mer aggressiv. Och investerare idag säljer först, och de kommer att ställa frågor senare.”
På aktiemarknaden noterade 10 av de 11 sektorerna förluster, med störst skada bland energi- och teknikaktier. Morningstar US Technology Index föll med 7,03% på dagen, den sämsta dagen sedan 16 mars 2020. Chipjätten Nvidia NVDA föll med 7,8%, medan Apple AAPL tappade 9,3% (den största förlusten på en dag sedan mars 2020). Konsumentcykliska aktier såg också stora nedgångar, med möbelåterförsäljaren Wayfair W som sjönk 27% och biltillverkaren Ford Motor F med 5%.
Den enda sektorn som steg under dagen var konsumentvaror, som noterade en uppgång på 0,17%.
I stort sett var skadan spridd över alla sektorer i Morningstar Style Box. Small-cap value-aktier uppvisade de mest dramatiska förlusterna. Morningstar US Small Value Index föll med 7,13%, vilket var den sämsta dagen sedan den 11 juni 2020, då indexet föll med 8,44%. Large value klarade sig bäst men tappade ändå 3,06%, vilket var den största nedgången sedan september 2022.
De europeiska börserna sjönk också på torsdagen, och STOXX Europe 600 Index stängde ned mer än 2,5%. Aktier inom finansiella tjänster var bland de hårdast drabbade, liksom företag som är exponerade mot tillväxtmarknader som lyx- och klädnamn. Detta kommer bland mycket hårdare tullar för asiatiska länder som Vietnam, Thailand och Pakistan, som är en del av den globala leveranskedjan för lyxaktier. På fredagen fortsatte europeiska börser lägre.
Amerikanska dollarn och obligationsräntor faller
På valuta- och råvarumarknaderna föll den amerikanska dollarn mot en korg av valutor, medan guldet pressade till rekordhöga nivåer strax under 3 200 dollar på onsdagskvällen.
På obligationsmarknaden föll amerikanska statsobligationsräntor kraftigt. Investerare söker sig till amerikanska statsobligationer som en säker hamn och på grund av förväntningar om en inbromsning i den ekonomiska tillväxten. Räntan på den viktiga 10-åriga amerikanska statsobligationen sjönk till 4,05% på torsdagen (den lägsta nivån sedan oktober) från 4,20% innan Trump presenterade sina planer sent på onsdagen. Obligationsräntorna föll också över hela Europa.
Vad betyder nya tullar för Fed?
”Det största kortsiktiga resultatet av gårdagens tillkännagivande kan vara påverkan på framtida beslut från Federal Reserve och amerikanska räntor”, säger Dominic Pappalardo, chefstrateg för multi-assets på Morningstar Investment Management.
Det beror på att effekterna av tullar på ekonomin kan driva Federal Reserve mot en lösare penningpolitik. ”Tillkännagivandet ... kan vara tillräckligt för att Fed ska kunna skifta fokus mer mot ekonomisk svaghet än inflation”, säger Pappalardo. ”Om så är fallet kan Fed besluta att återuppta räntesänkningarna tidigare än vad som tidigare förväntats.”
Men inte ens det är en självklarhet, eftersom tullar kan bidra till förnyat inflationstryck. ”Fed har varit fångad mellan att stödja den ekonomiska aktiviteten och bekämpa inflationen och tyvärr sätter dessa nyheter ytterligare press på båda”, tillägger han.
Kommer USA att gå in i en recession?
På Wall Street ansåg ekonomer att tullutfallet var sämre än väntat. Samtidigt innebär de omfattande tullarna, snarare än att minska osäkerheten som vissa bedömare förutspådde, att helt nya kort- och långsiktiga okända faktorer läggs till de globala ekonomiska utsikterna.
I den omedelbara framtiden ses effekterna som i stort sett negativa. ”Recessionsrisken under nästa år har stigit till minst en tredjedel”, säger Preston Caldwell, seniorekonom på Morningstar i USA. ”Vi kommer att sänka vår BNP-tillväxtprognos för 2025 och 2026 med cirka 0,5 procentenheter vardera.” Han betonar att omfattningen av tullhöjningarna gör det svårt att bedöma hur djup skadan kommer att bli: ”Den här typen av regimskifte är så pass nytt att historiska data och modeller som härleds från dessa endast är en bästa gissning.”
Caldwell fortsätter: ”Sammantaget kommer de aviserade höjningarna - inklusive bilar och andra tidigare aviserade höjningar - att leda till att den genomsnittliga amerikanska tullsatsen hamnar någonstans norr om 20%, vilket är den högsta nivån på över ett sekel. Den större faktorn är den osäkerhet som tynger utgifterna över en tidshorisont på 1 år. Kanske ännu längre. Kommer företagen verkligen att investera i tillverkning i USA med tanke på att mellanårsvalet eller valet 2028 kan innebära en omsvängning av tullarna? Om kongressen hade antagit dessa tullar skulle det ge den lite mer uthållighet och trovärdighet. Men detta är verkligen det värsta av alla scenarier.”
Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.