Trump, tullar och försvar: Så förändrades marknaderna under Q1

En dramatisk start på 2025 har redan omkullkastat investerarnas antaganden om hur världen fungerar.

Ollie Smith 2025-04-01 | 12:30
Facebook Twitter LinkedIn

Collageillustration med trianglar som pekar uppåt och nedåt, med fotografier av mynt och en stadsbyggnad integrerade i designen, tillsammans med olika grafiska element.

Från geopolitik till marknader har det första kvartalet 2025 sett några seismiska förändringar.

Bara under årets första tre månader har Kinas DeepSeek stört amerikanska jättar inom artificiell intelligens; Donald Trump har startat protektionistiska handelskrig på allvar; och Ukrainas framtid hänger nu i vågskålen när europeiska regeringar skriver om sina finanser för att upprusta och bekräfta sitt åtagande för regional säkerhet.

Marknadseffekterna har varit nyhetsvärdiga varje dag. Försvarsaktierna steg, medan fordonsaktierna sjönk. Obligationsräntorna i Europa och Storbritannien steg trots att räntorna sänktes. Guldpriset steg till över 3.000 dollar per uns, ytterligare ett nytt rekord.

USA:s aktiemarknad vänder

Men det var den amerikanska marknaden själv som fick sina vingar klippta och föll in i en korrektion.

Under de senaste tre månaderna har Morningstars US Market Index gått ner -6,46%. Morningstar US Large Cap Index - som mäter utvecklingen för USA:s största företag - är ned 7,09%. När investerarna bytte inriktning flödade pengarna tillbaka till Europa och Storbritannien. Morningstar Europe Index har gått upp 11,51% under samma period. Morningstar UK Index är upp 9,92%.

Om du försökte tajma marknaderna under den här perioden har du troligen fått ett bryskt uppvaknande. Så säger Nicoló Bragazza, associerad portföljförvaltare på Morningstar.

“När geopolitiken och den politiska osäkerheten ökar kan människor frestas att tro att de har en fördel när det gäller att förstå den allmänna riktningen på finansmarknaderna”, sade han.

“Att tajma marknaden är dock mycket komplicerat och förenat med betydande risker. Med tanke på hur ansträngda värderingarna har varit i vissa delar av marknaden - särskilt i amerikanska teknikaktier - kan marknadsvolatilitet ge investerare en möjlighet att tänka om i sina portföljer och hitta några bättre värderade investeringar med mer attraktiv avkastning.”

Hur har aktiemarknaderna utvecklats under 2025?

Om politiken har varit dramatisk har den negativa stämningen varit smittsam. USA:s planer på att införa tullar på utländsk import har vänt upp och ner på förtroendet och förvandlat den inledande optimismen om en andra Trump-administration till rädsla och skepsis.

The Magnificent Seven, bestående av Alphabet GOOGL, Amazon.com AMZN, Apple AAPL, Meta Platforms, Microsoft MSFT, Nvidia NVDA, och Tesla TSLA, har varit det mest hypade fenomenet för aktieinvesteringar de senaste tre åren. Idag ser vissa medlemmar i gruppen sårbara ut. Bara under den senaste månaden har Tesla-aktien minskat med 10% och hittills i år har den minskat med mer än 30%. Dess förmögenheter är knutna till vd Elon Musks politiska inflytande. Vid en tidpunkt var det tydligt fördelaktigt, men marknaden är inte så säker på det längre.

Morningstar-analytiker har nyligen behållit sin uppskattning av verkligt värde för Tesla till 250 USD.

”Till nuvarande priser ser vi Tesla-aktier som rättvist värderade med aktiehandeln något över vår uppskattning av verkligt värde men i 3-stjärnigt territorium”, säger analytiker Seth Goldstein.

“Tesla exemplifierar varför Mag7 inte är någon monolit”, säger en anteckning från Tatton Investment Management.

“Som biltillverkare är det inte ett renodlat teknikföretag. Ja, det är den största biltillverkaren sett till börsvärde, men inte till intäkter. Den höga värderingen bygger på snabb försäljningstillväxt med stöd av snabb teknisk innovation, vilket är osäkert.

“Teslas aktiekurs [...] steg kraftigt med Trumps valvinst men föll på grund av motreaktioner mot Musks politik. Investerare kämpar för att kvantifiera dessa politiska fördelar när de värderar Tesla.”

Tesla och globala bilaktier

Även om japanska biltillverkare, särskilt de som tillverkar hybrider, potentiellt kan dra nytta av eventuella Tesla-backlash, är deras marknadsvärderingar fortfarande sårbara för globala trender.

Den här veckan kände även de japanska biltillverkarna av trycket, med Toyota Motor TM, Honda Motor Company HMC och Nissan Motor NSANY föll alla. Morningstar-analysen tyder nu på att de är undervärderade och handlas i 4-stjärnigt territorium.

I Europa hoppas konkurrenterna på att inflationen sjunker och att lägre räntor innebär att konsumenternas köpkraft hålls uppe. Förbättrade ekonomiska förhållanden på kontinenten kan vara till nytta även här.

“USA:s tullhöjningar kommer främst att påverka premiumtillverkare som BMW BMW, Mercedes-Benz MBG och, i mindre utsträckning, Volkswagen VOW“, säger Robert Streda, senior vice president för europeiska företagsvärderingar på Morningstar DBRS.

“Dessa bolag har dock en betydande prissättningskraft och därmed viss flexibilitet att föra över tariffrelaterade kostnadsökningar till konsumenterna. Trots detta gör bolagens starka finansiella profiler det också möjligt för dem att klara av ökade kostnader som kan hänföras till tarifferna på kort sikt.”

Hur har obligationsmarknaderna utvecklats under 2025?

Under årets första tre månader tvingades räntefondsförvaltare att justera sina portföljer när reviderade statliga utgifts- och skuldplaner fick de längre räntorna att stiga och priserna att falla.

En av de största obligationshistorierna under kvartalet inträffade i Tyskland, där slutet på landets finanspolitiska skuldbroms förebådade en betydande ökning i bund-räntorna. Det var inte det enda landet som bevittnade volatilitet.

“Amerikanska statspappersräntor uppvisade volatilitet under denna period ... samtidigt som räntorna i Europa steg betydligt”, sade Nicolas Jullien, global chef för Fixed Income på Candriam, i en kommentar.

“Rörelsen var anmärkningsvärd på den tyska kurvan, som såg en väsentlig brantare, med den 10-åriga som såg den starkaste ökningen. Med både finanspolitiskt och monetärt stöd till sin fördel utvecklades europeiska risktillgångar bättre än sina amerikanska motsvarigheter. Trots att räntorna generellt steg i kredittillgångsklassen stod både investment grade och high yield i EUR emot tack vare minskade spreadar.”

För vissa innebar kvartalet en unik möjlighet -att köpa prisfallet i den längre änden av avkastningskurvan. Andra obligationsförvaltare valde att sitta ut volatiliteten. Morningstar’s Bragazza hävdar att det fortfarande finns en möjlighet här.

“Det har varit en svår period för obligationsinvesterare som har varit frustrerade över de brittiska räntorna, som åkte berg- och dalbana under första kvartalet”, säger han.

“Men om vi tittar på avkastningen på en absolut basis är det tydligt att brittiska räntor nu är ganska attraktiva på historisk basis. Med tanke på det begränsade finanspolitiska utrymme som regeringen har för att låna mer pengar - och den högre bankräntan jämfört med andra utvecklade marknader - finns det en god chans att nedsidan är större än uppsidan för brittiska räntor.

“Detta kan göra brittiska obligationer till en ganska attraktiv möjlighet för investerare som är villiga att behålla dem genom volatiliteten.”

Vad händer med räntorna?

Mitt i allt detta brus kan centralbankerna förlåtas för att de försöker hålla sig lugna och inte bjuda på några överraskningar. Europeiska centralbanken fortsatte sina räntesänkningar och sänkte räntorna i januari och i början av mars som väntat. Bank of England visade mer försiktighet och sänkte räntorna endast i februari. De brittiska räntorna ligger nu på 4,5%. ECB:s tre viktigaste räntor är alla lägre än så.

I USA behöll Federal Reserve räntorna oförändrade vid sitt senaste möte i mars. tidpunkten för framtida sänkningar är nu mycket osäker eftersom beslutsfattare väntar på att se om effekten av tullar.

Men under hela sagan finns en rädsla som föregick Trumps återkomst till Vita huset och som länge har varit stor i västvärldens politikers medvetande: stagflation. USA har varit en motor för BNP-tillväxt under lång tid. Tarifferna gör att kommentatorer nu diskuterar risken för recession.

I Storbritannien är den här rädslan mycket påtaglig. Det brittiska våruttalandet, som presenterades som ett förberedande politiskt steg för att bättre integrera försvarsföretag i den brittiska ekonomin, såg mycket ut som en omskrivning av den föregående budgeten från oktober 2024. Vissa åskådare var inte övertygade av de reviderade uppåtriktade tillväxtprognoserna som användes för att lindra smärtan. Uttalandet skrevs lika mycket för att lugna obligationsmarknaderna som för att lugna väljarna. Åtminstone obligationsmarknaderna blev lugnade, för tillfället.

“Medan tillväxtprognosen för i år sänktes, höjdes prognoserna för kommande år till vad som kan vara överdrivet optimistiska nivåer”, säger Ronald Temple, chefmarknadsstrateg på Lazard.

“Storbritanniens och andra europeiska bolagsstyrningsrelaterade åtgärder för att öka försvarsutgifterna bör gynna tillväxten i den mån de vapen som köps in tillverkas i Europa.

“Enbart försvarsutgifterna kommer dock inte att vara tillräckliga för att på ett hållbart sätt lyfta den bredare ekonomiska tillväxten.”

När årets andra kvartal nu inleds ökar osäkerheten bara. Q1 var inte ett kvartal för amatörer. Det kommer inte Q2 att vara heller.


Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Ollie Smith  is editor of Morningstar UK

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar