De europeiska aktiemarknaderna har stigit hittills under 2025 och deras relativa utveckling var ännu bättre, medan konkurrerande aktiemarknader noterade nedgångar under samma period. Den stora frågan är nu vart de europeiska aktierna tar vägen.
Det finns två potentiella drivkrafter för nästa steg på aktiemarknaderna: värdering och momentum.
Under Q4 2024 handlades europeiska aktier med en rabatt på 5% jämfört med våra uppskattningar av verkligt värde. Det lämnade inte så mycket uppsida. Men i förhållande till de amerikanska marknaderna, som vid den tidpunkten handlades till en premie av ungefär samma storleksordning, var de europeiska marknaderna ett attraktivt förslag.
Uppgången i europeiska aktier i år har lett till att värderingarna har stigit, vilket har fört dem ännu närmare vårt estimat för verkligt värde än förra kvartalet. I dagsläget handlas den europeiska marknaden bara 2% under vårt estimat för verkligt värde. Så investerare bör inte förvänta sig ett nytt stort rally under de kommande månaderna.
Investeraren Howard Marks beskrev en gång aktiemarknaderna som en pendel som svänger från att vara övervärderad till undervärderad, och som tillbringar lite tid i mitten. Så även om marknaderna nu i huvudsak är rättvist värderade betyder det inte att investerare plötsligt kommer att sluta ösa in pengar i europeiska aktier.
Europas ekonomiska utsikter förbättras
Om något har de makroekonomiska förhållandena under det senaste kvartalet förbättrats, vilket gör utsikterna för europeiska aktier ännu mer tilltalande:
- Europas inflation ligger på endast 2,2%, den lägsta nivån i västvärlden, vilket gör att vi är inom räckhåll för Europeiska centralbankens 2%-mål.
- Räntorna i Europa har sänkts till 2,5% och prognoserna pekar på ytterligare 50 punkters sänkning fram till slutet av året. Detta kan jämföras med USA, där räntorna fortfarande ligger på 4,5%.
- År 2024 uppgick BNP-tillväxten i Europa till endast 0,9%, jämfört med 2,8% i USA. Prognoserna för 2025 pekar dock på ett mycket mindre gap. Kapitalförvaltaren Vanguard förutspår att Europa växer med 1,6% 2025, bara 10 punkter under deras amerikanska prognos.
Lägg därtill det nyligen aviserade tyska infrastrukturpaketet och nyhetsflödet för Europa ser ganska bra ut för tillfället. Det tyska lagförslaget bör innebära 500 miljarder euro extra i utgifter i den inhemska ekonomin, vilket naturligtvis kan sprida sig vidare över Europa.
För att sätta detta i ett sammanhang kan nämnas att Inflation Reduction Act i USA var värd totalt 900 miljarder dollar (741 miljarder euro), men fördelat på en mycket större ekonomi och befolkning.
Sektorer inom europeiska aktier att hålla koll på under Q2
Försvarssektorn: Det nyaste tyska försvars- och infrastrukturpaketet har bara stärkt medvinden bakom sektorn. Marknaden håller långsamt på att vakna upp till verkligheten med högre bolagsstyrningsrelaterade försvarsutgifter, men vi tror fortfarande att det finns mer att hämta i det här rallyt.
Tyskland har också underskattat de långsiktiga effekterna av kriget i Ukraina. Även om konflikten skulle ta slut i morgon skulle det sannolikt ta Tyskland ett decennium att fylla på den ammunition som de har levererat till Ukraina.
Den föreslagna ökningen av försvarsutgifterna är inte ett fenomen på kort eller ens medellång sikt; Morningstars analytiker förutspår utgifter på cirka 3% av BNP fram till 2032.
Rheinmetall RHM-aktien har redan stigit med 120% under 2025, men vi har just höjt vårt uppskattade verkliga värde till 2 200 euro, vilket motsvarar en uppsida på två tredjedelar från nuvarande aktiekurs.
Biltillverkare: Detta är ett annat område som kan se en uppgång under de kommande månaderna. Aktier som Volkswagen VOW3 har varit i blåsväder under de senaste veckorna, senast med de aviserade amerikanska tullarna. Det finns verkligen gott om dåliga nyheter kring sektorn, men vid denna tidpunkt kan alla goda nyheter flytta nålen tillbaka till positivt territorium. Specifikt tror vi att det tyska infrastrukturpaketet kan vara en katalysator. Biltillverkare har länge klagat på att underfinansierad infrastruktur har hållit dem tillbaka, så förändringar här kan vara ett enkelt första steg för att öka sektorn.
Värdering är ett användbart verktyg för att hitta attraktiva möjligheter, men som timingmekanism är det inte till mycket hjälp. Lyckligtvis ser vi dock vissa katalysatorer med åtminstone två av nedanstående sektorer som ser billiga ut.
Konsumentsektorn: Vi vill lyfta fram ett par undersektorer: bryggerier och destillatörer. Trumps tullar har inte gjort destillatörer något gott, med Diageo DGE ned 20% hittills i år. Under tiden kämpar bryggerierna fortfarande med den post-pandemiska ölsvackan. Den goda nyheten är dock att värderingarna inom båda områdena nu är mycket attraktiva. Lägre räntor i Europa bör öka konsumenternas utgifter under de kommande månaderna, medan lägre inflation ytterligare bör minska trycket på insatskostnaderna som har plågat många av dessa företag.
Allmännyttiga företag: Denna sektor utvecklades sämre än marknaden under första kvartalet, men vi ser att den regulatoriska miljön i delar av Europa förbättras, särskilt i Spanien och Tyskland. Utöver detta bör lägre räntor under Q2 gynna dessa aktier på två sätt, först i form av lägre skuldbetalningar, men också genom att göra deras utdelningar mer attraktiva i förhållande till statsobligationer. Vi ser möjligheter i diversifierade allmännyttiga företag, kraftproducenter och naturligtvis förnybar energi.
Förväntar dig mer volatilitet på aktiemarknaden under Q2
Några av de risker som investerare stod inför under första kvartalet, som det tyska valet, har minskat, andra har inte. Om något har risken för ett amerikanskt handelskrig ökat, med de två regionerna som redan utväxlar slag. Det är inte troligt att det slutar där, så vi tror att investerare bör förbereda sig för mer volatilitet.
Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.