Europeiska telekommunikationsaktier utvecklades väl under det första kvartalet 2025 tack vare den starka utvecklingen för regionens aktieindex överlag.
Detta rally pressar värderingarna närmare verkligt värde och sänker den genomsnittliga direktavkastningen till 5,5% från 6,7% ett år tidigare. Trots höga direktavkastningar har vissa företag problem med utdelningens hållbarhet, eftersom utbetalningarna överstiger det fria kassaflödet. Däremot har operatörer som franska Orange ORA, svenska Tele2 TEL2B, och brittiska BT Group BT.A erbjuder mer motståndskraftiga avkastningar på 5-6% underbyggda av disciplinerad kapitalförvaltning.
Även om vi föredrar företag med god kapitalallokering, en kostnadsmedveten mentalitet och en försiktig utdelningspolicy utvecklas strömlinjeformade och inhemskt fokuserade företag som Deutsche Telekom DTE och BT bättre än stora konglomerat.
Nyckelfrågor för den europeiska telekombranschen
- Fragmentering och reglering hindrar för närvarande konsolideringsarbetet i Europa.
- Europa har många regleringsnivåer, där varje lands tillsynsmyndighet har olika syn
- Nätverken befinner sig i olika utvecklingsstadier i de olika länderna.
- Bolagsstyrningsrelaterade bolag äger andelar i etablerade bolag och har vetorätt eftersom telekom anses vara en strategisk tillgång.
- Paneuropeiska telekombolag som Telefonica, Orange och Vodafone har under två decennier inte uppnått några större gränsöverskridande effektivitetsvinster.
- På marknader som Spanien och Italien fortsätter aggressiv priskonkurrens och hög kundomsättning att undergräva lönsamheten.
Våra toppval av aktier i telekomsektorn i Europa
Morningstarbetyg för BT Group
- Morningstar Rating: ★★★★
- Uppskattat verkligt värde: 190,00 GBX
- Ekonomisk vallgrav: Smal
- Framtida direktavkastning: 4,97
Trots att kostnadsbasen pressas av löneinflation och alternativa bredbandsnät som stjäl linjer från BT, anser vi att BT klarar sig bra på en konkurrensutsatt marknad. För det första lyckas BT upprätthålla intäktstillväxten i sin konsumentdivision med prishöjningar som kompenserar för lönepress från fackföreningar. För det andra visar Openreach fortfarande en betydande operativ hävstångseffekt, med EBITDA som växer med medelhöga till höga ensiffriga tal tack vare omfattningen av att vara det största nätverket i landet.
BT är också ambitiöst med sin långsiktiga kostnadsplan; man avser att minska antalet anställda från 130.000 år 2023 till 75.000-90.000 år 2030. Vi anser att kostnadsbesparingar är av yttersta vikt i en telekombransch utan tillväxt. Vi ser BT:s utdelning som hållbar och tror att ledningen har utrymme att stadigt öka den under de kommande åren.
Morningstarbetyg för Orange
- Morningstar Rating: ★★★★
- Uppskattat verkligt värde: 13,40 EUR
- Ekonomisk vallgrav: Ingen
- Framtida direktavkastning: 6,37%.
Orange har överlevererat sina löften under de senaste 24 månaderna. EBITDAaL, vilket är resultat före räntor, skatter, avskrivningar och efter leasingkostnader, växte med 2,7% under 2024, i linje med företagets ambition att uppnå låg ensiffrig tillväxt. För 2025 höjde Orange sin EBITDAaL-guidning från låg ensiffrig tillväxt till cirka 3%, vilket vi ser positivt på. Orange rapporterade ett organiskt fritt kassaflöde på 3,4 miljarder EUR, vilket överträffade målet på 3,3 miljarder EUR, och höjde samtidigt sin prognos för 2025 till mer än 3,6 miljarder EUR, från tidigare 3,5 miljarder EUR.
Vi berömmer Orange för deras kostnadsbesparingar och hoppas få se ytterligare framsteg under 2025. Stora telekomkonglomerat kämpar ofta med att minska kostnaderna i absoluta tal på grund av deras breda geografiska närvaro, redundans, äldre IT-system och gamla bolagsstyrningsrelaterade band. Orange lyckades sänka sina två största kostnadsposter, externa inköp och personalkostnader, med 0,7% respektive 3,3% under helåret. Detta står i kontrast till jämförbara Vodafone, som har sett sina kostnader stiga under de senaste 12 månaderna i absoluta tal trots att man hävdar att man har uppnått kostnadseffektivitet. Ledningen har åtagit sig att behålla ett utdelningsgolv på 0,75 EUR under 2025. Om det går bra 2025 ser vi utrymme för en marginell ökning av utdelningen.
Den här artikeln är en redigerad version av branschrapporten Telecoms Europe: Q1 2025 publicerad på Morningstar Direct och skriven av Javier Correonero och Jack Fletcher-Price. Artikeln har sammanställts av Jonathan Gorringe.
Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.