Inflationen i Sverige i mars: Vad du kan förvänta dig

Efter en oväntat hög inflationstakt i inledningen av året väntar sig ekonomer att höga livsmedelspriser fortsatt kommer tynga inflationen i mars.

Johanna Englundh 2025-04-01 | 12:23
Facebook Twitter LinkedIn

Collage-Illustration eines Tortendiagramms mit Bildern der Europäischen Zentralbank, eines Einkaufswagens und von Banknoten.

Preliminära siffror för svensk inflation väntas fredagen den 4 mars med de slutliga siffrorna som publiceras en vecka efter, den 11 april. Samtliga storbanker förväntar sig att inflationen kommer att komma in högre än Riksbankens prognos i mars, med livsmedelspriser som fortsätter att tynga inflationstakten.

”Vår inflationsprognos har reviderats upp betydligt efter den stora överraskningen på uppsidan i januari och februari. Vi räknar med att livsmedelspriserna stiger ytterligare i mars och detta förklarar merparten av de högre utfallen för KPIF ex energi jämfört med februari”, skriver SEB:s chefsstrateg Olle Holmgren och ekonom Marcus Widén inför inflationssiffrorna.

Inflationen i mars påverkas av höga matpriser

Enligt SEB väntas livsmedelspriserna fortsätta upp ytterligare med planerna på prishöjningar i dagligvaruhandelns som nu ligger bara något under toppnoteringarna 2022.

”Korrelationen med faktiska livsmedelspriser är dock långt ifrån perfekt och historiskt när prisplanerna har legat på liknande nivåer har priserna ökat mindre, och till och med mycket lite, när ökningen i planerna har visat sig vara tillfällig. PPI-priserna på livsmedel stödjer vår prognos om att livsmedelspriserna stiger betydligt mindre än 2022 och tecken på lägre internationella priser och en starkare krona talar för att livsmedelspriserna i PPI till och med kan komma att sjunka något de närmaste 2-3 månaderna”, skriver SEB:s Holmgren och Widén.

KPIF-inflationen, som är det mått som Riksbanken använder där ränteeffekter är borträknade, hade legat under målnivån på 2% sedan i juni innan uppgången i januari. KPIF-inflationen väntas dock falla tillbaka något i mars, med prognoser på 2,6-2,7%. Det går att jämföra med inflationstakten i februari på 2,9%.

”Drivkrafterna bakom nedgången i den totala inflationen är fallande bränslepriser - drivet av en starkare krona och ett lägre råoljepris - och elpriser”, skriver Handelsbankens prognosansvarige Johan Löf.

Även inflationstakten enligt KPI steg i februari från månaden innan och kom in på 1,3%, från 0,9% i januari.

”Vi verkar hitta mer av ett underliggande inflationstryck i den senaste tidens KPI-rapporter än vad Riksbanken gör”, skriver Handelsbankens Löf men tillägger: ”Å andra sidan har vi varit överens med Riksbanken om att den senaste tidens inflationsuppgång ännu inte är alarmerande, så varför bråka om tidigare inflationsutfall?"

Räntehöjningar från Riksbanken ”går inte att utesluta”

Riksbanken inledde 2025 med en räntesänkning på 25 punkter vid januarimötet, vilket innebär att styrräntan har sänkts med sammanlagt 1,75 procentenheter sedan räntetoppen våren 2024. Vid marsmötet valde Riksbanken att lämna styrräntan oförändrad, vilket innebär att vi kan har fått ta del av den sista räntesänkningen för denna cykel enligt ekonomer och prognosmakare.

Det är ett tydligt skifte från bara några månader sedan då prognoserna spretade rejält. Innan jul förutspådde exempelvis Konjunkturinstitutet att styrräntan skulle ner till 1,5% till sommaren, medan majoriteten av storbankerna såg en styrränta på 2,0% till sommarvärmen.

“Inkommen data tyder på att den ekonomiska utvecklingen blir svag det första halvåret i år när hög inflation och stor osäkerhet om den framtida ekonomiska utvecklingen håller tillbaka hushållens konsumtion och företagens investeringar”, konstaterar dock Konjunkturinstitutet i en färsk rapport över konjunkturläget i Sverige.

Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson menar att Riksbanken troligen kan acceptera en oväntat hög inflation så länge den är isolerad till livsmedelspriserna. Den kortsiktiga uppgången i priserna på andra varor kan dock vara ett visst orosmoment för Riksbanken eftersom det är en breddning av inflationsuppgången.

”Dessutom höjer högre spotinflation normalt prisförväntningarna, vilket kan göra Riksbanken nervös. Avvikelsen mellan vår inflationsprognos och Riksbankens syn vidgas under de kommande månaderna. Noterbart är att KI:s färska prognos ligger i linje med vår. Vi ser därför fortsatt risker på uppsidan för vår prognos om att Riksbanken håller styrräntan oförändrad på 2,25%”, skriver Isaksson inför fredagens inflationssiffror.


Författaren eller författarna äger inga aktier i de värdepapper som nämns i denna artikel. Läs mer om Morningstars redaktionella policy.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2025 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar