EU:s AI-lag träder i kraft. Här är vad den innebär för dig

När delar av världens första heltäckande AI-lag träder i kraft, hur kommer den att påverka finansmarknaderna?

Joshua McAlpine 2025-04-02 | 11:48
Facebook Twitter LinkedIn

Illustration av AI föreställande en robot i tankar med röda och gröna kretstrådar som sträcker sig sig från huvudet och representerar robotens kognitiva process

Redan i april 2021 föreslog Europeiska kommissionen det första EU-regelverket för artificiell intelligens - Artificial Intelligence Act. Målet: Att skydda användare från risker som uppstår när AI-system används.

Fyra år senare har delar av förordningen nu trätt i kraft. Men vad är EU:s AI-lag? Vem gäller den för? Vad innebär den för aktörerna på finansmarknaden och hur reagerar investerarna?

Här är vad du behöver veta.

I EU:s AI Act delas AI-användningen in i fyra risknivåer, som avgör hur de ska behandlas i lagstiftningen.

1. Oacceptabel risk

Den första - och förmodligen viktigaste - är oacceptabel risk. Det innebär att ett AI-system utgör ett hot mot människor och deras grundläggande rättigheter och strider mot EU:s värderingar. Föga förvånande kommer AI-system som anses vara “oacceptabla” att förbjudas. Som exempel kan nämnas AI-system som möjliggör social scoring. Dessa kategoriserar människor utifrån personliga egenskaper eller socioekonomiska faktorer. Andra exempel är biometrisk identifiering, med vissa undantag för brottsbekämpande ändamål.

2. Hög risk

System som kan ha en negativ inverkan på de grundläggande rättigheterna kommer att klassas som högrisk och delas in i två kategorier: de som används i produkter som omfattas av EU:s produktsäkerhetslagstiftning (t.ex. luftfart eller medicintekniska produkter) och de som kommer att behöva registreras i en databas (t.ex. system som används för brottsbekämpning eller hantering av migration, asyl och gränskontroll).

3. Begränsad risk/öppenhetsrisk

Användare måste göras medvetna om när de interagerar med AI, så applikationer som kan manipuleras, som chatbots eller deepfakes, måste vara transparenta och följa EU:s upphovsrättslagstiftning.

4. Minimal risk

Applikationer som inte faller under de tre ovanstående kategorierna klassas som “minimal risk” och kan utvecklas och användas baserat på befintlig lagstiftning utan ytterligare lagkrav. Det är viktigt att notera att bara för att något klassas som minimal risk nu betyder det inte att klassificeringen inte kommer att ändras i framtiden.

Förordningen beskriver två specifika högriskanvändningsfall för finanssektorn. Det första är att använda AI för att utvärdera någons kreditvärdighet. Det andra är att använda AI för prissättning av liv- eller sjukförsäkringar.

Vem omfattas av EU:s AI-lag?

Förordningen kommer naturligtvis att gälla för alla 27 medlemsländer i Europeiska unionen. Avgörande är att förordningen även kommer att gälla för enheter utanför EU om AI-systemet erbjuds på EU-marknaden eller påverkar personer som är bosatta i EU.

Detta adderar ytterligare ett lager av komplexitet, som Andrew Ye, investeringsstrateg på Global X ETFs noterar.

“Icke-europeiska företag kan ställas inför betydande anpassningsutmaningar, eftersom lagens extraterritoriella bestämmelser kräver efterlevnad av alla företag som är verksamma på EU-marknaderna”, säger han. “Den senaste tidens tillsynsåtgärder mot nyare AI-aktörer från olika EU-länder, inklusive appförbud och dataskyddsutredningar, visar på en strikt gränsöverskridande tillsyn. Dessa fall belyser regleringsfrågor om ogenomskinliga datapraxis för AI-utbildning och jurisdiktionell efterlevnad, vilket kan leda till strängare internationella regler för dataöverföring.”

Vad säger professionella investerare?

Även om det fortfarande är tidigt pekar europeiska fondförvaltare på tre viktiga faktorer att bevaka: lagstiftningen i praktiken, effekterna på innovation och de potentiella möjligheterna.

Dan Smith, senior aktieanalytiker på Canaccord Wealth, ser två primära utmaningar för megacap-teknikbolagen. “Begränsningar av AI-användning kan dämpa efterfrågan på AI-chip, cloud computing och AI-driven mjukvara, vilket potentiellt kan begränsa framtida intäktstillväxt. För det andra kommer efterlevnadskostnader relaterade till dokumentation och revision att sätta press på marginalerna, vilket bidrar till de redan utmanande utsikterna för vinsterna i denna sektor med tanke på högre avskrivningskostnader i samband med de betydande kapitalinvesteringar som krävs för AI-infrastruktur”, säger han.

“Men på kort sikt är det största hindret för AI-expansion inte reglering utan kapacitetsbegränsningar, särskilt den begränsade tillgången på GPU:er och datorkraft. Med tanke på att efterfrågan på AI för närvarande är större än utbudet kommer en eventuell nedgång i införandet inom EU sannolikt att kompenseras av en starkare efterfrågan från andra regioner, åtminstone på kort sikt.”

David Winborne, co-portfolio manager för Impax Global Equity Opportunities fund, säger att det inte bara är megacap-bolag som står inför utmaningar.

“Konsekvenserna av EU:s AI Act är störst för mindre europeiska AI-utvecklare. Detta beror delvis på att större företag som Microsoft MSFT har redan noggranna kontroller kring sina AI-lösningar och skulle därför få minimala extra driftskostnader, och delvis eftersom amerikanska företag helt enkelt kan välja att inte erbjuda “icke-kompatibla” lösningar till EU-baserade företag. Det är mer sannolikt att företag som det franska startupbolaget Mistral AI kommer att påverkas väsentligt av kraven, vilket kan bromsa tillväxten."

Martin Hermann, senior portföljförvaltare för globala aktier på Berenberg Asset Management, konstaterar att även om restriktioner kan hämma AI-utvecklingen i EU, särskilt i en tid då amerikanska företag som OpenAI, Google och Anthropic utvecklar banbrytande AI-modeller, finns det en ljusglimt.

“EU:s AI-akt skapar möjligheter för företag som specialiserar sig på tillförlitlig AI, förklarbarhet och AI-säkerhet. Dessutom förbjuder lagen AI-modeller som hotar människors säkerhet, försörjningsmöjligheter och rättigheter”, säger han. “Stora företag med resurser som SAP, Siemens och europeiska AI-labb kan dra nytta av tidig efterlevnad och regleringsdrivna AI-lösningar.”

Gäller EU:s AI-lag för Storbritannien?

Ja, det stämmer. Företag i Storbritannien som skapar eller använder ett AI-system som används i EU kommer att omfattas av förordningen.

I jämförelse med EU:s riskbaserade strategi för AI-reglering har Storbritannien antagit vad de kallar en "pro-innovationsstrategi" för reglering. Vad innebär detta? I grund och botten finns det inga aktuella planer på att införa nya regleringar. Istället kommer befintliga regleringsorgan att behöva ta hänsyn till hur AI-system skapas och används.

Den 13 januari 2025 meddelade Labour-regeringen att den skulle öka sina ansträngningar att använda AI för att öka produktiviteten och bruttonationalproduktens tillväxt via en 50-punktsplan. I tillkännagivandet ingick en investering på 14 miljarder pund från tre stora teknikföretag för att utveckla den nödvändiga infrastrukturen i Storbritannien med målet att skapa 13 250 jobb i sektorn. Detta är utöver en tidigare annonserad investering på 25 miljarder pund. Planen fokuserar på AI-infrastruktur och AI:s roll i offentliga tjänster, men innehåller inte någon plan för reglering.

När träder EU:s AI-lag i kraft?

EU:s AI-lag har många rörliga delar. Här är en tidslinje över de mest anmärkningsvärda datumen:

  • April 2021 - EU-kommissionen föreslår EU:s första regelverk för AI. 
  • Mars 2024 -Parlamentet antar lagen om artificiell intelligens. 
  • Maj 2024 - Rådet godkänner AI-lagen. 
  • Juni 2024 - Europeiska unionens lagstiftare undertecknar akten;
  • 1 augusti 2024 - EU:s AI-lag träder i kraft i alla 27 EU-medlemsstater;
  • 1 augusti 2026 - Efter en tvåårig implementeringsperiod kommer förordningen att vara fullt tillämplig.

Som med all komplicerad lagstiftning finns det vissa undantag, och vissa regler träder i kraft tidigare:

  • 2 februari 2025 - AI-system som kategoriseras som “oacceptabel risk” kommer att förbjudas.  
  • 2 maj 2025 - Leverantörer av AI-system kommer att ha sina uppförandekoder redo för att visa att de kommer att uppfylla sina efterlevnadskrav. 
  • 2 augusti 2027 - System med hög risk kommer att få mer tid på sig att följa lagstiftningen.

AI:s roll inom finansiella tjänster

I slutet av förra året genomförde Bank of England och Financial Conduct Authority en undersökning om artificiell intelligens och maskininlärning inom brittiska finansiella tjänster. Resultatet visade att 75% av företagen redan använder AI, medan ytterligare 10% planerar att införa AI inom de närmaste tre åren.

AI finns nu överallt, och det kommer inte att försvinna. Även om debatten om i vilken utsträckning AI kommer att finnas med i våra liv fortsätter, finns det potentiella fördelar för finansmarknadsaktörer som är villiga att ge AI ett försök.

  • Automatisering - när det gäller manuella eller repetitiva uppgifter kan AI vara en enorm tidsbesparing. Till exempel automatiserad dataaggregering. När stora mängder data samlas in frigörs mer tid för rådgivare, förmögenhetsförvaltare och kapitalförvaltare att fokusera på mer meningsfullt arbete;
  • Analys - AI kan vara ett användbart analysverktyg för att snabbt få insikter. Till exempel kan sentimentanalys hjälpa till att övervaka stämningen på marknaden, vilket hjälper analytiker att förutse förändringar i förväg. 
  • Anomalidetektering - AI är bra på att leta efter mönster och avvikelser, så det kan vara ett kraftfullt verktyg för att bekämpa bedrägerier;
  • Personalisering - Tack vare framsteg inom naturlig språkbehandling kan chefer och rådgivare använda verktyg som chatbots för att förbättra kundkommunikationen, leverera mer personliga meddelanden, lära sig mer om en kunds mål och risktoleransnivå och potentiellt förhindra kundbortfall.  
  • Kostnadsminskning - Tack vare ovanstående har AI potential att minska kostnaderna, öka avkastningen på investeringar och öka produktiviteten (om den används effektivt);

Vad händer härnäst?

Som Alison Porter, portföljförvaltare på Global Technology Leaders Team på Janus Henderson Investors, konstaterar råder det fortfarande osäkerhet kring hur lagstiftningen kommer att tillämpas och verkställas.

“Globalt sett har det riskbaserade synsättet i EU:s AI Act fått ett brett genomslag. Men det är fortfarande väldigt teoretiskt och det finns inga riktiga parametrar kring det. Vi har ännu inte sett ansvarsdelen av lagen, som kanske inte kommer att förverkligas, och det finns ännu ingen uppförandekod”, säger hon. “Även om de har fastställt områden med olika riskklassificering har vi inga riktiga riktlinjer för vad som exakt ingår i detta eller hur olika AI-applikationer kan interagera. Det är helt enkelt för tidigt och för brett för att dra några slutsatser ur ett rent investeringsperspektiv.”

Ett högt pris att betala för bristande efterlevnad

Medan vi väntar på den fullständiga utrullningen bör den första anhalten vara att kontrollera om några AI-relaterade aktiviteter faller inom kategorierna oacceptabla eller högrisk. Kostnaden för bristande efterlevnad är hisnande - 35 000 000 EUR eller upp till 7 % av ett företags totala globala årsomsättning för föregående räkenskapsår, beroende på vilket belopp som är högst. För att inte tala om den potentiella risken för dåligt rykte.

Medan EU:s AI-lag fasas in är det också viktigt att följa hur icke-europeiska länder närmar sig AI-reglering. I USA, som är världsledande inom AI-teknik, innebär den nya Trump-administrationens fokus på avreglering en grundläggande förändring jämfört med den tidigare Biden-administrationens synsätt.

David Winborne kommenterar: “De positiva effekterna av förordningen om AI-säkerhet kommer i slutändan att bero på tillämpningen i EU:s medlemsländer, vilket har visat sig vara ojämlikt i fallet med GDPR. Eftersom EU:s AI-lag har börjat fasas in från och med denna månad är det dessutom troligt att den kommer att bli ett ämne som diskuteras i handelsförhandlingarna mellan USA och Europa, med tanke på lagstiftningens extra territoriella karaktär.”

Vill du veta mer?

Ladda ner Morningstars kostnadsfria guide till artificiell intelligens för att lära dig mer om AI, från användningsfall och nyckelterminologi till regionspecifika regelverk och AI-relaterade utmaningar.

Christopher Johnson medverkade till denna artikel.


Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Joshua McAlpine  är skribent på Morningstar

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar